Najlepší tradičný veľkonočný syrek má overený recept na mäsový syrek vám ponúka kuchyňa portálu Ženy v meste. Varte s nami tradične a chutne.

Veľkonočný mäsový syrek

Skvelý veľkonočný syrek k Veľkej noci jednoducho patrí. Je to tradičné jedlo najmä na severovýchode Slovenska. Ešte ste ho nerobili a nevie ako na to? Veľkonočný syrek pečieme najskôr štvrť hodinu pri teplote 200 stupňov a potom na 150 C dozlatista asi pol hodinu.

Ak chcete syrek stráviteľnejší, namiesto bieleho pečiva môžeme zvoliť aj pečivo celozrnné. Ak hovädzie mäso nechcete využiť, dá sa táto špecialita pripraviť aj z kuracieho alebo morčacieho mäsa. Presná dĺžka pečenia záleží od veľkosti syreku.

Tradičné pokrmy a Veľká noc k sebe neodmysliteľne patria. Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás pripravených mnoho osvedčených chutných receptov. Recept ako sa varí najlepšia veľkonočná šunka, fantastická veľkonočná plnka, tradičná veľkonočná hrudka.

Zemiakový šalát klasický, ale aj fit verzia, recepty z cvikly, bezmäsité, fantastické torty, koláče, zákusky, pečené i nepečené.

Stačí si iba vybrať. Veľká noc tradične, chutne a zdravo so značkou Ženy v meste. Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka overený recept ako ho pripraviť. Aj vo verzii bez lepku, ak zvolíte bezlepkové pečivo a strúhanku. Veselú a pokojnú Veľkú noc vám želáme. Vybrali sme iba pre vás veľkonočný recept ako sa varí najlepšia domáca šunkaSkúste aj ten na veľkonočného barančeka. Tu je aj recept na veľkonočnú pečku.

Recept na tradičný veľkonočný syrek

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas pečenia: 40-50 minút 
  • Počet porcií: 6-8

Ingrediencie

  • 500 g mletého mäsa (pliecko, bôčik, môžeme zmiešať aj 1/2 bravčového a 1/2 hovädzieho mäsa),
  • 400 g vareného údeného mäsa (šunka, môže byť aj uvarené údené koleno),
  • 8 ks vajce,
  • 5 ks rožok,
  • podľa chuti jarná cibuľka (pažítka, petržlenová vňať, kôpor), doplníme si tak vitamín C,
  • na dochutenie: 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti), soľ, mleté čierne korenie, vegeta (ak používate), drvená rasca, trošku kurkumy (netradičná, ale výborná na kĺby a zápaly), mletá červená paprika (môže byť aj pálivá),
  • na vymastenie plechu: bravčová masť (olej), strúhanka,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na najlepší syrek 

  1. Údenú varenú šunku (uvarené bravčové koleno) nakrájame na malé kocky. Môžeme aj pomlieť.


     
  2. Rožky alebo žemle nakrájame na malé kocky, tak ich zalejeme podľa potreby vodou, aby zmäkli.


     
  3. Mäso si pomelieme. Na prípravu môžeme zvoliť aj hovädzie mäso, ktoré zmiešame s bravčovým.


     
  4. Do väčšej misky pridáme pomleté mäso, aj údené, žĺtky, nakrájanú jarnú cibuľku (obľúbené bylinky).


     
  5. Všetko spolu dôkladne premiešame a pridáme koreniny podľa chuti, pozor na soľ, údené je slané.


     
  6. Tak pridáme zmäknuté rožky alebo žemle. Ak by sme to s vodou prehnali, pečivo dobre vytlačíme.


     
  7. Nakoniec z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do mäsovej hmoty.


     
  8. Plech na pečenie (veľkosť cca 38x28) dobre vymastíme bravčovou masťou a vysypeme strúhankou.


     
  9. Veľkonočný syrek pečieme najskôr 15 minút pri teplote 200 oC, potom pri 150 oC dozlatista, približne 30 minút. Priebežne ho kontrolujte.

Tip na záver: Namiesto bieleho pečiva môžeme zvoliť aj pečivo celozrnné. Veľkonočný syrek tak bude ľahšie stráviteľný. Ak hovädzie mäso nemusíme, môžeme si túto špecialitu pripraviť aj z kuracieho alebo morčacieho mäsa. Dĺžka pečenia záleží, na akom veľkom plechu budeme syrek piecť. Dobrú tradičnú chuť. Skúste aj recept na veľkonočnú plnku bez mäsa. A tu je recept na strúhanú cviklu s chrenom.