Moja prababka používala olivový olej už pred sto rokmi, hovorí autorka unikátnej kuchárskej knihy Tak ma mama naučila Lucia Chrenko, ktorá nie je len o varení, ale o úcte k tradíciám a o zachovávaní rodinných rituálov. Lucia Chrenko v nej priniesla recepty svojej rodiny staré aj sto rokov. Prečítajte si náš rozhovor, ktorý vznikol koncom roku 2018.

Vaša kniha Tak ma mama naučila sa začína príbehom Vašej prababky, ktorá sa narodila v roku 1918. Spomínate na ňu ako na invenčnú ženu, priekopníčku svojej doby. Aký bol príbeh Vašej prababky? 

"Na maminu starkú, ktorou začínam rozprávanie v mojej knihe, si pamätám tak, ako to v knihe opisujem. Bola krásna, vysoká, čistá a veľmi pracovitá žena. Vedela krásne šiť, ale látky si chodila vždy kúpiť do Prahy. Nestačilo jej ísť z dediny do vedľajšieho mesta. Piekopníčka svojej doby určite bola, lebo už v tej dobe používala olivový olej, ktorý bol dostať len v lekárni alebo vyrábala domácu čokoládu. Dodnes sa pridŕžame jej rád v kuchyni, i v oblasti krásy. Pila denne pohár červeného vína, vraj na krvinky, a verila sile včelej materskej kašičky. Musela od  dvanástich rokov pracovať. Slúžila u pekára, tam sa naučila všetko od múky, všetky základné cestá, ktoré mám aj v knihe."

Lucia Chrenko: Tak ma mama naučila

Podľa názvu knihy Vás však variť učila Vaša mama. Ako sa ona pridŕžala toho, ťo ju naučila jej mama? 

"Moju maminu ako malú varovávala celé letá práve táto jej starká, a tá ju učila aj variť a piecť. Ona to má zažité na vlastnej koži. Ja to mám už od mamy len sprostredkované." 

 
 
Foto - archiv Tak ma mama naučila
 
 

Vy máte malého syna, budete učiť variť aj jeho? 

"Môj syn je so mnou v kuchyni, odkedy vie stáť (smiech)."

Vyštudovali ste tlmočníctvo z talianskeho a francúzskeho jazyka. Ako vznikol nápad napísať rodinnú knihu receptov, ktora pokrýva jedno storočie?    

"Keď mal môj syn 2 roky, rozmýšľala som ako strávim posledný rok na materskej dovolenke. Potrebovala som nejakú formu psychohygieny, ale zároveň som vedela, že chcem byť s ním doma. Kuchárka bol impulzívny nápad. Povedala som si, že posledný rok strávim tým, že ho zaznamenám. Nerobili sme nič iné, iba to, čo robíme bežne. Varili sme, zavárali, piekli, stretávali sa. Ja som si rozložila všetky svoje starožitné poklady a postupne mi začal celý koncept zapadať. Vyskladalo sa to dosť prirodzene a myslím si, že to, že to celé takto sadlo, tých 100 rokov od starkej, to tak malo byť, to som neplánovala vôbec. Pre mňa to bolo to vytrhnutie z rutiny, ktoré som potrebovala. Hneď na začiatku som oslovila dizajnérske štúdio Pergamen, kde som chodila na pravidelné konzultácie mojej práce na knihe. Tam vznikla strana po strane." 

 
Foto - archiv Tak ma mama naučila
 
 

Dnes sa varí na každom portáli, v každom časopise i v televízii. Čím zaujmú Vaše recepty?

"No ja by som v prvom rade povedala, že moja kuchárska kniha nie je len o varení, je o úcte k tradíciám a o zachovávaní rodinných rituálov. Robila som si ju sama podľa seba a teda je osobná. Moje recepty môžu zaujať práve nefalšovanou vôňou domova a autenticitou!"

Lucia Chrenko: Tak ma mama naučila

Čím je pre Vás varenie?

"Každá mama vie, že rodina je stále hladná, takže je to dennodenná nutnosť, ale aj relax zároveň."

 
 
Foto - archiv Tak ma mama naučila
 
 

Aké boli rozdiely pri príprave jedla za éry Vašej prababky pred sto rokmi a dnes?

"Prababka vyšla na dvor, zobrala sliepke vajec koľko práve potrebovala do kuchyne, podojila si svoju kozu, kravu, dopestovali všetko, na čo si spomeniem. Boli sebestační a sezónnosť bola prirodzeným javom v kuchyni. Jednoducho sa varilo z toho, čo bolo. Dnes je návrat k sezónnosti a lokálnosť veľmi silný. Je však oveľa náročnejšie zabezpečiť si všetky suroviny, aby boli iba domáce. Dá sa to, samozrejme, ale je to časovo a finančne náročnejšie." 

 
 
 
 
Na našom portáli patrila dlho k najvyhľadávanejším receptom paradajková polievka. Ako vnímate gastronómiu dnes, je to skôr návrat k tradičnemu alebo ženy či mužov baví vyhľadávať trendy vo vareni?  
 
"Paradajkovú polievku mám aj v mojej knihe. Je to najobľúbenejšia polievka môjho syna. Myslim, že je to individuálne. Niekto rád skúša, niekto je klasik. Ja tiež rada ochutnávam nové veci a iné kuchyne. Ale mám naučené z domu, že minimálne jeden deň v týždni je u nás tradičný." 
 
 
Foto - archiv Tak ma mama naučila
 
 
Ako vnímate Vy rôzne trendy v gastronómii?
 
"Ja som otvorená aj novým trendom. Niečo sa v praxi osvedčí, niečo nie."
 
Museli ste prispôsobovať recepty dnešným ingredienciám či spôsobom varenia?  
 
"Recepty v knihe sú zaradené do jednotlivých kapitol. V kapitole Zo starkinej písanky som nemenila nič. Je to presne podľa jej zápiskov. Ale potom v ďalšej kapitole Tradičné a vylepšené som už prispôsobila recepty modernej dobe, ktorú žijem. Používam v nej trstinový cukor, matcha čas, gaštanovú múku."
 
 
Foto - archiv Tak ma mama naučila
 
 
Aký najsilnejší zážitok budeme mať, keď si prečítame Vašu rodinnú kuchárku?
 
"Ak ju prečítate od začiatku do konca, všetky tie mini texty pri receptoch, úvody do kapitol, necháte vaše zmysly, aby spracovali všetky zážitky, ktoré ponúka a prídete až k záveru, teda tam, kde píšem, že nie je len o varení, myslím, že to pochopíte sami." 
 
Ako sa podľa Vás zmenila slovenská kuchyňa za poslednych 100 rokov v Česko-slovensku?  
 
"Keď si čítam staré kuchárky, myslím, tie naozaj staré, také prvorepublikové, tak sú v nich recepty, kde vedeli staré mamy spracovať cvíčali a riečne raky. A potom to všetko niekde zmizlo, zabudlo sa na to. Potom bolo obdobie, kedy sa hýkalo nad polotovarmi a teraz mám konečne pocit, že ľudí zase zaujíma, čo jedia a venujú tomu veľa času."