Najlepšie francúzske zemiaky, overený originál slovenský recept. Jednoducho šťavnatým francúzskym zemiakom neodoláte. Obľúbené jedlo od Žien v meste.

Francúzske zemiaky

Pekne šťavnaté francúzske zemiaky patria k najobľúbenejším slovenským jedlám. Overený originál recept na prípravu luxusných francúzskych zemiakov nemôže chýbať v nijakej kuchárke. Týmto šťavnatým zemiakom neodoláte. Obľúbené jedlo podľa receptu Žien v meste.

Francúzske zemiaky k Slovensku neodmysliteľne patria. Svoj pôvod zrejme naozaj majú vo Francúzsku.

Ide o jedlo s názvom Gratin dauphinois, ktoré sa pripravuje technikou gratinovania. Ako píše wikipédia, ide o rýchle zapečenie preliatych rôznych druhov omáčok, syrov a základnej suroviny, ktorou sú v tomto prípade zemiaky.

V našej slovenskej podobe sa francúzske zemiaky pripravujú aj s mäsom. Môžete si ich pripraviť so špekáčkami, slovenskou klobásou, šunkou alebo aj bezmäsitú verziu len so zeleninou.

Kuchyňa portálu Ženy v meste vám prináša tento rokmi osvedčený recept na jednoduché francúzske zemiaky. Sú šťavnaté a chutia fantasticky. Určite vám budú chutiť aj vám. 

Vyskúšajte aj zapekané francúzske zemiakyrecept na zapekané zemiaky so špenátom a syrom, alebo recept na zapečenú brokolicu, či recept na zemiaky s klobásou.

Na prípravu francúzskych zemiakov potrebujeme

  • Čas prípravy: 30 minút,
  • Čas pečenia: 30 minút,
  • Počet porcií: 6 - 7 tanierov,

Ingrediencie

  • 2 kg zemiakov (cca 14 zemiakov strednej veľkosti),
  • 4 ks špekáčky (300 g točená saláma, dusená alebo údená šunka),
  • 5 ks vajcia,
  • 1 ks cibule,
  • 4 polievkové lyžica masla,
  • 200 g tvrdý syr (alebo mozzarella),
  • na zálievku: 250 ml šťahačková smotana, 2 ks vajcia, 1 polievková lyžica horčice (vegeta bez soli),
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Začneme tým, že zemiaky si uvaríme v šupke. Potrebujú asi 20 minút. Dávajte pozor, aby sa nerozvarili. Vajcia uvaríme natvrdo.  Špekáčiky (alebo zvolenú klobásu) olúpeme a nakrájame na malé kocky. Po uvarení zemiaky scedíme a necháme vychladiť. Vyšší pekáč (20x28 cm) si vytrieme maslom a poukladáme nakrájané alebo na hranolky pretlačené zemiaky. Osolíme, okoreníme.


     
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme ju na kúsku masla do sklovita. Olúpané špekáčky nakrájame na drobné kocky a pridáme ich k cibuli, restujeme cca 5 minút. Vychladené vajcia olúpeme a pretlačíme (nakrájame) ich na kolieska. Na zemiaky po celej ploche poukladáme kolieska vajec a na ne rozvrstvíme opečené špekáčky s cibuľou.


     
  3. Pokračujeme ďalšou vrstvou pretlačeným zemiakov po celej ploche. Pozatlačujeme ich, aby pekne prilnuli k sebe. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vajciami, dochutíme horčicou, prípadne vegetou bez soli. Touto zmesou zalejeme prekladané zemiaky. Poukladáme zopár plátkov masla. Dáme ich piecť do rúry na 200 oC približne na  20 minút.


     
  4. Francúzske zemiaky prikryjeme alobalom, aby sa zhora nepripiekli. Po 20 - 30  minútach ich odkryjeme a po celej ploche na nich rozvrstvíme na hrubšie rezančeky nastrúhaný tvrdý syr (alebo mozzarellu). Dáme ich ešte zapiecť na 10 minút do zlatista. Francúzske zemiaky by mali byť aj zo spodnej časti zlatistej  farby.


     
  5. Upečené francúzske zemiaky necháme trochu odležať, aby sa lepšie naberali. Dozdobíme ich petržlenovou vňaťou, pažítkou. Vhodnou prílohou je zaváraná uhorka, ale aj kapustový, prípadne iný obľúbený zeleninový šalát. Zemiaky majú výbornú chuť a sú úžasne šťavnaté. Aj na druhý deň chutia fantasticky, samozrejme, ak vám zvýšia.

Tip na záver: Francúzske zemiaky môžete pripraviť zo zemiakov uvarených v šupke, ale aj zo surových. Pri voľbe surových zemiakov treba rátať s dlhšou dobou pečenia. Zemiaky uvarte deň vopred, ošúpajte ich a dajte do chladu, na druhý deň si ušetríte kopec času. Zemiaky sa môžu zapekať nakrájané na plátky, ale lepšie je ich pretlačiť cez koliesko na šalát, budú chutnejšie.  A tu je aj náš recept na gazdovské zemiaky.

A čo dodať na záver? Dobrú chuť.  Tu je aj recept na klasickú koložvársku kapustu.

Videorecept

Prečo zemiaky?

Podľa openai.com existuje mnoho dôvodov, prečo sú zemiaky vo francúzskych zemiakoch zdravé a sú užitočnou súčasťou stravy.

Tu je niekoľko dôvodov:

  • Zemiaky sú bohaté na živiny - obsahujú vitamíny C a B6, draslík, vlákninu a antioxidanty.
  • Zemiaky môžu pomôcť pri regulácii krvného tlaku - draslík, ktorý sa nachádza v zemiakoch, môže pomôcť pri regulácii krvného tlaku a znižovaní rizika vzniku srdcových ochorení.
  • Zemiaky sú nízkokalorické potraviny - v porovnaní s mnohými inými potravinami, zemiaky majú nízky obsah kalórií a sú preto užitočné pri kontrole hmotnosti.
  • Zemiaky môžu pomôcť pri trávení - vláknina v zemiakoch môže pomôcť pri regulácii trávenia a zlepšiť zdravie čriev.
  • Zemiaky môžu pomôcť pri zlepšení nálady - zemiaky obsahujú tryptofán, ktorý je dôležitý pre tvorbu serotonínu, hormónu, ktorý má vplyv na náladu a pocity šťastia.

Je dôležité si uvedomiť, že najzdravším spôsobom prípravy zemiakov je varenie alebo pečenie a že pridávanie nadbytočného množstva smotany, masla, syra alebo slaniny môže zvýšiť kalorickú hodnotu a obsah tuku v jedle.