Najlepšie zapekané zemiaky so špenátom a syrom. Vynikajúci recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste rozhodne vyskúšajte. Naše zapekané zemiaky so špenátom sú šťavnaté, veľmi chutné, určite si ich obľúbite. Dobrú chuť vám prajeme.
Zapekané zemiaky so špenátom a syrom
Jedlá zo zemiakov sa u nás tešia veľkej obľube. Zapekané zemiaky na mnoho spôsobov, vynikajúce zemiaky z jedného pekáča. Ak si chceme pripraviť sýtejšiu pochúťku, do zapekaných zemiakov pridáme údenú alebo dusenú šunku.
Pochutí si celá rodina. Najlepšie zapekané zemiaky so špenátom, smotanou a syrom so značkou Ženy v meste.
Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila rubriku skvelých receptov zo zemiakov, stačí si iba vybrať výborné recepty na zemiaky, zemiaky na rôzne spôsoby - kliknite
Vybrali sme pre vás recept najlepšie pečené zemiaky v rúre na papieri. A tu sú zapekané batáty so smotanou a bryndzou.
Najlepšie zapekané zemiaky so špenátom a syrom
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia a zapekania: 50 minút
- Počet porcií: 3-4
Ingrediencie
- 10 ks zemiak strednej veľkosti
- 125 g čerstvý baby špenát
- 250 ml šľahačková smotana (mlieko)
- 1 ks väčšie vajce
- 3 polievkové lyžice oleja (na vymastenie zapekacej misky a pokvapkanie zemiakov)
- 1/2 ks jarná cibuľka, pažítka (môžeme aj vynechať)
- 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- hrsť nastrúhaného parmezánu alebo iného obľúbeného syra
- na dochutenie: soľ, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, kurkuma (pôsobí protizápalovo, fantastická na kĺby), celá (drvená) rasca
- na dozdobenie: čerstvé bylinky
Najlepšie zapekané zemiaky so špenátom a syrom. Foto - Nela
Postup receptu
- Zemiaky ošúpeme, umyjeme, osušíme a nakrájame na tenšie plátky. Zapekaciu misu (20x28 cm) potrieme olejom a ukladáme plátky zemiakov.
- Prvú vrstvu zemiakov jemne osolíme, pridáme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, kurkumu a celú rascu. Ukladáme ďalšie zemiaky.
- Takto pokračujeme so všetkými zemiakmi. Nakoniec zemiaky pokvapkáme ďalším olejom a pečieme ich pri teplote 190 oC 30 minút dozlatista.
- Pripravíme si smotanovú zálievku. Špenát dôkladne umyjeme, osušíme, nakrájame na menšie kúsky, pridáme smotanu a celé vajce, premiešame.
- Špenátovú zmes dochutíme soľou a mletým čiernym korením, pridáme roztlačený cesnak. Môžeme pridať aj pažítku alebo jarnú cibuľku kvôli chuti.
- Takto pripravený dochutený špenát rozvrstvíme po celej ploche zlatistých zemiakov. Špenátové zemiaky zapekáme 10 minút pri teplote 190 oC.
- Po tomto čase zapekania zemiaky so špenátom a smotanou vyberieme. Na zemiaky nastrúhame obľúbený syr, v našom prípade chutný parmezán.
- S nastrúhaným syrom zemiaky zapekáme ďalších 10-15 minút, podľa potreby. Syr zozlatne, smotanová zmes s vajíčkom a smotanou zhustne.
- Nakoniec hotové zapekané zemiaky so špenátom a syrom môžeme dozdobiť bylinkami, doplníme si ďalší vitamín C. Chutia neskutočne dobre.
Tip na záver: Ak si chceme ušetriť čas, na zapekanie zvolíme zemiaky vopred uvarené v šupke. Potom ich už nie je potrebné predpiecť. Surové zapekané zemiaky sú však v našom recepte omnoho chutnejšie. Zapekané zemiaky so špenátom a syrom podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť.
Vyskúšajte aj fit recept vynikajúca brokolica zapekaná na spôsob francúzskych zemiakov. A tu je aj náš recept na gazdovské zemiaky.