Výborný jahodový koláč s posýpkou je naozaj tradičná dobrota. Dokážete ho prirpaviť z čerstvých ale aj mrazených jahôd. Ďalší top recept od žien v meste.

Jahodový koláč s posýpkou

Jahodový koláč s posýpkou je vynikajúci, mäkký, šťavnatý a s posýpkou na vrchu chrumkavý. Rýchly a nenáročný recept na koláč s jahodami. Môžete použiť akékoľvek iné ovocie, čo máte doma a pokojne aj mrazené.

Jahodový koláč s posýpkou je známy a obľúbený dezert, ktorý často skvele zapadne do letných dní, keď sú jahody v sezóne. Základ koláča sa obvykle robí z jednoduchého cesta, napríklad z piškótového alebo iného ľahkého cesta.

Na cesto sa kladú čerstvé alebo mrazené jahody, a v niektorých variantách aj jahodová ovocná zmes alebo želé. Posýpka, vo svete známa aj ako "streusel", je často vyrobená z masla, cukru, múky a niekedy aj orechov alebo ovsených vločiek, čo dodá koláču krásnu chrumkavú vrstvu.

Tento sezónny dezert sa obvykle podáva ľahko vychladený a je ideálny na pikniky, oslavy alebo ako sladká pochúťka k čaju či káve.

História

História jahodového koláča s posýpkou môže byť pomerne pestrofarebná, keďže spojenie ovocia a jahodových koláčov je tradíciou v mnohých kultúrach. Jahody ako také boli populárne v kuchyniach už stáročia, avšak spôsob ich prípravy sa postupne vyvíjal.

V Európe, napríklad, boli jahody súčasťou stravovania už v stredoveku, no koncept koláčov s posýpkou, aký poznáme dnes, je relatívne nový a je pravdepodobne produktom 19. a 20. storočia. Tento typ dezertu, najmä v oblastiach, kde bolo dostupné čerstvé ovocie, sa stal populárnym vďaka svojej jednoduchosti a chutnosti.

Príprava cesta, ovocia a posýpky a ich kombinácia v koláči môže byť ovplyvnená rôznymi národnými a lokálnymi tradíciami. V Amerike, napríklad, môže mať pôvod v období veľkej hospodárskej krízy, keď ľudia hľadali spôsoby, ako vytvoriť chutné jedlo s minimálnym množstvom dostupných surovín.

Posýpka, ktorá je jednou z charakteristík tohto koláča, bola jednoduchým spôsobom, ako pridať textúru a chuť bez použitia veľkého množstva drahých surovín, ako sú orechy alebo čokoláda.

Jahodový koláč s posýpkou, tak ako ho poznáme dnes, je teda kombináciou viacerých kulinárskych tradícií a techník, ktoré vznikali a vyvíjali sa v rôznych častiach sveta, ale vždy v súlade s dostupnosťou surovín a miestnymi chuťovými preferenciami.

V modernom význame je tento koláč často spojený s letnými mesiacmi, oslavami a rodinnými zhromaždeniami, kde lahodné jahody a sladká, chrumkavá posýpka tvoria dokonalú harmóniu chutí a textúr, ktorá je milovaná mnohými generáciami.

Vyskúšajte aj recepty na ďalšie ovocné koláče. Napríklad ovocný koláč s mrveničkou. Alebo aj jablkový koláč s tvarohom. Skúste aj pravé valašské frgály. Skúste ale aj tento dvojfarebný koláč s pudingom. Skúste aj našich 10 jednoduchých receptov s jahodami.

Budete potrebovať

  • Doba prípravy: 20 minút
  • Doba pečenia: 40 minút
  • Počet porcií: 12 kusov

Ingrediencie

Cesto

  • 150 g hladkej múky,
  • 150 g polohrubej múky,
  • 200 ml mlieka,
  • polovica kocky droždia,
  • 60 g práškového cukru,
  • 1 žĺtky,
  • 70 ml oleja,
  • štipka soli,

Posýpka:

  • 60 g masla,
  • 100 g práškového cukru,
  • 80 g polohrubej múky,
  • 400 g jahôd (použila som mrazené),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Do misky pridáme obe múky a práškový cukor a premiešame.


     
  2. Do múky urobíme jamku, vylejeme mlieko rozdrobíme droždie, pridáme žĺtok, olej a soľ a všetko spolu premiešame vareškou.


     
  3. Formu si vymastíme maslom a cesto natlačíme rovnomerne do formy. Ja som použila tortovú formu. Keby sa cesto lepilo, môžeme si prsty namočiť do oleja, s cestom sa potom lepšie pracuje a nelepí sa.


     
  4. Na cesto položíme odkvapkané jahody, môžeme použiť čerstvé alebo mrazené.


     
  5. Pripravíme si posýpku. Do misky si dáme maslo, práškový cukor a polohrubú múku. Rukami spojíme všetky ingrediencie.


     
  6. Posýpkou rovnomerne posypeme jahody.


     
  7. Jahodový koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C na 40 minút. Pečieme do zlatista.

Dobrú chuť. Jahodový koláč s posýpkou je hotový. Vyskúšajte aj recept na slivkový koláč s posýpkou. A tu je recept na jahodový džem.

Videorecept

aa