Urobte si zemiakové šúľance či lekvárové perky tak, ako to robili vaše staré mamy.  Objavte tradičnú slovenskú kuchyňu s týmto receptom, ktorý vám prináša portál Ženy v meste.

Výborné zemiakové šúľance a lekvárové perky, tradičný fotorecept

Prekvapte rodinu šúľancami a perkami s makom, orechmi alebo opraženou strúhankou a zaspomínajte si na detstvo vašich mám. Veríme, že vám budú chutiť. Napíšte nám do diskusie ako vám a všetkým u vás doma chutilo. 👌

Vybrali sme pre vás recept na výborné šišky, tradičné, domáce, fašiangové

 

 

Ingrediencie na zemiakové šúľance a lekvárové perky

(pre 6 – 8 osôb):

Zemiakové cesto:

  • 900 g v šupke uvarených zemiakov
  • 160-180 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1 KL soli
  • slivkový džem s rumom a škoricou do perkov

 

 

Foto - archív Tak ma mama naučila

 

Zemiakové šúľance a lekvárové perky - postup:

  1. V šupke uvarené zemiaky si očistíme a na strúhadle postrúhame do misy. Pridáme múku, soľ, vajcia. Ak by sa cesto lepilo, pridáme ešte trocha múky. Cesto si sformujeme na pomúčenej doske do štyroch valčekov a nožom krájame na menšie kúsky.
  2. Ak chceme robiť šúľance, šúľame malé kúsky cesta v pomúčených dlaniach (cca 5 cm dlhé). Ak sa rozhodneme robiť perky, valček cesta rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske na hrúbku 1 cm.
  3. Cesto si nožom  rozkrájame na štvorce. Do jednej strany dáme slivkový džem a preložíme. Okraje dobre zatlačíme. Šúľance aj perky vyvárame vo vriacej osolenej vode. Keď sú hotové, vyplávajú navrch samy.
  4. Vyberieme ich sitkom do misy a aby sa nezlepili, pokvapkáme ich olejom a premiešame varechou. Hotové šúľance aj perky si môžete posypať makom, orechmi alebo opraženou strúhankou. Posypať cukrom a preliať maslom.

Dobrú chuť. 💕

Vyskúšajte aj recept na recept na špaldovú bublaninu s ovocím

 

Foto - archív Tak ma mama naučila

 

Opražená strúhanka - ingrediencie:

  • 100 g strúhanky
  • 1 KL rastlinného oleja
  • 1 PL vody
 

Opražená strúhanka - postup:

  • Na oleji opražíme strúhanku, prilejeme vodu a miešame, kým sa strúhanka neopraží do zlata.

(Recept je z unikátnej kuchárskej knihy Tak ma mama naučila)

 

Prečítajte si recept, ktorý ľudí veľmi zaujíma