Výborná veľkonočná hrudka, osvedčený recept ako sa to robí. Veľkonočná hrudka môže byť zaujímavým spestrením na vašom sviatočnom stole. Vyskúšajte náš recept na tento, ktorého príprava vôbec nie je náročná.

Veľkonočná hrudka, ako sa to robí

Veľkonočná hrudka. Veľká noc. Sviatky tradičných jedál, veselosti. Sviatky plné farieb. Stôl bohatý na výrobky z mlieka a vajec. Azda najtradičnejším jedlom je Veľkonočná hrudka, niekde nazývaná aj Veľkonočný syrek.

Ponúkame recept so značkou portálu Ženy v meste na jednoduchú Veľkonočnú hrudku, ktorý si môžete upraviť podľa vlastnej chuti. Príprava je nenáročná. Nech sa páči. Vyskúšajte.

Veľkonočná hrudka je tradičným slovenským a českým pokrmom, ktorý sa pripravuje z vajec, mlieka a cukru a vyrába sa v špeciálnych drevených formách, ktoré dávajú hrudke charakteristický tvar. Hrudka je zaujímavá nielen svojou tradičnou prípravou, ale aj svojím významom v kresťanskej tradícii.

Legenda o veľkonočnej hrudke

Podľa legendy bola veľkonočná hrudka prvým jedlom, ktoré Ježiš jedol po svojom vzkriesení z mŕtvych. Preto je hrudka dôležitou súčasťou veľkonočnej slávnosti a symbolizuje obnovu života.

Okrem toho, veľkonočná hrudka sa vyrába rôznymi spôsobmi v rôznych regiónoch a každý má svoj vlastný recept a špecifický spôsob prípravy. Takže je zaujímavá aj svojou pestrosťou a možnosťou objavovať nové chute a vône.

Vybrali sme pre vás aj recept na výbornú veľkonočnú plnku, alebo veľkonočnú šunku.

Ingrediencie

  •  12 ks vajce (strednej veľkosti),
  •  1 l plnotučné mlieko (najlepšie z mliekomatu),
  • na dochutenie: soľ, kryštálový cukor, bylinky (petržlenová vňať, pažítka),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Recept na veľkonočnú hrudku

  1. V mlieku si rozšľaháme vajíčka. Pridáme zarovnanú polievkovú lyžicu soli. Ak máme radi jedlá sladkavej chuti, pridáme zarovnanú polievkovú lyžicu kryštálového cukru. Keď si chceme pripraviť syr s bylinkami, cukor vynecháme.


     
  2. Zmes varíme v hrnci s dvojitým dnom. Môžeme použiť aj klasický hrniec so silnejším dnom. Varíme pomaly, aby sa zmes neprichytila. Privedieme do varu a povaríme pokiaľ sa nám hmota nezačne zrážať (vytvoria sa hrudky ako pri praženici).


     
  3. Nevaríme príliš dlho, aby nebola hrudka suchá, ale ostala šťavnatá. Celková doba varenia trvá približne 15- 20 minút. Pred dokončením pridáme bylinky, môžeme použiť nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Odstavíme.


     
  4. Na cedník si položíme gázu (čistú kuchynskú utierku). Zrazenú zmes vylejeme a postláčame do tvaru hrudky, prípadne bochníčka.  Nestláčame príliš, aby ostala hrudka vláčna. Prebytočná tekutina odkvapká. Zviažeme a necháme odkvapkať a vytuhnúť cca 2 hodiny.

Dobrú chuť. 
 

Vyskúšajte aj recept na neodolateľnú syrovú roládu - kliknite