Hrnčeková jahodová bublanina je dokonalý sezónny koláč. Vynikajúci recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Naša hrnčeková jahodová bublanina je v zdravšej verzii so špaldovou múkou a trstinovým cukrom. Výber je však iba na vás. Zdravšie pečenie so značkou Ženy v meste.
Jahodová bublanina
Chutná ovocná bublanina je skvelá nie iba na raňajky, desiatu, olovrat, poteší aj na výlete. Neodolá jej ani každá návšteva.
Jahodová bublanina je obľúbená pre viacero dôvodov. Jedným z nich je určite jej sladká chuť, ktorú jahody bublanine pridávajú. Toto veľmi obľúbené ovocie má prírodnú sladkosť a výraznú chuť, ktorá robí koláč veľmi lahodným. Čo si budeme rozprávať, určite to viete.
Jahody sú tiež často považované za symbol leta a čerstvosti, a preto ich prítomnosť v bublanine predstavuje tie letné zážitky, ktoré idú cez žalúdok.
Okrem sladkej chuti má toto ovocie aj príjemnú arómu, ktorá sa pri pečení a miešaní s cestom uvoľňuje a vytvára príjemný zážitok pri jej vychutnávaní.
Jahodová bublanina je preto často obľúbenou voľbou nielen pre milovníkov jahôd, ale aj pre tých, ktorí si chcú vychutnať lahodný a osviežujúci koláč plný sezónnych ovocných prísad.
Výhodou jahodovej bublaniny je určite aj to, že je rýchla a jednoduchá na prípravu. S troškou snahy je upiecť dokáže naozaj každý.
Prečo sú jahody zdravé?
U nás je to zrejme najobľúbenejšie letné ovocie. Nielen že je dokonalé v jahodovej bublanine, ale je aj zdraviu prospešné. Tu je pár základných dôvodov, pre ktoré je dobrý nápad jesť jahody:
- Jahody sú bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a podporuje zdravie pokožky.
- Obsahujú vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a pomáha udržiavať pocit sýtosti.
- Toto ovocie je plné antioxidantov, ako sú flavonoidy a anthokyany, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a zápalom. Konzumácia jahôd môže pomôcť znížiť riziko vzniku srdcových ochorení a niektorých typov rakoviny.
- Majú nízky obsah kalórií a tuku, čo ich robí vhodnou voľbou pre zdravú stravu. Jahody obsahujú aj ďalšie živiny, ako sú vitamíny B, draslík, horčík a mangán, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie a fungovanie organizmu.
Nech sa páči, vyskúšajte. Vynikajúca jahodová bublanina z hrnčeku podľa receptu webu Ženy v meste. Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás pripravených mnoho skvelých receptov na hrnčekové koláče, stačí si iba vybrať.
Bublanina sa najčastejšie rozdeľuje podľa použitého ovocie. Ponúka nesmierne množstvo kombinácií. Okrem jahodovej bublaniny u nás nájdete aj recept na čerešňovú, marhuľovú, jablkovú, alebo tvarohovú, rebarborovú či orechovú.
Ak máte chuť na jej zdravšiu alternatívu, tu je recept na špaldovú bublaninu. A tu je pre vás na ovocnú bublaninu s jogurtom a jahodami. Nech sa páči, tu sú najlepšie recepty na hrnčekové koláče, inšpirujte sa.
Na jahohodovú bublaninu potrebujeme
- Čas prípravy: 15 minút,
- Čas pečenia: 30 minút,
- Počet kusov: 30,
Ingrediencie
hrnček 200 ml
- 6 vajec,
- 3/4 hrnčeka kryštálového, alebo trstinového cukru,
- 3/4 hrnčeka vlažnej vody,
- 3/4 hrnčeka oleja,
- 2 hrnčeky polohrubej múky (alebo 1 hrnček hladkej špaldovej + 1 hrnček celozrnnej špaldovej múky),
- 1 prášok do pečiva,
- čerstvé jahody (cca dve plné hrste),
Nadýchaná hrnčeková bublanina s jahodami - postup receptu
- Najprv si pripravíme jahody, ktoré umyjeme, zbavíme stopiek, osušíme. Prekrojíme napoly.
- Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom do peny. Môžeme zvoliť kuchynský robot, ušetríme si čas. Potom postupne striedavo zašľaháme po kvapkách vlažnú vodu a olej. Hmota zvýši objem.
- Nakoniec varechou opatrne primiešame aj preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Plech veľkosti cca 37x27 cm vystelieme papierom na pečenie, rozotrieme pripravené cesto.
- Rúru si predhrejeme na 200 oC, vložíme plech s cestom (bez jahôd), predpečieme 5 minút.
- Tak pridáme jahody, pečieme pri 180 oC 20 minút. Keď cesto predpečieme, jahody neklesnú.
Tip na záver: Aj keď je naša hrnčeková bublanina jahodová, môžeme zvoliť aj iné obľúbené ovocie. Čerešne, čučoriedky, maliny, marhule, černice. Vyskúšajte. Ovocné bublaninové maškrtenie. Tu je aj jednoduchý recept na mramorovú bábovku.