Recept na jednoduchý, ale pravý segedínsky guláš s knedľou, alebo s chlebíkom. Skvelá pochúťka s kyslou smotanou. Príprava maďarského segendínskeho gulášu starej mamy pritom nie je nič náročné.

Segedínsky guláš

Skúste tento vyskúšaný recept na prípravu pravého segedínskeho gulášu z kuchyne portálu Ženy v meste, máme ho overený priamo v domácnostia žien zcelého Slovenska. Pridajte sa k nám aj vy.

Segedínskemu gulášu s knedľou je v našich zemepisných šírkach veľmi ťažké odolať, je to veľmi známe a obľúbené jedlo. Je skvelý na obed, alebo večeru, jednoduchý recept na prípravu. Jedno z najznámejších tradičných slovenských jedál.

Hoci názov by mohol nahovárať, že ide o jedlo s pôvodom v maďarskom meste Segedín (Szeged), nie je to tak. Ako uvádza wikipédia, samotný názov zrejme vznikol vo Viedni ako skomolenina originálneho názvu Székely guláš.

Pravý segedínsky guláš, tradičný recept

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas dusenia: 50 minút
  • Počet osôb: 4 porcie

Historka je to vskutku zaujímavá a tak trochu aj slovenská. História pravého segedínskeho gulášu vznikla zrejme len náhodným zmiešaním gulášu, kyslej kapusty a smotany v reštaurácií, v ktorej už pred záverečnou nebol kuchár.

Prvým, komu tento pokrm naservírovali vraj bol piešťanský knihovník menom Székely. Z toho ten Székelyho guláš. Svedkom udalosti vraj bol známy spisovateľ so slovenským pôvodom Sándor Petőfi, vďaka ktorému sa segedínsky guláš aj preslávil.

Či to tak skutočne bolo už dnes nezistíme, ale je fakt, že základnou ingredienciou je dodnes kyslá kapusta a k tomu mäso a kyslá smotana. Všetko je u nás aj dnes bežne dostupné.

Aj kyslá smotana, ktorú v našom recepte nahradila šľahačková. Akákoľvek je história tohto jedla, možnosť pripraviť si ho podľa osvedčeného receptu, ktorý zvládne každá začínajúca kuchárka, či kuchár, máte aj dnes. Vlastne ani nemusíte byť ten kuchár, či kuchárka.

Všetky suroviny sa varia v jednom hrnci a výsledok stojí za to. Pohostíte aj veľkú návštevu. Vyskúšajte ďalší výborný recept z dielne portálu Ženy v meste, ktorý si určite obľúbite. Tento recept na pravý segedínsky guláš starej mamy vás určite nesklame a budete si ho radi pripravovať znova a znova. Vyskúšajte aj 10 receptov na výborný guláš, alebo ten na granadír.

Ingrediencie na prípravu segedínskeho gulášu

na dochutenie: gulášové korenie, mletá červená paprika, kurkuma, mleté čierne korenie, celá rasca, bobkový list, vegeta (nemusí byť), soľ

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup receptu na segedínsky guláš

  1. Bravčové pliecko umyjeme, zbavíme mastných častí a nakrájame na kocky. Okoreníme ho gulášovým korením (3 polievkové lyžice) a necháme chvíľu postáť. Môžeme ho nechať odležať cez noc v chladničke, mäsko bude ešte chutnejšie.


     
  2. Cibuľu si nakrájame na kocky, nemusí byť úplne nadrobno, pretože sa rozdusí a zahustí nám aj samotný guláš.


     
  3. Do väčšieho hrnca pridáme bravčovú masť alebo olej. K rozohriatému tuku pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Odstavíme. Stiahneme zo sporáka a pridáme 3 polievkové lyžice mletej červenej papriky. Premiešame. Pridáme nakrájané bravčové kocky, trošku kurkumy (výborná na kĺby), mletého čierneho korenia, vegetu (nemusíme), polievkovú lyžicu celej rasce (môže byť aj drvená), bobkový list. Solíme až na koniec, záleží to od kapusty. Premiešame. Vrátime na sporák a necháme bravčové kocky zatiahnuť (mäso je také do biela). Prikryjeme a necháme pustiť vlastnú šťavu cca 10 minút. Podlejeme hrnčekom horúcej vody a dusíme cca 20 minút. Ak je potrebné, môžeme ešte podliať, mäso má byť zakryté vodou.


     
  4. Pripravíme si kapustu. Ak je veľmi kyslá, prepláchneme ju. Môžeme ju aj trochu nakrájať, keď sú veľmi dlhé rezance.


     
  5. K podusenému bravčovému pliecku pridáme kyslú kapustu, môžeme pridať aj šťavu z kyslej kapusty. Záleží to od jej kyslosti. Ak je potrebné, podlejeme vodou. Mäso s kapustou by malo byť ponorené v šťave. Dusíme podľa potreby, približne 20 minút. Pridáme roztlačený alebo nadrobno nakrájaný cesnak. Dusíme ďalších cca 10 minút, podľa potreby, aby bolo mäso mäkké, nie rozvarené.


     
  6. Pridáme šľahačkovú smotanu, premiešame a prevaríme. Ja ho nezahusťujem, obľubujeme taký kyslý segedínsky guláš, je to zároveň aj bezlepková verzia. Keď chceme, aby bol hustejší, do smotany pridáme lyžicu hladkej múky, vymiešame, aby sa nevytvorili hrudky a zahustíme. Môžeme doliať podľa potreby vodu, prevariť a dochutiť soľou.


     
  7. Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, najlepšie domácou, alebo aj s čerstvým chlebom. Najlepší je však na druhý deň, keď prejdú všetky chute.


     
  8. Vyskúšajte si pripraviť tento originál maďarský segedínsky guláš podľa nášho fotoreceptu - kliknite.

Dobrú chuť! Vyskúšajte aj recept na tradičnú kapustnicu