Domáca šunka. Veľká noc je už predo dvermi. Po striedmych pôstnych dňoch budeme hodovať a zabávať sa. Na veľkonočnom stole nemôže tradične chýbať šunka, údené mäso, klobásy, vajíčka, hrudka, cvikla a chren. Samozrejme, aj vynikajúce veľkonočné koláče.

Ako sa varí domáca údená šunka

Čoby bola veľkonočná hostina bez údenej šunky? Ako si pripraviť tú najlepšiu? Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka zopár skvelých rád, ktorých by ste sa mali držať pri jej príprave, aby bola vaša šunka šťavnatá, chutná a zachovala si peknú farbu.

Čo všetko by sme mali vedieť o veľkonočnej údenej šunke? Ste pripravení? My áno. 👌😉

 

 

Ako uvariť domácu veľkonočnú šunku? Prečítajte si zopár osvedčených tipov

  1. Najdôležitejšia je kvalita šunky. Tou najlepšou voľbou je samozrejme domáca, ak máme takúto možnosť. V obchodoch je najviac ponúkaná údená rolka z bravčového pliecka. Je síce šťavnatá, ale vo vnútri nás môže nemilo prekvapiť svojou mastnotou. Väčšou istotou je šunka z bravčového stehna alebo bravčovej krkovičky.

  2. Vákuovo balené údené mäso radšej nekupujme, pretože obsahuje väčšie množstvo vody. Vhodnejšie je zvoliť údenú šunku v sieťke, ktorá je spravidla kvalitnejšia.

  3. Veľkonočnú šunku je dobré namočiť deň pred varením do studenej vody. Zbavíme ju tak prebytočnej soli.

  4. Šunku si uvarme deň vopred, odleží sa a bude sa aj lepšie krájať.

  5. Pred varením je dôležité odstrániť sieťku z mäsa. Ak by sme ju ponechali, zavarila by sa do šunky a veľmi ťažko odstránila. Z rolky by sa mohli odtrhávať aj kúsky mäsa.

  6. Údenú šunku vkladáme zásadne do vriacej vody. Necháme, aby voda opäť zovrela, povaríme 3 minútky, potom znížime plameň a varíme na miernom stupni. Takýmto spôsobom sa mäso zatiahne a šťava ostane vo vnútri.

  7. Do vody  môžeme na dochutenie pridať biele víno, cibuľu, cesnak, niekoľko zrniečok nového a čierneho korenia, bobkový list. Soliť nie je potrebné, pretože šunka je dosť slaná.

  8. Ako dlho variť veľkonočnú šunku? To je najčastejšia otázka. Je na to jednoduchá rada. Údené si vždy odvážme.  Koľko váži šunka, toľko ju varíme. Ak váži šunka 1 kg, varíme ju 1 hodinu.

  9. Na varenie nepoužívajme tlakový hrniec, pretože sa šunka vysuší a stratí na kvalite.

  10. Uvarené údené mäso necháme vychladiť priamo vo vode, v ktorej sa varilo. Mäso bude mať peknú farbu a ostane šťavnaté.

  11. Keď nám ostanú kúsky údeného mäska, môžeme si z nich pripraviť rôzne dobroty. Údené mäso je výborné do nátierok, k omáčkam, do zapekaných jedál.

Vybrali sme pre vás aj tieto recepty

Recept výborná veľkonočná plnka

Recept Výborná vaječná tlačenka so zeleninou

Ako sa varí domáca údená šunka

  1. Čo so zvyšným vývarom? Je výborným základom chutných výdatných polievok, strukovinových, ale aj zeleninových.

Vybrali sme pre vás 9 receptov na výborné polievky

RECEPT Výborná krémová polievka z medvedieho cesnaku

RECEPT Jednoduchá hrachová polievka

RECEPT Najlepšia fazuľová polievka

RECEPT Najrýchlejšia šošovicová polievka

RECEPT Výborná sviatočná kapustnica

RECEPT Kyslá hubová polievka s jogurtom

RECEPT Falošná mexická polievka

RECEPT Super rýchla polievka zo zeleného hrášku

RECEPT Výborná kapustová polievka

 

Tip na záver: Údené mäso si môžeme upiecť aj v cestíčku

RECEPT Šťavnaté údené mäso pečené v cestíčku

Ako sa varí domáca údená šunka

Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila úžasné veľkonočné recepty - kliknite, nielen tie tradičné, ale aj moderné. Koláče, zákusky, torty, mäso, minútky, omáčky. To všetko nájdete na našom portáli. Nech sa páči. Inšpirujte sa a vyskúšajte ich.

Najlepšie veľkonočné recepty, tradičné, osvedčené, jednoduché, zdravé - kliknite

Recepty pre vás pripravujeme s veľkou chuťou a radosťou - kliknite Tešíme sa, keď vám a vašej rodine chutia. Veď pri jedle sa môžeme porozprávať a zrelaxovať. Najdôležitejšia je predsa spokojná a šťastná rodina.

Prajeme vám všetkým veselé veľkonočné sviatky plné  lásky a radosti. Dobrú chuť k pochúťkam. 🍖 😍