Výborný Veľkonočný veniec z kysnutého cesta. Tradičný recept. Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila tradičný recept na veľkonočný veniec z kysnutého cesta. Je jemnučký a voňavý, oplatí sa ho vyskúšať.

Veľkonočný veniec z kysnutého cesta - fotorecept kliknite

Veľkonočný veniec z kysnutého cesta patrí neodmysliteľne k veľkonočným sviatkom. Ak si ho ozdobíte mašličkami a farebnými vajíčkami, vykúzlite si tak nádhernú a chutnú dekoráciu na váš sviatočný stôl.

Portál Ženy v meste vám ponúka tradičný recept na voňavý veľkonočný veniec, od ktorého vám bude rozvoniavať celý dom.

Vyskúšajte aj fit recept, výborný zemiakový šalát bez majonézy

Veľkonočný veniec z kysnutého cesta

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia: 1,5 hodiny
  • Čas pečenia: 30 minút
  • Počet kusov: 1 ks (2 menšie)

 

 

Veľkonočný veniec z kysnutého cesta - ingrediencie

  • 500 g hladká špaldová múka T630 (hladká pšeničná múka)
  • 250 ml mlieko
  • 2 ks žĺtok
  • 100 g rozpustené maslo
  • ½ kocka čerstvé droždie
  • ½ balíček prášok do pečiva
  • 5 polievková lyžica trstinový cukor (biely)
  • 2 ks vanilínový cukor
  • ½ čajová lyžička soli
  • nastrúhaná citrónová kôra (nemusí byť)
  • hrozienka, sušené brusnice, plátky mandlí, orechy (podľa chuti)
  • na potretie: vajce, mlieko, rozpustené maslo

 

 

Veľkonočný veniec z kysnutého cesta. FOTO - Nela

 

Veľkonočný veniec z kysnutého cesta - postup receptu

  1. Pripravíme si kvások. Do 1 dl vlažného mlieka si rozpustíme droždie, pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru, vymiešame a necháme nakysnúť. Trvá to približne 5 minú. Do väčšej misky pridáme hladkú múku, zbytok mlieka, žĺtky, kvások, rozpustené maslo, prášok do pečiva, zvyšný cukor, vanilínový cukor a soľ.
  2. Zo všetkým surovín si vymiesime hladké nelepivé cesto (ručne alebo mixérom). Ručne to trvá samozrejme dlhšie. Mixérom pracujeme približne 10 minút.
  3. Nakoniec zapracujeme nastrúhanú citrónovú (pomarančovú kôru). Môžeme pridať aj hrozienka namáčané v rume alebo brusnice, plátky mandlí, nasekané orechy - podľa chuti. 
  4. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste 1 až 1,5 hodiny. Cesto by nám malo zdvojnásobiť objem.
  5. Vykysnuté cesto si preložíme na múkou vysypanú dosku. Ak chceme upiecť jeden väčší veniec, rozdelíme ho na tri časti.  Ak chceme dva menšie vence, cesto rozdelíme na dva bochníčky a potom na šesť častí. Z každej časti si vypracujeme dlhé valčeky.
  6. Tri valčeky na konci spojíme a upletieme vrkoč. Ten si spojíme do kruhu stačením cesta. Veniec preložíme na plech (vymastený tukom alebo vystlaným papierom na pečenie).
  7. Ak chceme otvor, do vnútra venca vložíme hrubý sklenený pohár dnom hore, ktorý sme si potreli tukom,aby sa cesto neprilepilo. Necháme ho ešte na teplom mieste podkysnúť. Potom veniec potrieme vyšľahaným vajíčkom zmiešaným s mliekom a rozpusteným maslom. Posypeme plátkami mandlí. Pečieme pri teplote 180 oC 10 minút. Potom teplotu znížíme na 150 oC a pečieme približne 20 minút podľa potreby, záleží aké veľké pletenky zvolíme.

Tip na záver: Pripravte si veľkonočný kysnutý veniec v zdravšej verzii zo špaldovej múky. Koláč bude trošku hutnejší a tmavšej farby, ale ľahšie stráviteľný. Špaldová múka má vysoký obsah vlákniny, podporuje trávenie a črevnú peristaltiku.

Dobrú chuť.

 

 

Vyskúšajte aj fit recept, zemiakový šalát s cviklou bez majonézy