Obchodný dom sa už dávnejšie podelil o svoj recept na pravé mäsové guľky Ikea. Tu je. Pripravte si ich aj doma.

Mäsové guľky Ikea

Masové guličky v IKEA, známe ako "köttbullar", sú tradičné švédske jedlo, ktoré sa stalo ikonickým pre slávny švédskeho nábytkárskeho giganta.

Tieto malé, kruhové guličky sú zvyčajne pripravované z mletého hovädzieho a bravčového mäsa, často obohatené o cibuľu, strúhanku, vajcia a aj mlieko alebo smotanu. Ide o kombináciu, ktorá im dodáva jedinečnú textúru a chuť.

Guľky sa servírujú s typickými prílohami ako sú švédske brusnicové džemy, krémová omáčka a varené alebo pečené zemiaky, čo tvorí komplexné a chutné jedlo.

V rámci reštaurácií a kaviarní známeho domu s nábytkom po celom svete sa stali populárnym a cenovo dostupným jedlom, poskytujúcim zákazníkom príjemnú prestávku pri nákupe.

Svojou univerzálnou obľúbenosťou a jednoduchou prípravou si masové guličky IKEA získali srdcia mnohých a stali sa kulinárskym symbolom švédskej kultúry a IKEA brandu. Pripravte si ich s týmto receptom aj doma. Nie je to nič náročné a budú chutiť možno nakoniec aj viac ako v reštaurácií.

Prečo sú populárne?

Guličky sa vďaka obchodu s nábytkom stali ikonickým jedlom a rozšírili sa už zrejme po celom svete. Ich popularita sa zakladá na niekoľkých kľúčových faktoroch:

  • Unikátna kulinárska skúsenosť: Návšteva obchodného domu IKEA je často vnímaná ako celodenný výlet, a ich švédske masové guličky ponúkajú návštevníkom príležitosť vyskúšať niečo, čo nie je bežne k dispozícii v iných obchodných reťazcoch alebo tradičných slovenských reštauráciách. Toto jedlo sa stalo súčasťou "IKEA skúsenosti", ktorú si obľúbili aj ľudia na Slovensku
  • Dostupnosť a cena: IKEA ponúka masové guličky za prijateľnú cenu, čo priláka širokú škálu zákazníkov. Dostupnosť cenovo výhodného a chutného jedla počas nákupu je lákavá ponuka nielen pre mnohých Slovákov.
  • Marketing a Branding: Obchodný dom úspešne využíva svoje masové guličky ako marketingový nástroj. Sú synonymom švédskej kultúry a stali sa jedným z najznámejších produktov spoločnosti, čo podporuje globálny imidž značky.
  • Pohodlnosť: Po dlhom dni poskytujú masové guličky spolu s prílohami rýchle a pohodlné riešenie na chutný obed. IKEA ich tiež predáva ako polotovar, čo umožňuje zákazníkom pripraviť si obľúbené jedlo pohodlne aj doma.
  • Variabilita a prispôsobiteľnosť: Obchodný dom ponúka niekoľko verzií svojich masových guličiek, vrátane tradičných, kuracích, rybích a najnovšie aj vegetariánskych, či vegánskych variant, čo oslovuje širokú škálu zákazníkov s rôznymi stravovacími preferenciami.
  • Konzistentná kvalita: Napriek tomu, že sú ponúkané v mnohých lokalitách po celom svete, masové guličky IKEA si udržiavajú konzistentnú úroveň kvality a chuti, čo zákazníkom zabezpečuje spoľahlivý a konzistentny zážitok.
  • Kultúrna ikona: Vďaka ich obľúbenosti a jedinečnému postaveniu v rámci IKEA sa masové guličky stali súčasťou popkultúry, s referenciami v televízii, filmoch a sociálnych médiách.

V kombinácii tieto faktory robia masové guličky v IKEA nielen chutným jedlom, ale aj dôležitým prvkom zážitku z nákupu v tomto obľúbenom obchode s nábytkom.

Ingrediencie

Mäsové guľky

  • 750 g mletého zmiešaného hovädzieho a bravčového mäsa,
  • 1 červená cibuľa nakrájaná nadrobno,
  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený alebo mletý),
  • 100 g strúhanky,
  • 1 vajce,
  • 5 polievkových lyžíc mlieka (plnotučného),
  • podľa chuti soľ a mleté čierne korenie,

Krémová omáčka

  • 40 g masla,
  • 40 g hladkej múky,
  • 300 ml bujónu (alebo ešte lepšie vývaru),
  • 150 ml hustej smotany na šľahanie,
  • 2 lyžice sójovej omáčky,
  • 1 lyžička (dijonskej) horčice,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

Príprava mäsových guliek

  1. Rukami zmiešame mleté ​​​​hovädzie a bravčové mäso. Dôkladne ho premiešame, aby neznikli hrudky. Pridáme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, cesnak, strúhanku, vajíčko a opäť všetko premiešame. Pridáme mlieko a dobre dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
  2. Zo zmesi tvarujeme malé okrúhle guľôčky. V uzavretej nádobe ich uložte na 2 hodiny do chladničky (chute sa prepoja a pomôže im to držať tvar počas pečenia).


     
  3. Na panvici rozohrejeme olej na strednom stupni. Guľky jemne opečte zo všetkých strán. Ak si to chcete zjednodušiť, dajte guľky na plech vystlaný papierom na pečenie a cca 30 minút pečte v rúre na 200 stupňov.
  4. Keď na panvici pečené guľky zhnednú, preložte ich do ohňovzdornej nádoby, alebo na hlbší plech a ak sa dá prikryte. Vložte ich takto do vyhriatej rúry (180°C konvenčná alebo 160°C teplovzdušná) a pečte ďalších 30 minút.

Smotanová omáčka

  1. Kým sa guľky pečú, pripravíme si omáčku. Na panvici rozpustíme 40 g masla. Primiešame 40 g hladkej múky a miešame 2 minúty. Pridáme 300 ml rozpusteného bujónu (alebo ešte lepšie slepačieho, alebo zeleninového vývaru) a ďalej miešajte. Pridáme ešte 150 ml smotany na šľahanie, 2 čajové lyžičky sójovej omáčky a 1 čajovú lyžičku (dijonskej) horčice. Priveďte do varu a nechajte omáčku zhustnúť.
  2. Ak chcete guľky ešte jemnejšie, hotovou omáčkou zalejeme guličky na plechu a ešte môžeme chvíľku nechať v rúre. Na menšej teplote asi 15 minút. V recepte na webe Ikea sa tento krok nenachádza (omáčka sa pripravuje samostatne a guľky sa ňou zalejú až na tanieri), ale v iných receptoch sa objavuje príprava guliek v hotovej omáčke a určite to ich výslednej chuti neublíži. Skôr naopak.
  3. Mäsové guľky Ikea so smotanovou omáčkou podávame so zemiakmi podľa chuti. Napríklad so zemiakovou kašou alebo varenými zemiakmi.

Originálne švédske mäsové guľky z IKEA. Foto - Michal Trško

Dobrú chuť. Skúste aj tento recept na pečené mäsové guľky.

Videorecept