Tvarohová bublanina je lahodný dezert s mäkkým, vláčnym a nadýchaným cestom, ktorého základ tvorí tvaroh. Tvaroh pridáva koláču jemnú a krémovú konzistenciu s príjemnou kyslosťou, ktorá dokonale vyvažuje sladkosť.

Tvarohová bublanina

Tento dezert je výživný vďaka obsahu bielkovín a vápnika v tvarohu a ponúka možnosti rôznorodých variácií s pridaním ovocia, orechov alebo korení podľa vlastných chutí. Tvarohová bublanina je obľúbená pre svoju mäkkosť, čerstvosť a schopnosť udržať si svoju kvalitu aj po vychladnutí.

Tvarohová bublanina je obľúbená z niekoľkých dôvodov. Napríklad preto, že pridanie tvarohu do cesta dodáva bublanine jemnú, vláčnu a krémovú textúru. Tvaroh obsahuje viac vlhkosti a tuku, čo robí koláč mäkkým a príjemne šťavnatým.

Tvaroh má zároveň prirodzene jemnú a sviežu chuť, ktorá dodáva bublanine miernu kyslosť. Táto chuťová rovnováha pridáva koláču chuť, ktorá sa stáva obľúbenou voľbou pre tých, ktorí preferujú menej sladké dezerty. Tvarohová bublanina rozhodne nie je presladená.

Rovnako jej príprava je veľmi všestranná, pretože tvaroh sa dobre kombinuje s rôznymi druhmi ovocia, ako sú jahody, maliny, broskyne, alebo dokonca s orechmi a aj so ksušeným ovocím. Týmto spôsobom môžete prispôsobiť chuť a vzhľad koláča nekonečným množstvom možností.

Tento skvelý koláčik je aj relatívne jednoduchý na prípravu, čo ho robí populárnym aj medzi začínajúcimi pekármi a cukrárkami. Základný recept nevyžaduje zložité postupy a obmedzuje sa na používanie bežných surovín. Aj toto robí z tvarohovej bublaniny prístupný a rýchly dezert.

Tvaroh je bohatý na bielkoviny a ďalšie živiny, ako sú vápnik a vitamín B12. Týmto spôsobom tvarohová bublanina môže poskytnúť aj určitú výživnú hodnotu v porovnaní s inými sladkými dezertmi.

Jednoducho, je to dobrý nápad si ju doma pripraviť.

Prečo je dobré jesť tvaroh?

Okrem výbornej chuti je príjemným bonusom tohoto koláča aj skutočnosť, že tvaroh je veľmi zdravý. Jesť ho je dobré z niekoľkých dôvodov. Tvaroh je vo svete tiež známy ako tvarohový syr alebo cottage cheese. Všade ide  mliečny výrobok, ktorý je bohatý na živiny a má viaceré zdravotné výhody.

Tu je niekoľko dôvodov, prečo je dobré zaradiť tvaroh do stravy:

  • Vysoký obsah bielkovín: Tvaroh je významným zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre rast, opravu a udržanie svalov, tkanív a buniek v tele. Bielkoviny z tvarohu sú tiež ľahko stráviteľné a majú vysokú biologickú hodnotu.
  • Nízky obsah tuku: Tvaroh je známy svojím nízkym obsahom tuku, čo ho robí výbornou voľbou pre ľudí, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo chcú znížiť príjem tukov. I tak však obsahuje zdravé tuky, ako je napríklad mononenasýtený tuk, ktorý je prospešný pre srdce a cievy.
  • Zdroj vitamínov a minerálov: Tvaroh obsahuje rôzne vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu. Patrí sem vitamín B12, vitamín B2 (riboflavín), vitamín B5 (kyselina pantoténová), vápnik, fosfor a selén.
  • Probiotické vlastnosti: Niektoré druhy tvarohu obsahujú probiotiká, čo sú prospešné baktérie, ktoré podporujú zdravie tráviaceho systému. Tieto probiotiká môžu pomôcť udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry a podporovať trávenie.
  • Všestrannosť vo varení: Tvaroh je veľmi všestranný a môže byť použitý v rôznych receptoch. Môžete ho konzumovať samotný, pridať ho do smoothies, dezertov, šalátov alebo ho použiť ako náplň do koláčov, palaciniek a zákuskov.

Je však dôležité si všímať kvalitu tvarohu a zvoliť možnosť s nižším obsahom prídavných látok, cukru a umelých prísad. Pred konzumáciou tvarohu je tiež vhodné konzultovať svoje individuálne zdravotné potreby s lekárom alebo výživovým poradcom.

Máme pre vás aj recepty na ďalšie bublaniny, napríklad čerešňovú bublaninu, jahodovú, alebo špaldovú. Prípadne vyskúšajte recept na babičkine palacinky. Ale máme aj piškótovú bábovku. Skúste aj tento náš recept na tvarohové guľky. Tu sú aj naše rýchle recepty  s jablkami. Vyskúšajte aj náš recept na jahodový koláč s posýpkou.

Na tvarohovú bublaninu potrebujeme

  • Doba prípravy: 35 minút,
  • Doba pečenia: 25 minút,
  • Počet porcií: 8 kúskov,

Ingrediencie - (hrnček 300 ml)

Cesto

  • 2 hrnčeky polohrubej múky,
  • 3/4 hrnčeka cukru,
  • 1/2 hrnčeka oleja,
  • 2 vajcia,
  • 1 hrnček bieleho jogurtu,
  • 1/2 balíka prášku do pečiva,

Tvarohová vrstva

  • 1 hrnček hrudkovitého tvarohu (asi 250 g),
  • 1 vajce,
  • 1 vanilkový puding,
  • 4 polievková lyžica kryštálového cukru,

Ovocná vrstva

  • ľubovoľné množstvo ovocia (napríklad červené a čierne ríbezle, maliny či rebarbora)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup prípravy: tvarohová bublanina

  1. Príprava cesta - Na cesto budeme potrebovať hrnček 300 ml. Do hladkého cesta spolu vymiešame 2 hrnčeky polohrubej múky, 3/4 hrnčeku kryštálového cukru, 1/2 hrnčeka oleja, 2 vajcia, 1 hrnček bieleho jogurtu a 1/2 balíka prášku do pečiva. Ak sa vám bude zdať cesto husté, pridajte trochu mlieka. Vymiešané cesto vylejeme na hlbší plech. Ja som v tomto recepte použila plech s rozmermi 25 x 30 cm.


     
  2. Tvarohová vrstva - Na tvarohovú vrstvu potrebujeme: 1 hrnček hrudkovitého tvarohu ( cca 250 g),1 vajce,1 vanilkový puding, 4 PL kryštálového cukru. Všetko spolu vymiešame a rovnomerne nalejeme na cesto. ( ak je hmota hustá, tiež pridáme pár lyžíc mlieka).


     
  3. Pridáme ovocie - Na vrstvu tvarohu dáme ľubovoľné ovocie. Skvelo sa hodia červené a čierne ríbezle, maliny či rebarbora.


     
  4. Pripravíme si mrveničku - Urobíme mrveničku: 3 PL hrubej múky, 3 PL trstinového cukru, 3 PL masla. Všetko spolu vymiešame a rozmrvíme na koláč.


     
  5. Pečieme tvarohovú bublaninu - Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť, môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na koláče a zákusky.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na hrnčekový rebarborový koláč.