Guláš so zemiakmi. Prvé teplé slnečné dni už máme za nami. Povyťahovali sme slnečníky a záhradné súpravy a tie hrejivé lúče si vychutnávame naplno. Záhradná párty alebo grilovačka? Budete mať hostí a medzi nimi budú aj takí, ktorí nemôžu lepok?

Výborný guláš so zemiakmi - fotorecept kliknite

Rozmýšľate čo chutné a jednoduché pripraviť? Čo tak uvariť chutný guláš? Nech sa páči, vyskúšajte osvedčený recept, ktorý si určite obľúbite.

Portál Ženy v meste  ponúka recept na výborný guláš z ľubovoľného druhu mäsa, ktorý zachutí každej návšteve. Potrebujete iba jeden hrniec alebo kotlík.

Vybrali sme pre vás aj výborné bravčové karé recept, Minútka, ktorú si zamilujete - kliknite 😍

Ingrediencie na výborný guláš z diviny alebo iného obľúbeného mäsa

(6 osôb)

  • 600 g mäsa(bravčové pliecko alebo stehno, hovädzie mäso, mäso z diviny alebo vykostené kuracie stehná)
  • 3 ks veľká cibuľa
  • 2 plné polievkové lyžice bravčovej masti
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 6 ks zemiak strednej veľkosti + 2 ks (na zahustenie)
  • 2 ks paradajka strednej veľkosti
  • 2 ks paprika strednej veľkosti (zelená, červená, žltá)
  • 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)

Recept na výborný guláš so zemiakmi - Na dochutenie

gulášové korenie, mletá červená paprika, kurkuma, celá rasca, bobkový list, nové korenie, soľ, sušený majorán, chilly papričky, bylinky

Recept na výborný guláš so zemiakmi. Foto - Nela

Recept na jednoduchý a chutný guláš so zemiakmi

  1. Pripravíme si mäso. Umyjeme ho, osušíme, odblaníme a odstránime mastné časti. Môžeme použiť rôzne druhy mäsa, záleží aké mäsko obľubujeme. Nakrájame na kocky. Pridáme 2 lyžice olivového oleja a gulášové korenie. Dôkladne premiešame. Dáme do chladu aj na dva dni (mäsko bude mať výbornú chuť) alebo aj na pár hodín. Na jednu osobu počítame cca 100 g mäsa a 1 zemiak.
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno a na masti (olivovom oleji) opražíme do sklovita. Pridáme mäso, zasypeme mletou červenou paprikou (2 plné polievkové lyžice). Ďalej pridáme trošku kurkumy (výborná na kĺby), lyžičku celej rasce, bobkový list (1 ks), nové korenie (1 ks) a soľ. Ak použijeme hovädzie mäso, prípadne mäso z diviny, solíme až ku koncu. Mäsko restujeme pokiaľ sa nezatiahne - nezbledne, prikryjeme a dusíme cca 5 minút, aby pustilo vlastnú šťavu. Pridáme toľko vody, aby sa mäso zakrylo (podľa potreby podlievame) a dusíme do polomäkka.
  3. Zemiaky si očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. Paradajky a papriku si umyjeme a nakrájame – paradajky na kocky (môžeme ich aj olúpať) a papriku na rezančeky. Farebná paprika bude krásne vyzerať na tanieri. Cesnak si roztlačíme cez lis, alebo nakrájame nadrobno.
  4. Keď je mäso polomäkké, pridáme nakrájané zemiaky a zeleninu. Dolejeme vodu cca 10-15 cm nad okraj mäsa a zeleniny – záleží akú hustotu zvolíme. Pridáme rozotreté zemiaky na zahustenie. Aj samotná vydusená cibuľa guláš zahustí. Múku nepoužijeme, iba pokazí výbornú chuť ingrediencií. Ja som ho tentokrát nezahusťovala, pretože sme mali chuť na taký redší guláš - gulášovú polievku. Varíme približne 15-20 minút, dávame pozor, aby sa zemiaky nerozvarili.
  5. Päť minút pred koncom pridáme roztlačený cesnak a sušený majorán, ktorý prstami rozdrvíme, aby sa intenzívnejšie uvoľnila chuť. Ak je guláš hustý, dolejeme vodu, prípadne dochutíme.
  6. Podávame s chlebom, pečivom, môžeme dozdobiť chilly papričkami a bylinkami.

Dobrú chuť! 👌💪

Vyskúšajte aj recept na pravú živánsku pochúťku z jedného pekáča 🍗 - kliknite