Čerešňové pokušenie je lahodný domáci koláč, ktorý poteší celú rodinu. Pripravte si ho podľa nášho receptu. Poradíme vám tiež, ako bude koláč šťavnatejší, či ako ho ozvláštniť novou chuťou.
Čerešňové pokušenie - recept
Ingrediencie:
-
500 g čerstvých čerešní (bez kôstok)
-
4 vajcia
-
200 g kryštálového cukru
-
1 vanilkový cukor
-
250 ml mlieka
-
200 ml oleja
-
300 g polohrubej múky
-
1 prášok do pečiva
-
Štipka soli
-
Maslo a hrubá múka na vysypanie plechu
-
Práškový cukor na posypanie
Postup:
-
Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si klasický plech (alebo menší vyšší plech) – vymastite ho maslom a vysypte múkou.
-
Oddelte žĺtky a bielky. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh.
-
V miske vymiešajte žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
-
Postupne primiešajte olej a mlieko, potom preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
-
Jemne vmiešajte vyšľahaný sneh.
-
Nalejte cesto na plech a rovnomerne posypte čerešňami. Môžete ich jemne zatlačiť do cesta.
-
Pečte približne 30 - 40 minút, alebo kým nebude koláč na povrchu zlatistý a špajľa po zapichnutí suchá.
-
Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.
Náš tip: Ak chcete, aby bol koláč ešte šťavnatejší, pridajte do cesta lyžicu kyslej smotany alebo namiesto časti mlieka použite jogurt. A kto má rád chrumkavé kontrasty, môže na vrch pridať mandľové lupienky.
Ak ešte hľadáte inšpiráciu, vyskúšajte našich 5 receptov na čerešňový koláč alebo našu legendárnu čerešňovú bublaninu.