K Veľkonočným sviatkom neodmysliteľne patria pokrmy z mlieka a vajec. Medzi také modernejšie môžeme zaradiť aj vaječnú tlačenku so zeleninou. Jej príprava je nenáročná a určite zachutí aj vašim šibačom.

Portál Ženy v meste vám ponúka výborný recept na tlačenku z vajec, majonézy, zeleniny a šunky, ktorá má lahodnú chuť a pekne drží tvar.

Recept Výborná vaječná tlačenka so zeleninou (fotorecept - kliknite)

Ingrediencie na chutný vaječný aspik so zeleninou

  • 1 ks majolenka (420 ml)
  • 5 ks vajec (uvarených na tvrdo)
  • 1 ks sterilizovaná zelenina – hrášok, mrkva, kukurica (470 g)
  • 1 ks menšia čerstvá kápia (červená paprika)
  • 2 ks menšia sterilizovaná kyslá uhorka (nemusí byť)
  • 200 g bravčová chudá saláma alebo šunka vcelku
  • 1,5 ks želatína na vaječnú tlačenku (20g)

Recept výborná vaječná tlačenka so zeleninou - na dochutenie:

soľ, vegeta (nemusí byť), mleté čierne korenie, ocot

Vaječná tlačenka so zeleninou na dozdobenie:

bylinky, zelenina, vajce na tvrdo

Výborná vaječná tlačenka so zeleninou. Foto - Nela

Recept vaječná tlačenka z vajec, zeleniny, salámy a želatíny

  1. Vajcia si uvaríme na tvrdo, necháme vychladiť.
     
  2. Zeleninu si scedíme. Pozor, nálev nevylievame, pretože ho použijeme k príprave aspiku. Kápiu alebo červenú papriku si nakrájame na malé kocky. Taktiež si nakrájame bravčovú chudú salámu, uvarené vajíčka a kyslú uhorku.
     
  3. Pripravíme si aspik. Na jeho prípravu potrebujeme 0,5 l tekutiny. Môžeme použiť nálev zo zeleniny, nálev zo sterilizovaných kyslých uhoriek (aby mal aspik nakyslú chuť), prípadne dolejeme vodou, aby sme mali požadované množstvo tekutiny. Nevaríme. Pridáme 1,5 balenia želatíny na vajíčkovú tlačenku, premiešame a necháme 10 minút napučať.
     
  4. Pridáme ocot (záleží aký kyslý je nálev z uhoriek), štipku mletého čierneho korenia, malú lyžičku vegety, prípadne soli. Pre istotu ochutnáme, aby sme mali vyváženú chuť. Pomaly zahrievame (cca 50oC), aby sa želatína rozpustila, nevaríme. Necháme trošičku vychladnúť. Do tejto zmesi zapracujeme majolenku. Vznikne nám hladká polievková hmota.
     
  5. Želatínovú zmes si nalejeme k pripravenej zelenine a saláme, jemne premiešame. Podľa potreby môžeme ešte dochutiť soľou, prípadne troškou octu.
     
  6. Formu na srnčí chrbát alebo biskupský chlebíček si vystelieme fóliou  a opatrne naložíme zmes naberačkou. Prikryjeme opäť fóliou a necháme tuhnúť minimálne 3 hodiny, najlepšie však cez noc.
     
  7. Z tejto dávky si môžeme urobiť dve aspikové tlačenky, záleží aké veľké formy použijeme.

Veselú Veľkú noc!