Pripraviť si zemiakové placky s mäsom nie je neriešiteľný problém ani doma. Dlhé roky sú v našich reštauráciách veľmi obľúbeným jedlom. Ak si ich chcete pripraviť aj doma, tu je overený recept. Pokojne si pridajte aj ďalšie ingrediencie podľa chuti.

Zemiakové placky s mäsom

Obľúbené krčmové jedlo si môžete ľahko pripraviť doma s pomocou tohto receptu. Výborné zemiakové placky naplnené kuracím mäsom vás zasýtia na celé popoludnie.

Samotné zemiakové placky vôbec nie sú márne, ale keď ich naplníte zmesou leča a kuracieho mäsa, až potom dostanú naozaj naozaj ten správny náboj. A pokojne ak máte namiesto kuracieho mäsa pridajte iné, bravčové, alebo hovädzie. Líši sa len doba prípravy, chuť je stále výborná.

Prvýkrát sa placky zo zemiakov zrejme objavili v strednej a východnej Európe, kde sú zemiaky dodnes veľmi populárne. Placky sa tradične pripravovali z rozomletých zemiakov, ktoré sa zmiešali s vajcami, múkou a koreninami.

Potom sa opekali na panvici a podávali sa ako jedlo samotné alebo ako príloha k iným jedlám.

V niektorých štátoch sa zemiakové placky získali samostatné mená. Napríklad v Poľsku sa nazývajú "placki ziemniaczane", v Maďarsku "krumplis tészta", v Nemecku "Kartoffelpuffer", v Rakúsku "Reiberdatschi", v Taliansku "gnocchi di patate" a v Grécku "patatokeftedes".

Zemiakové placky plnené kuracím mäsom. Foto - Kristýna

Rôzna náplň do placiek

V súčasnosti sa zemiakové placky stali obľúbeným jedlom po celom svete a pripravujú sa rôznymi spôsobmi s rôznymi prísadami a dochuteniami. Okrem nášho receptu v ktorom plníme hotovú zemiakovú placku zmesou kuracieho mäsa, leča a šampiňónov existuje mnoho ďalších nápadov. Tu je niekoľko z tých najbežnejších spôsobov ako naplniť zemiakové placky.

  • Bravčovým alebo hovädzím mäso s cibuľou a paprikou,
  • Kuracie mäso s hubami a smotanou,
  • Hovädzie mäso s fazuľou a paradajkou,
  • Mleté mäso s cibuľou a korením,
  • Pečené kuracie mäso s korením a bylinkami,

Zemiakové placky môžu byť naplnené rôznymi prísadami podľa aj bez mäsa. Napríklad klasická náplň kyslou smotanou a jemne nakrájanou cibuľou. Okrem toho je výborná aj kombinácia s kyslou kapustou a brynzou alebo syrom feta.

Zaujať môžete aj nakladaným zeleninovým šalátom a dressingom, alebo najlepšie čerstvými zeleninovými plnkami vyrobenými z paradajky, uhorky alebo papriky. Okrem toho je možné zemiakové placky aj podávať s rôznymi omáčkami ako napríklad tzatziki, hummus alebo guacamole.

Prípadne si zemiaky len upečte na papieri v rúre. Výborne sa k nim hodí aj fazuľová polievka. Máme aj recept na najlepší cesnakový dresing, alebo zapekané zemiaky so syrom. A tu je text aká múka na zemiakové placky. Skúste aj recept na zemiakovú babu.

Na zemiakové placky s mäsom potrebujeme

  • Doba prípravy: 60 minút,
  • Doba varenia: 30 minút,
  • Počet porcií: 6 porcií,

Ingrediencie

Mäsová zmes:

  • 250 g kuracieho mäsa,
  • 1 cibuľa,
  • 5 šampiňónov,
  • 1 pohár zeleninového leča,
  • 3 polievkové lyžice kečupu,
  • 1 čajová lyžička plnotučnej horčice,
  • 1 lyžica sójovej omáčky,
  • 1 čajová lyžička soli,
  • 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja,

Zemiakové placky:

  • 750 g zemiakov,
  • 1 ks cibuľa,
  • 10 strúčikov cesnaku,
  • 5 polievkových lyžíc hladkej múky,
  • 2 ks vajcia,
  • 2 polievkové lyžice majoránky,
  • 1 čajová lyžička soli,
  • 1 čajová lyžička mletého korenia,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Dáme na olej osmažiť cca 5 minút.


     
  2. Mäso nakrájame na menšie kocky a dáme smažiť k cibuli, tak aby sa zatiahlo. Po zatiahnutí osolíme.


     
  3. Šampiňóny nakrájame na menšie kúsky a dáme osmažiť k mäsu, po 3 minútach podlejeme troškou vody a dusíme cca 10 minút.


     
  4. K mäsu pridáme lečo.


     
  5. Do misky si dáme kečup, horčicu a sójovú omáčku. Omáčku dáme k mäsu a premiešame. Necháme prebublať a máme hotové.


     
  6. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na jemno.


     
  7. K zemiakom pridáme vajcia, majorán, soľ a korenie. Na záver aj 5 polievkových lyžíc hladkej múky. Cesnak a cibuľu očistíme, cesnak vytlačíme a cibuľu nastrúhame na jemnom strúhadle.


     
  8. Celú zmes dôkladne premiešame. Vznikne nám spojená jednoliata zmes.


     
  9. Na vyhriatom oleji usmažíme zemiakové placky z každej strany do zlatista.


     
  10. Upečené zemiakové placky naplníme zmesou.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na guláš so zemiakmi.  Alebo aj plnené pečené zemiaky v šupke, či šampiňónový stroganov.

Videorecept na prípravu zemiakových placiek