Najlepšie šťavnaté francúzske zemiaky, originál recept. Skúste si pripraviť obľúbené jedlo podľa tradičného receptu z kuchyne portálu Ženy v meste.

Šťavnaté francúzske zemiaky - fotorecept kliknite

Francúzske zemiaky patria medzi obľúbené slovenské jedlá. Mimochodom, s Francúzskom nemajú nič spoločné . Môžete si ich pripraviť podľa vašej chuti, či už zvolíte špekáčky, šunku alebo zeleninu. Dobrú chuť. 

Kuchyňa portálu Ženy  v meste pre vás pripravila ďalší osvedčený recept, tentokrát na jednoduché francúzske zemiaky, ktoré sú šťavnaté a chutia fantasticky. Určite ulahodia vašim chuťovým pohárikom. 🇫🇷👌

Vyskúšajte aj recept na vynikajúce a jednoduché lasagne

 

Francúzske zemiaky originál

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas pečenia: 30 minút
  • Počet porcií: 6 - 7
 
 
 

Obľúbené francúzske zemiaky originál - ingrediencie

  • 2 kg zemiakov (cca 14 zemiakov strednej veľkosti)
  • 4 ks špekáčky (300 g točená saláma, dusená alebo údená šunka)
  • 5 ks vajcia
  • 1 ks cibuľa
  • 4 polievková lyžica masla
  • 200 g tvrdý syr (mozzarella)
  • na zálievku: 250 ml šťahačková smotana, 2 ks vajcia, 1 polievková lyžica horčice (vegeta bez soli)
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie

 

Najlepšie šťavnaté francúzske zemiaky. Foto - Nela

 

Obľúbené francúzske zemiaky originál - postup

  1. Zemiaky si uvaríme v šupke. Potrebujú asi 20 minút. Pozor, aby sa nerozvarili. Vajcia uvaríme natvrdo.  Špekáčiky olúpeme a nakrájame  ich na malé kocky. Po uvarení zemiaky scedíme a necháme vychladiť. Vyšší pekáč (20x28 cm) si vytrieme maslom a poukladáme nakrájané alebo na hranolky pretlačené zemiaky. Osolíme, okoreníme.
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme ju na kúsku masla do sklovita. Olúpané špekáčky nakrájame na drobné kocky a pridáme ich k cibuli, restujeme cca 5 minút. Vychladené vajcia olúpeme a pretlačíme (nakrájame) ich na kolieska. Na zemiaky po celej ploche poukladáme kolieska vajec a na ne rozvrstvíme opečené špekáčky s cibuľou.
  3. Pokračujeme ďalšou vrstvou pretlačeným zemiakov po celej ploche. Pozatlačujeme ich, aby pekne prilnuli k sebe. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vajciami, dochutíme horčicou, prípadne vegetou bez soli. Touto zmesou zalejeme prekladané zemiaky. Poukladáme zopár plátkov masla. Dáme ich piecť do rúry na 200 oC približne na  20 minút. 
  4. Zemiaky prikryjeme alobalom, aby sa zhora nepripiekli. Po 20 - 30  minútach ich odkryjeme a  po celej ploche na nich rozvrstvíme na hrubšie rezančeky nastrúhaný tvrdý syr (alebo mozzarellu). Dáme ich ešte zapiecť na 10 minút do zlatista. Francúzske zemiaky by mali byť aj zo spodnej časti zlatistej  farby.
  5. Francúzske zemiaky necháme trochu odležať, aby sa lepšie naberali. Dozdobíme ich petržlenovou vňaťou, pažítkou. Vhodnou prílohou je kyslá uhorka, ale aj kapustový, prípadne iný obľúbený zeleninový šalát. Zemiaky majú výbornú chuť a sú úžasne šťavnaté. Aj na druhý deň chutia fantasticky, samozrejme, ak vám zvýšia.

Tip na záver: Francúzske zemiaky môžete pripraviť zo zemiakov uvarených v šupke, ale aj zo surových. Pri voľbe surových zemiakov treba rátať s dlhšou dobou pečenia. Zemiaky uvarte deň vopred, ošúpajte ich a dajte do chladu, na druhý deň si ušetríte kopec času. Zemiaky sa môžu zapekať nakrájané na plátky, ale lepšie je ich pretlačiť cez koliesko na šalát, budú chutnejšie.

A čo dodať na záver? Dobrú chuť. 

Prečítajte si aj osvedčený recept na výbornú koložvársku kapustu