Čerešne (a višne zvlášť) majú prirodzene vyváženú sladkosť a kyslosť. V spojení s jemným cestom pirohov vytvárajú harmonickú kombináciu, ktorá nie je príliš presladená. Vyskúšajte to a ochutnajte čerešňové pirohy.  

Čerešňové pirohy – ingrediencie

Na cesto:

  • 400 g polohrubej múky

  • 1 vajce

  • 1/2 ČL soli

  • 200 ml vlažnej vody (prípadne podľa potreby)

  • 1 PL oleja

Na plnku:

  • 500 g vykôstkovaných čerešní

  • 3–4 PL kryštálového cukru

  • 1 PL kukuričného škrobu (voliteľné – ak sú čerešne príliš šťavnaté)

Na podávanie:

  • Roztopené maslo

  • Cukor podľa chuti

  • Kyslá smotana alebo tvaroh

Čerešňové pirohy - postup:

  1. Pripravte si cesto: V miske zmiešajte múku, soľ, vajce a vodu. Cesto hneťte, kým nebude hladké a elastické (cca 10 minút). Zabaľte ho do fólie a nechajte odpočívať 30 minút pri izbovej teplote.

  2. Pripravte plnku: Čerešne zmiešajte s cukrom a škrobom. Nechajte chvíľu odležať, aby pustili šťavu.

  3. Tvarovanie pyrohov: Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku cca 2–3 mm. Vykrajujte kolieska (napr. pohárom), do stredu každého dajte niekoľko čerešní a zlepte do tvaru polmesiaca. Hrany dobre pritlačte, aby plnka nevytekala.

  4. Varenie: Pyrohy vkladajte do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, varte ich ešte 2–3 minúty. Vyberte ich dierovanou lyžicou.

  5. Podávanie: Pokvapkajte roztopeným maslom, posypte cukrom a podávajte s kyslou smotanou. Skvelou alternatívou je aj sladký tvaroh alebo vanilkový jogurt.

 

Náš tip:

Ak chcete ešte intenzívnejšiu chuť, čerešne pred plnením na pár minút poduste s lyžicou medu a kvapkou citrónovej šťavy – získajú jemnú karamelovú chuť.

Vykúšať môžete aj našich 5 receptov na čerešňový koláč alebo našu legendárnu čerešňovú bublaninu