Veľkonočná hrudka. Veľká noc. Sviatky tradičných jedál, veselosti. Sviatky plné farieb. Stôl bohatý na výrobky z mlieka a vajec. Azda najtradičnejším jedlom je Veľkonočná hrudka, niekde nazývaná aj Veľkonočný syrek.

Recept Veľkonočná hrudka - fotorecept kliknite

Ponúkame recept so značkou portálu Ženy v meste na jednoduchú Veľkonočnú hrudku, ktorý si môžete upraviť podľa vlastnej chuti. Príprava je nenáročná. Nech sa páči. Vyskúšajte.

Vybrali sme pre vás aj recept na výbornú veľkonočnú plnku - kliknite

Veľkonočná hrudka - Ingrediencie

  •  12 ks vajce (strednej veľkosti)
  •  1 l plnotučné mlieko (najlepšie z mliekomatu)

Veľkonočná hrudka - na dochutenie

  •  soľ
  •  kryštálový cukor
  •  bylinky (petržlenová vňať, pažítka)

 

Recept so značkou portálu Ženy v meste - Veľkonočná hrudka. Foto - Nela

Recept na tradičný syr – Veľkonočná hrudka

  1. V mlieku si rozšľaháme vajíčka.  Pridáme zarovnanú polievkovú lyžicu soli. Ak máme radi jedlá sladkavej chuti, pridáme zarovnanú polievkovú lyžicu kryštálového cukru. Keď si chceme pripraviť syr s bylinkami, cukor vynecháme.
  2. Zmes varíme v hrnci s dvojitým dnom. Môžeme použiť aj klasický hrniec so silnejším dnom. Varíme pomaly, aby sa zmes neprichytila. Privedieme do varu a povaríme pokiaľ sa nám hmota nezačne zrážať (vytvoria sa hrudky ako pri praženici).
  3. Nevaríme príliš dlho, aby nebola hrudka suchá, ale ostala šťavnatá. Celková doba varenia trvá približne 15- 20 minút. Pred dokončením pridáme bylinky, môžeme použiť nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Odstavíme.
  4. Na cedník si položíme gázu (čistú kuchynskú utierku). Zrazenú zmes vylejeme a postláčame do tvaru hrudky, prípadne bochníčka.  Nestláčame príliš, aby ostala hrudka vláčna. Prebytočná tekutina odkvapká. Zviažeme a necháme odkvapkať a vytuhnúť cca 2 hodiny.

Dobrú chuť. 😍

Vyskúšajte aj recept na neodolateľnú syrovú roládu - kliknite