Najlepší guláš so zemiakmi je ten domáci. Ak rozmýšľate čo chutné a jednoduché pripraviť, guláš so zemiakmi je výborná alternatíva, ktorá zasýti ale hlavne skvele chutí! Vyskúšajte recept z dielne portálu Ženy v meste na výborný guláš so zemiakmi.

Guláš so zemiakmi

  • Čas prípravy v min.: 20
  • Čas varenia v min.: 30
  • Počet porcií: 6

K teplému počasiu na Slovensku jednoznačne patrí aj varienie gulášu so zemiakmi. Aj vy si určite vždy radi vychutnáte rodinnú oslavu, či akciu s priateľmi pri varení domáceho guláša. Hostíte záhradnú párty alebo sa plánuje grilovačka a medzi hosťami budú aj takí, ktorí nemôžu lepok? Rozmýšľate čo chutné a jednoduché pripraviť? Potešte hostí a pripravte chutný guláš so zemiakmi. Vyskúšajte náš osvedčený recept, ktorý si určite obľúbite.

Ak je možnosť varenia chutného gulášu so zemiakmi vonku v kotlíku, tým lepšie. Vôňa pražiacej sa cibule, mäsa, romatická atmosféra, keď máte podkúrené pod kotlíkom, jednoducho stojí za to. Vynikajúcu guláš so zemiakmi si ale môžete uvariť aj doma v kuchyni. 

Pri príprave gulášu so zemiakmi podľa receptu vášho obľúbeného portálu Ženy v meste si môžete zvoliť ľubovoľný druh mäsa. Určite vyberiete taký, ktorý zachutí každej návšteve. Potrebujete iba jeden hrniec alebo kotlík. Vyskúšajte tento chutný recept a dajte nám v diskusii na facebooku vedieť ako vám chutil. 👌

Vybrali sme pre vás aj recept na výborné bravčové karé, alebo skúste recept na maďarský segedínsky guláš. Vyskúšajte aj bravčové ragú. Tu je aj recept na bravčový steak. Alebo recept na klasický stroganov. Skúste s nami aj text aké mäso na guláš.

Výborný guláš - ingrediencie

(pre 6 osôb)

  • 600 g mäsa (bravčové pliecko alebo stehno, hovädzie mäso, mäso z diviny alebo vykostené kuracie stehná),
  • 3 ks veľká cibuľa,
  • 2 plné polievkové lyžice bravčovej masti,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 6 ks zemiakov strednej veľkosti + 2 ks (na zahustenie),
  • 2 ks paradajka strednej veľkosti,
  • 2 ks papriky strednej veľkosti (zelená, červená, žltá),
  • 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
  • Na dochutenie: gulášové korenie, mletá červená paprika, kurkuma, celá rasca, bobkový list, nové korenie, soľ, sušený majorán, chilly papričky, bylinky,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Výborný guláš - postup prípravy

  1. Pripravíme si mäso. Umyjeme ho, osušíme, odblaníme a odstránime mastné časti. Môžeme použiť rôzne druhy mäsa, záleží aké mäsko obľubujeme. Nakrájame na kocky. Pridáme 2 lyžice olivového oleja a gulášové korenie. Dôkladne premiešame. Dáme do chladu aj na dva dni (mäsko bude mať výbornú chuť) alebo aj na pár hodín. Na jednu osobu počítame cca 100 g mäsa a 1 zemiak.


     
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno a na masti (olivovom oleji) opražíme do sklovita. Pridáme mäso, zasypeme mletou červenou paprikou (2 plné polievkové lyžice). Ďalej pridáme trošku kurkumy (výborná na kĺby), lyžičku celej rasce, bobkový list (1 ks), nové korenie (1 ks) a soľ. Ak použijeme hovädzie mäso, prípadne mäso z diviny, solíme až ku koncu. Mäsko restujeme pokiaľ sa nezatiahne - nezbledne, prikryjeme a dusíme cca 5 minút, aby pustilo vlastnú šťavu. Pridáme toľko vody, aby sa mäso zakrylo (podľa potreby podlievame) a dusíme do polomäkka.


     
  3. Zemiaky si očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. Paradajky a papriku si umyjeme a nakrájame – paradajky na kocky (môžeme ich aj olúpať) a papriku na rezančeky. Farebná paprika bude krásne vyzerať na tanieri. Cesnak si roztlačíme cez lis, alebo nakrájame nadrobno.


     
  4. Keď je mäso polomäkké, pridáme nakrájané zemiaky a zeleninu. Dolejeme vodu cca 10-15 cm nad okraj mäsa a zeleniny – záleží akú hustotu zvolíme. Pridáme rozotreté zemiaky na zahustenie. Aj samotná vydusená cibuľa guláš zahustí. Múku nepoužijeme, iba pokazí výbornú chuť ingrediencií. Ja som ho tentokrát nezahusťovala, pretože sme mali chuť na taký redší guláš - gulášovú polievku. Varíme približne 15-20 minút, dávame pozor, aby sa zemiaky nerozvarili.


     
  5. Päť minút pred koncom pridáme roztlačený cesnak a sušený majorán, ktorý prstami rozdrvíme, aby sa intenzívnejšie uvoľnila chuť. Ak je guláš hustý, dolejeme vodu, prípadne dochutíme. Podávame s chlebom, pečivom, môžeme dozdobiť chilly papričkami a bylinkami.


     
  6. Vychutnajte si ten najlepší guláš!


     

Dobrú chuť! 👌💪 Vyskúšajte aj recept na pravú živánsku pochúťku z jedného pekáča 🍗