Našiel som doma recept na tatranský punč. Má už nejaký ten rôčik, pôvodná verzia je jablková a hrušková šťava. Takže ak ju dnes vymeníte za džús, nič sa asi nestane.

Tatranský punč

Tento náš rodinný recept na Tatranský punč je zrejme inšpirovaný horským prostredím a tradičnými slovenskými chuťami. Klasická domáca pálenka spojená s jablkovou a hruškovou šťavou. Ten papierik bol už celkom zažltnutý. Hoci nepochádzam z Tatier, bolo pod ním, že punč je tatranský. Tak teda tatranský.

Recept je zaujímavý spájením tradičných slovenských chutí a horského prostredia, čo ponúka jedinečný a hrejivý zážitok. Skúšali sme.

Kombinácia čerstvej jablkovej a hruškovej šťavy, typického ovocného destilátu ako slivovica alebo hruškovica (a ak by ste dnes už chceli môžete pridať diel Tatranského čaju) odráža charakteristické prvky slovenskej minulosti a gastronómie. Ovocie bolo vždy dôležitou súčasťou života na našom vidieku. Jablká aj hrušky zostávali často aj dlhú na zimu.

Prídavok aromatického korenia ako škorica, klinčeky a badián, spolu s pomarančovou a citrónovou kôrou je trošku novinka. Dodáva punču exotickú bohatú vôňu.

Voliteľný rozmarín pridáva ďalšiu vrstvu tatranskej vône a zintenzívňuje celkový zážitok. Napokon podobné to bude aj ak si pridáte do punču borovičku.

Tento Tatranský punč je ideálny na hrejivé večery nielen na horskej chate. Ponúka tú útulnú atmosféru typickú pre chladné zimné dni v Tatrách. Jeho príprava je jednoduchá a zároveň umožňuje kreatívnu variabilitu, čo ho robí perfektným nápojom na sviatočné stretnutia a rodinné oslavy. Skúste sami.

Iné variácie

Ingrediencie

  • 1 l jablkovej šťavy, alebo džúsu (najlepšie čerstvej),
  • 500 ml hruškovej šťavy, vody z kompótu, alebo džúsu,
  • 250 ml slivovice, hruškovice alebo iného typického ovocného destilátu (prípadne Tatranský čaj)
  •  3 - 4 tyčinky celej škorice,
  • 8 - 10 celých klinčekov,
  • 2 hviezdičky badiánu,
  • kôra z 1 veľkého pomaranča,
  • kôra z 1 citróna,
  • med alebo hnedý cukor na osladenie,
  • plátky jabĺk na dekoráciu,
  • Voliteľné: 3 - 4 vetvičky čerstvého rozmarínu,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Zahrejte šťavy: Vo veľkom hrnci zahrejte zmiešanú jablkovú a hruškovú šťavu. Nechajte ju zohriať, ale nesmie vrieť.
  2. Pridajte korenie a kôru: Pridajte škoricu, klinčeky, hviezdičkový badián a kôru z pomaranča a citrónu.
  3. Pridajte rozmarín: Pridajte vetvičku čerstvého rozmarínu pre jedinečnú tatranskú vôňu.
  4. Zahrejte destilát: V menšom hrnci zahrejte slivovicu alebo iný ovocný destilát, aby sa uvoľnili jeho chute. Tak na 75 °C, nemal by vrieť.
  5. Pridajte destilát do šťavy: Pomaly prilievajte zahriaty destilát do zmesi štiav. Podľa chuti pridajte med alebo hnedý cukor.
  6. Lúhovanie: Nechajte punč na miernom stupni, aby sa chute prepojili, asi 15-20 minút. Nesmie vrieť, aby sa neodparil alkohol.
  7. Servírovanie: Pred podávaním vyberte korenie a rozmarín. Podávajte horúci punč v hrnčekoch, ozdobený plátkami jabĺk alebo hrušiek.

Tento Tatranský vianočný punč v sebe spája tradičné slovenské chute s pocitom horského prostredia, ponúka hrejivé a útulné pocity, ideálny pre chladné zimné večery. Najbližšie pripravím aj postup na fotkách. Ak ich teda k tomuto receptu niekto potrebuje. Skúste aj recept na domáci čokoládový likér.