Zemiaky na kyslo sú určite jedným z tradičných jedál bežnej slovenskej domácnosti. A v prípade zemiakov na kyslo môžme určite hovoriť aj obľúbených. Nejde o nijako komplikovaný recept a o pár minút budete mať na stole hotové zemiaky na kyslo.

Recept na zemiaky na kyslo - fotorecept kliknite

Vyskúšajte náš recept na zemiaky na kyslo z kuchyne portálu Ženy v meste. Veríme, že vám bude chutiť a recept využijete znova a znova.

Vyskúšajte aj recept na najrýchlejšiu šošovicovú polievku

Ingrediencie na rýchle zemiaky na kyslo

  • 7 ks zemiak strednej veľkosti
  • 1 ks cibuľa
  • plátok masla, olivový olej
  • 1 ks šľahačková smotana
  • 1 l mlieka
  • 2 lyžice hladkej múky

Kyslé zemiaky – ingrediencie na dochutenie

  • mletá červená paprika, soľ, celá rasca, čierne korenie celé, bobkový list, nové korenie, cukor, citrónová šťava


Recept na zemiaky na kyslo. Foto - Nela

Recept na výborné zemiaky na kyslo

  1. Zemiaky si očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu si nakrájame nadrobno a opražíme na masle a olivovom do sklovita. Vložíme nakrájané zemiaky.
  2. Pridáme lyžicu mletej červenej papriky, soľ, celú rascu (drvenú), čierne korenie celé (3ks), bobkový list (1ks), nové korenie (2ks).
  3. Opražíme a zalejeme vodou po okraj zemiakov. Varíme do mäkka.
  4. Počas varenia si pripravíme zálievku. Smotanu, pol litra mlieka  a hladkú múku si poriadne vymiešame, aby neboli hrudky. Túto zmes nalejeme k zemiakom, dolejeme ešte zvyšné mlieko a za stáleho miešania prevaríme. Ak je omáčka hustá, pridáme mlieko (môžeme aj vodu), záleží akú konzistenciu obľubujeme.
  5. Dochutíme cukrom a citrónovou šťavou, prípadne ešte dosolíme. U nás je tento prívarok veľmi obľúbený s uvareným vajíčkom, ale aj s volským okom, špekáčikom.

Dobrú chuť. 👌

Vyskúšajte aj výborný cestovinový šalát s kuracím mäsom

Recept na zemiaky na kyslo. Foto - Nela