Pravé kapustové halušky, strapačky. Recept od starej mamy, ktorým ulahodíte deťom aj dnes. Halušky milujú od detstva všetky deti v rodine vrátane mňa.
Výborné kapustové halušky, strapačky
Okrem toho ich príprava je veľmi jednoduchá, hovorí Danka Valková, ktorá prevádzkuje detský stacionár Stará Mama Esero v Bratislave. Dankine staršie deti si pochvaľujú korýtkové halušky, či už s bryndzou alebo s kapustou.
Moja dcéra aj netere majú najradšej tradičné múčne jedla ako halušky, pirohy, či domáce slíže s tvarohom. Ulahodím im korýtkovými haluškami, dodáva Danka. Máme aj recept na tradičný karlovarský knedlík, alebo vyskúšajte náš recept na langoše.
Vyskúšajte recept na fantastický paprikáš s domácimi haluškami. Alebo túto koložvársku kapustu.
Výborné kapustové halušky, strapačky ingrediencie
- 1kg zemiakov
- 1-2 vajcia
- zmes hladkej a polohrubej múky v pomere 2:1
- olej alebo masť, soľ
- kyslá kapusta
- červená cibuľa
- májová bryndza
Výborné kapustové halušky, strapačky. Foto - archív
Výborné kapustové halušky, strapačky - postup receptu
- Kyslú kapustu dusíme na červenej cibuli a masti/oleji do červena. Červená cibuľa je finta pre tých, čo majú radi sladké, lebo karamel z cibule zmierni kyslú chuť kapusty. Takto upravenú cibuľu nerozozná v haluškách ani odporca cibule.
- Očistíme kilo zemiakov. Postrúhame ich. Pridáme jedno až dve vajcia podľa toho koľko vody pustia zemiaky. Potom pridáme zmes hladkej a polohrubej múky. Nie veľmi riedke cesto pomocou sitka na halušky nahádžeme do vriacej osolenej vody. Halušky vyberáme hneď ako vyplávajú, aby boli takzvane al dente, teda nie rozvarené.
- Polovicu halušiek hodíme do kapusty. Druhú polovicu zmiešame s májovou bryndzou. Halušky servírujeme v drevenom korýtku a jeme drevenými lyžicami.
Dobrú chuť. 👌
Vybrali sme pre vás aj recept na pravé Liptovské bryndzové halušky 🇸🇰