Najlepšie zapekané zemiaky so špenátom a syrom. Vynikajúci recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste rozhodne vyskúšajte. Naše zapekané zemiaky so špenátom sú šťavnaté, veľmi chutné, určite si ich obľúbite. Dobrú chuť vám prajeme.

Zapekané zemiaky so špenátom a syrom

Jedlá zo zemiakov sa u nás tešia veľkej obľube. Zapekané zemiaky na mnoho spôsobov, vynikajúce zemiaky z jedného pekáča. Ak si chceme pripraviť sýtejšiu pochúťku, do zapekaných zemiakov pridáme údenú alebo dusenú šunku.

Pochutí si celá rodina. Najlepšie zapekané zemiaky so špenátom, smotanou a syrom so značkou Ženy v meste.

Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila rubriku skvelých receptov zo zemiakov, stačí si iba vybrať výborné recepty na zemiaky, zemiaky na rôzne spôsoby - kliknite

Vybrali sme pre vás recept najlepšie pečené zemiaky v rúre na papieri. A tu sú zapekané batáty so smotanou a bryndzou.

 

Najlepšie zapekané zemiaky so špenátom a syrom

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia a zapekania: 50 minút
  • Počet porcií: 3-4

 

 

Ingrediencie                                       

  • 10 ks zemiak strednej veľkosti
  • 125 g čerstvý baby špenát
  • 250 ml šľahačková smotana (mlieko)
  • 1 ks väčšie vajce
  • 3 polievkové lyžice oleja (na vymastenie zapekacej misky a pokvapkanie zemiakov)
  • 1/2 ks jarná cibuľka, pažítka (môžeme aj vynechať)
  • 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • hrsť nastrúhaného parmezánu alebo iného obľúbeného syra
  • na dochutenie: soľ, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, kurkuma (pôsobí protizápalovo, fantastická na kĺby), celá (drvená) rasca
  • na dozdobenie: čerstvé bylinky

 

 

Najlepšie zapekané zemiaky so špenátom a syrom. Foto - Nela

 

Postup receptu

  1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, osušíme a nakrájame na tenšie plátky. Zapekaciu misu (20x28 cm) potrieme olejom a ukladáme plátky zemiakov.
  2. Prvú vrstvu zemiakov jemne osolíme, pridáme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, kurkumu a celú rascu. Ukladáme ďalšie zemiaky.
  3. Takto pokračujeme so všetkými zemiakmi. Nakoniec zemiaky pokvapkáme ďalším olejom a pečieme ich pri teplote 190 oC 30 minút dozlatista.
  4. Pripravíme si smotanovú zálievku. Špenát dôkladne umyjeme, osušíme, nakrájame na menšie kúsky, pridáme smotanu a celé vajce, premiešame.
  5. Špenátovú zmes dochutíme soľou a mletým čiernym korením, pridáme roztlačený cesnak. Môžeme pridať aj pažítku alebo jarnú cibuľku kvôli chuti.
  6. Takto pripravený dochutený špenát rozvrstvíme po celej ploche zlatistých zemiakov. Špenátové zemiaky zapekáme 10 minút pri teplote 190 oC.
  7. Po tomto čase zapekania zemiaky so špenátom a smotanou vyberieme. Na zemiaky nastrúhame obľúbený syr, v našom prípade chutný parmezán.
  8. S nastrúhaným syrom zemiaky zapekáme ďalších 10-15 minút, podľa potreby. Syr zozlatne, smotanová zmes s vajíčkom a smotanou zhustne.
  9. Nakoniec hotové zapekané zemiaky so špenátom a syrom môžeme dozdobiť bylinkami, doplníme si ďalší vitamín C. Chutia neskutočne dobre.

Tip na záver: Ak si chceme ušetriť čas, na zapekanie zvolíme zemiaky vopred uvarené v šupke. Potom ich už nie je potrebné predpiecť. Surové zapekané zemiaky sú však v našom recepte omnoho chutnejšie. Zapekané zemiaky so špenátom a syrom podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.

Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj fit recept vynikajúca brokolica zapekaná na spôsob francúzskych zemiakov. A tu je aj náš recept na gazdovské zemiaky.