Prekvapte rodinu šúľancami a perkami s makom, orechmi alebo opraženou strúhankou a zaspomínajte si na detstvo vašich mám. 

 

Ingrediencie na zemiakové šúľance a lekvárové perky:

(pre 6 – 8 osôb):

 

Zemiakové cesto:

900 g v šupke uvarených zemiakov

160-180 g polohrubej múky

2 vajcia

1 KL soli

slivkový džem s rumom a škoricou do perkov

 

 

Foto - archív Tak ma mama naučila

 

Zemiakové šúľance a lekvárové perky - postup:

V šupke uvarené zemiaky si očistíme a na strúhadle postrúhame do misy. Pridáme múku, soľ, vajcia. Ak by sa cesto lepilo, pridáme ešte trocha múky. Cesto si sformujeme na pomúčenej doske do štyroch valčekov a nožom krájame na menšie kúsky. Ak chceme robiť šúľance, šúľame malé kúsky cesta v pomúčených dlaniach (cca 5 cm dlhé). Ak sa rozhodneme robiť perky, valček cesta rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske na hrúbku 1 cm. Cesto si nožom  rozkrájame na štvorce. Do jednej strany dáme slivkový džem a preložíme. Okraje dobre zatlačíme.

Šúľance aj perky vyvárame vo vriacej osolenej vode. Keď sú hotové, vyplávajú navrch samy.

Vyberieme ich sitkom do misy a aby sa nezlepili, pokvapkáme ich olejom a premiešame varechou.

Hotové šúľance aj perky si môžete posypať makom, orechmi alebo opraženou strúhankou. Posypať cukrom a preliať maslom.

 

 

Foto - archív Tak ma mama naučila

 

Opražená strúhanka - ingrediencie:

100 g strúhanky

1 KL rastlinného oleja

1 PL vody

 

Opražená strúhanka - postup:

Na oleji opražíme strúhanku, prilejeme vodu a miešame, kým sa strúhanka neopraží do zlata.

(Recept je z unikátnej kuchárskej knihy Tak ma mama naučila)