Výborná Veľkonočná hrudka, osvedčený recept ako sa to robí. Veľkonočná hrudka môže byť zaujímavým spestrením na vašom sviatočnom stole. Vyskúšajte náš recept na tento tradičný pokrm, ktorého príprava vôbec nie je náročná.

Recept Veľkonočná hrudka, ako sa to robí - fotorecept kliknite

Veľkonočná hrudka. Veľká noc. Sviatky tradičných jedál, veselosti. Sviatky plné farieb. Stôl bohatý na výrobky z mlieka a vajec. Azda najtradičnejším jedlom je Veľkonočná hrudka, niekde nazývaná aj Veľkonočný syrek.

Ponúkame recept so značkou portálu Ženy v meste na jednoduchú Veľkonočnú hrudku, ktorý si môžete upraviť podľa vlastnej chuti. Príprava je nenáročná. Nech sa páči. Vyskúšajte.

Vybrali sme pre vás aj recept na výbornú veľkonočnú plnku - kliknite

 

 

Veľkonočná hrudka z kravského mlieka - Ingrediencie

  •  12 ks vajce (strednej veľkosti)
  •  1 l plnotučné mlieko (najlepšie z mliekomatu)
  • na dochutenie: soľ, kryštálový cukor, bylinky (petržlenová vňať, pažítka)

 

Veľkonočná hrudka - recept portálu Ženy v meste. Foto - Nela

 

Veľkonočná hrudka - recept na tradičný syr z kravského mlieka

  1. V mlieku si rozšľaháme vajíčka.  Pridáme zarovnanú polievkovú lyžicu soli. Ak máme radi jedlá sladkavej chuti, pridáme zarovnanú polievkovú lyžicu kryštálového cukru. Keď si chceme pripraviť syr s bylinkami, cukor vynecháme.
  2. Zmes varíme v hrnci s dvojitým dnom. Môžeme použiť aj klasický hrniec so silnejším dnom. Varíme pomaly, aby sa zmes neprichytila. Privedieme do varu a povaríme pokiaľ sa nám hmota nezačne zrážať (vytvoria sa hrudky ako pri praženici).
  3. Nevaríme príliš dlho, aby nebola hrudka suchá, ale ostala šťavnatá. Celková doba varenia trvá približne 15- 20 minút. Pred dokončením pridáme bylinky, môžeme použiť nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Odstavíme.
  4. Na cedník si položíme gázu (čistú kuchynskú utierku). Zrazenú zmes vylejeme a postláčame do tvaru hrudky, prípadne bochníčka.  Nestláčame príliš, aby ostala hrudka vláčna. Prebytočná tekutina odkvapká. Zviažeme a necháme odkvapkať a vytuhnúť cca 2 hodiny.

Dobrú chuť. 😍

Vyskúšajte aj recept na neodolateľnú syrovú roládu - kliknite