Francúzske zemiaky patria k najobľúbenejším slovenským jedlám. Overený originál recept na prípravu luxusných francúzskych zemiakov nemôže chýbať v nijakej domácej kuchárke. Týmto šťavnatým zemiakom neodoláte. Obľúbené jedlo podľa receptu Žien v meste.

Francúzske zemiaky - fotorecept kliknite

Francúzske zemiaky k Slovensku neodmysliteľne patria. Svoj pôvod zrejme naozaj majú vo Francúzsku.

Ide o jedlo s názvom Gratin dauphinois, ktoré sa pripravuje technikou gratinovania. Ako píše wikipédia, ide o rýchle zapečenie preliatych rôznych druhov omáčok, syrov a základnej suroviny, ktorou sú v tomto prípade zemiaky.

V našej slovenskej podobe sa pripravujú aj s mäsom. Môžete si ich pripraviť so špekáčkami, slovenskou klobásou, šunkou alebo aj bezmäsitú verziu len so zeleninou.

Kuchyňa portálu Ženy v meste vám prináša tento rokmi osvedčený recept na jednoduché francúzske zemiaky. Sú šťavnaté a chutia fantasticky. Určite vám budú chutiť aj vám.  Vyskúšajte aj recept najlepšie zapekané zemiaky so špenátom a syrom, alebo recept na brokolicu zapečenú na spôsob francúzskych zemiakov

Šťavnaté Francúzske zemiaky

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas pečenia: 30 minút
  • Počet porcií: 6 - 7

Francúzske zemiaky originál - ingrediencie

  • 2 kg zemiakov (cca 14 zemiakov strednej veľkosti)
  • 4 ks špekáčky (300 g točená saláma, dusená alebo údená šunka)
  • 5 ks vajcia
  • 1 ks cibule
  • 4 polievkové lyžica masla
  • 200 g tvrdý syr (alebo mozzarella)
  • na zálievku: 250 ml šťahačková smotana, 2 ks vajcia, 1 polievková lyžica horčice (vegeta bez soli)
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Tradičný recept na najlepšie šťavnaté francúzske zemiaky. Foto - Nela

 

Postup receptu na Francúzske zemiaky originál

  1. Začneme tým, že zemiaky si uvaríme v šupke. Potrebujú asi 20 minút. Dávajte pozor, aby sa nerozvarili. Vajcia uvaríme natvrdo.  Špekáčiky (alebo zvolenú klábasu) olúpeme a nakrájame na malé kocky. Po uvarení zemiaky scedíme a necháme vychladiť. Vyšší pekáč (20x28 cm) si vytrieme maslom a poukladáme nakrájané alebo na hranolky pretlačené zemiaky. Osolíme, okoreníme.
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme ju na kúsku masla do sklovita. Olúpané špekáčky nakrájame na drobné kocky a pridáme ich k cibuli, restujeme cca 5 minút. Vychladené vajcia olúpeme a pretlačíme (nakrájame) ich na kolieska. Na zemiaky po celej ploche poukladáme kolieska vajec a na ne rozvrstvíme opečené špekáčky s cibuľou.
  3. Pokračujeme ďalšou vrstvou pretlačeným zemiakov po celej ploche. Pozatlačujeme ich, aby pekne prilnuli k sebe. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vajciami, dochutíme horčicou, prípadne vegetou bez soli. Touto zmesou zalejeme prekladané zemiaky. Poukladáme zopár plátkov masla. Dáme ich piecť do rúry na 200 oC približne na  20 minút. 
  4. Zemiaky prikryjeme alobalom, aby sa zhora nepripiekli. Po 20 - 30  minútach ich odkryjeme a  po celej ploche na nich rozvrstvíme na hrubšie rezančeky nastrúhaný tvrdý syr (alebo mozzarellu). Dáme ich ešte zapiecť na 10 minút do zlatista. Francúzske zemiaky by mali byť aj zo spodnej časti zlatistej  farby.
  5. Francúzske zemiaky necháme trochu odležať, aby sa lepšie naberali. Dozdobíme ich petržlenovou vňaťou, pažítkou. Vhodnou prílohou je kyslá uhorka, ale aj kapustový, prípadne iný obľúbený zeleninový šalát. Zemiaky majú výbornú chuť a sú úžasne šťavnaté. Aj na druhý deň chutia fantasticky, samozrejme, ak vám zvýšia.

Tip na záver: Francúzske zemiaky môžete pripraviť zo zemiakov uvarených v šupke, ale aj zo surových. Pri voľbe surových zemiakov treba rátať s dlhšou dobou pečenia. Zemiaky uvarte deň vopred, ošúpajte ich a dajte do chladu, na druhý deň si ušetríte kopec času. Zemiaky sa môžu zapekať nakrájané na plátky, ale lepšie je ich pretlačiť cez koliesko na šalát, budú chutnejšie.

A čo dodať na záver? Dobrú chuť. 

Prečítajte si aj osvedčený recept na výbornú koložvársku kapustu