Ingrediencie na rýchle zemiaky na kyslo:

7 ks zemiak strednej veľkosti

1 ks cibuľa

plátok masla, olivový olej

1 ks šľahačková smotana

1 l mlieka

2 lyžice hladkej múky


foto - autorka

Kyslé zemiaky – ingrediencie na dochutenie:

mletá červená paprika, soľ, celá rasca, čierne korenie celé, bobkový list, nové korenie, cukor, citrónová šťava


foto - autorka

Recept na výborné zemiaky na kyslo

Zemiaky si očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu si nakrájame nadrobno a opražíme na masle a olivovom do sklovita. Vložíme nakrájané zemiaky. Pridáme lyžicu mletej červenej papriky, soľ, celú rascu (drvenú), čierne korenie celé (3ks), bobkový list (1ks), nové korenie (2ks).

Opražíme a zalejeme vodou po okraj zemiakov. Varíme do mäkka. Počas varenia si pripravíme zálievku. Smotanu, pol litra mlieka  a hladkú múku si poriadne vymiešame, aby neboli hrudky. Túto zmes nalejeme k zemiakom, dolejeme ešte zvyšné mlieko a za stáleho miešania prevaríme. Ak je omáčka hustá, pridáme mlieko (môžeme aj vodu), záleží akú konzistenciu obľubujeme. Dochutíme cukrom a citrónovou šťavou, prípadne ešte dosolíme. U nás je tento prívarok veľmi obľúbený s uvareným vajíčkom, ale aj s volským okom, špekáčikom.

Dobrú chuť.


foto - autorka