Tu sú niektoré chutné a domáce recepty od babičky. Môžete si vďaka nim vyskúšať nielen tradičnú slovenskú kuchyňu.

Chutné a domáce recepty od babičky

Tradičná slovenská kuchyňa sa vyznačuje používaním lokálnych ingrediencií a receptov, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu. Základné potraviny v tradičnej slovenskej kuchyni sú zemiaky, cibuľa, kyslá kapusta a mäso, najčastejšie bravčové alebo hovädzie.

Medzi najznámejšie slovenské domáce jedlá od babičky patria bryndzové halušky od babičky, kapustnica (kyslá kapustová polievka s mäsom), strapačky (zemiakové knedličky so slaninou a kapustou) a segedinsky guláš (guláš s kyslou kapustou a zemiakmi).

Tradičné dezerty zahŕňajú ovocné koláče ako je bublanina, ale aj buchty a pirohy plnené, džemom, ovocím alebo tvarohom. V súčasnosti sa tradičná slovenská kuchyňa prepája s modernými kuchárskymi technikami, čím vznikajú nové a zaujímavé recepty.

Tie najchutnejšie domáce babičkine recepty

Tu sú niektoré z tých tradičnejších:

Zemiakové placky - zemiaky ošúpeme a nastrúhame, pridáme strúhanku, vajcia, cibuľu, soľ a korenie. Toto všetko dobre zmiešame a vyprážame na panvici, kým nie sú zlatisté a krehké.

Guláš - na hrnci rozohrejeme olej a opekáme na ňom kocky hovädzieho mäsa. Potom pridáme cibuľu, korenie, cesnak, papriku a dusíme, kým mäso nie je mäkké. Podávame s knedľami alebo chlebom.

Domáca štrúdľa s jablkami - na stôl vysypeme múku a pridáme maslo, cukor, vajcia a trochu soli. To všetko dobre zmiešame a pridáme vodu, kým nevytvoríme cesto. Potom rozvaľkáme cesto na tenké pláty a na ne položíme jablkovú náplň. Zavineme do strudle a pečieme v rúre asi 45 minút.

Polievky - Pravidelné konzumácia polievok je jednou zo špecifík slovenskej kuchyne. Medzi obľúbené a u nás pravidelne podávané polievky patrí mnoho z tých tradičných, ktorých popularita nijako neklesá. Kapustnica, fazuľovica, alebo šošošvicová polievka, cesnačka a mnohé ďalšie na ktoré sa jednoducho nesmie zabudnúť.

Tieto recepty sú len niektoré z mnohých, ktoré možno nájsť v kuchyniach babičiek. Majú v sebe chuť a nostalgiu a sú dokonalým spôsobom, ako si udržať tradičné jedlá nažive. Recepty pre vás máme nižšie. Prípadne vyskúšajte ten na tradičný segedínsky guláš.