Najlepšie francúzske zemiaky: Overený slovenský recept

Francúzske zemiaky

Pekne šťavnaté francúzske zemiaky patria k najobľúbenejším slovenským jedlám. Overený originál recept na prípravu luxusných francúzskych zemiakov nemôže chýbať v nijakej kuchárke. Týmto šťavnatým zemiakom neodoláte. Obľúbené jedlo podľa receptu Žien v meste.

Ingrediencie na francúzske zemiaky

  • 2 kg zemiakov (cca 14 zemiakov strednej veľkosti)
  • 4 ks špekáčky (300 g točená saláma, dusená alebo údená šunka)
  • 5 ks vajcia
  • 1 ks cibule
  • 4 polievkové lyžice masla
  • 200 g tvrdý syr (alebo mozzarella)
  • Na zálievku: 250 ml šľahačková smotana, 2 ks vajcia, 1 polievková lyžica horčice (vegeta bez soli)
  • Na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na francúzske zemiaky

  1. Začneme tým, že zemiaky uvaríme v šupke. Potrebujú asi 20 minút, aby sa nerozvarili. Vajcia uvaríme natvrdo. Špekáčky olúpeme a nakrájame na malé kocky. Po uvarení zemiaky scedíme a necháme vychladiť. Pekáč (20x28 cm) vytrieme maslom a poukladáme nakrájané zemiaky. Osolíme a okoreníme.
    Francúzske zemiaky - krok 1
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na masle do sklovita. Pridáme nakrájané špekáčky a restujeme cca 5 minút. Vajcia olúpeme a nakrájame na kolieska. Na zemiaky poukladáme kolieska vajec a na ne rozvrstvíme opečené špekáčky s cibuľou.
    Francúzske zemiaky - krok 2
  3. Pokračujeme ďalšou vrstvou pretlačených zemiakov. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vajciami, dochutíme horčicou a vegetou bez soli. Touto zmesou zalejeme zemiaky. Poukladáme zopár plátkov masla a pečieme v rúre na 200°C približne 20 minút.
    Francúzske zemiaky - krok 3
  4. Po 20-30 minútach odkryjeme a posypeme nastrúhaným syrom. Zapečieme ešte 10 minút do zlatista. Upečené francúzske zemiaky necháme trochu odležať. Dozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame so zaváranou uhorkou alebo kapustovým šalátom.
    Francúzske zemiaky - krok 4

Tip na záver: Francúzske zemiaky môžete pripraviť zo zemiakov uvarených v šupke, ale aj zo surových. Pri voľbe surových zemiakov treba rátať s dlhšou dobou pečenia. Zemiaky uvarte deň vopred, ošúpajte ich a dajte do chladu, na druhý deň si ušetríte kopec času. Zemiaky sa môžu zapekať nakrájané na plátky, ale lepšie je ich pretlačiť cez koliesko na šalát, budú chutnejšie.

Videorecept

Prečo zemiaky?

Podľa openai.com existuje mnoho dôvodov, prečo sú zemiaky vo francúzskych zemiakoch zdravé a sú užitočnou súčasťou stravy.

Tu je niekoľko dôvodov:

  • Zemiaky sú bohaté na živiny - obsahujú vitamíny C a B6, draslík, vlákninu a antioxidanty.
  • Zemiaky môžu pomôcť pri regulácii krvného tlaku - draslík, ktorý sa nachádza v zemiakoch, môže pomôcť pri regulácii krvného tlaku a znižovaní rizika vzniku srdcových ochorení.
  • Zemiaky sú nízkokalorické potraviny - v porovnaní s mnohými inými potravinami, zemiaky majú nízky obsah kalórií a sú preto užitočné pri kontrole hmotnosti.
  • Zemiaky môžu pomôcť pri trávení - vláknina v zemiakoch môže pomôcť pri regulácii trávenia a zlepšiť zdravie čriev.
  • Zemiaky môžu pomôcť pri zlepšení nálady - zemiaky obsahujú tryptofán, ktorý je dôležitý pre tvorbu serotonínu, hormónu, ktorý má vplyv na náladu a pocity šťastia.

Je dôležité si uvedomiť, že najzdravším spôsobom prípravy zemiakov je varenie alebo pečenie a že pridávanie nadbytočného množstva smotany, masla, syra alebo slaniny môže zvýšiť kalorickú hodnotu a obsah tuku v jedle.

Súvisiace recepty