Dni sa krátia, slnečného svitu ubúda a rovnako ubúdajú aj naše sily. Pochmúrne počasie nás nemotivuje vyskočiť ráno z postele, práve naopak. Ak sa tento rok chcete vyhnúť obávanej jesennej únave, nastal čas na zmenu.

Podobne, ako po lete obmieňate svoj šatník, by ste sa mali obmeniť aj obsah svojej chladničky. Pravidlo sezónnosti platí v obliekaní i v stravovaní rovnako. Zatiaľ čo pre leto sú typické osviežujúce ovocné a zeleninové šaláty, v chladnejšie dni treba do jedálnička zaradiť kaše, polievky a koreňovú zeleninu, ktoré váš organizmus zohrejú zvnútra.

Viac už v nasledovných tipoch na jesenné stravovanie podľa stránky Ide o tvoje zdravie, na ktorej radí výživová poradkyňa Zdenka Havettová.

1. Jedzte pravidelne

Sústreďte sa na to, aby boli jedlá počas dňa varené: dokonca aj raňajky a večera. Ak ste si počas leta dopriali viac šalátov, uhoriek, paradajky, ovocie, smoothie, melóny a zmrzlinu, je opäť vhodný čas na zmenu. Zaraďte napríklad teplé raňajky. Ak ich máte radi sladké, pokojne si do nich pridajte kompót alebo džem, ktorý ste si zavarili v lete. Večerný letný šalát môžete vymeniť napríklad za polievku.

2. Teraz je pravý čas na dlho varené polievky

Pripravte si ju aspoň raz týždenne. Aj týmto spôsobom posilníte svoj imunitný systém a zároveň pridáte ľahko stráviteľné jedlo. Dlho varené polievky Vás príjemne zahrejú počas chladnejších jesenných dní. Jednoduchý recept na zeleninovú polievku: Mrkvu, zeler, petržlen, čerstvú petržlenovú vňať, pór s mletým koriandrom, rascou a semiačkami senovky gréckej necháme variť 2 – 4 hodiny v dostatočnom množstve vody. Dochutíme soľou a čiernym korením. Petržlenovú vňať pridáme na záver. Môžeme samozrejme pridať aj mäso alebo strukoviny.

Výživová poradkyňa Zdenka Havettová.  Foto - archív ZH

3. Jedzte viac zeleniny a ovocia, ktoré sú stále dostupné v našom regióne

Najvýraznejšia je v tomto období tekvica hokkaido, viete ju pripraviť na viacero spôsobov: polievka, prívarok, ale veľmi dobre chutí aj pečená. Čoskoro totiž príde čas kvasenej zeleniny, pohánky, zemiakov, jabĺk, sušeného a zaváraného ovocia.

4. Choďte spať skôr

Letné večery bývame dlhšie hore a tak to má byť. Je dlhšie svetlo a teplo. Teraz sa však skoro stmieva, dni sa skracujú. Žime v súlade s prírodou a ročnými obdobiami, aby sme zostali zdraví, fit a mali dostatok energie. A to znamená opäť ísť skôr spať. Najmä, ak ste často unavení a vyčerpaní, rada by som vám odporučila, aby ste išli spať pred polnocou.

5. Zodpovedne si priznajte: koľko máte stresu

Je čas, aby sme sa v jesenných dňoch viac stlmili a vniesli do svojho života viac pokoja. Stres možno zdanlivo nesúvisí priamo s našim stravovaním, ale opak je pravdou, je zdraviu škodlivý a ovplyvňuje aj to, ako jeme: zajedanie sladkým/slaným, ale opačný extrém-nejeme vôbec. Rovnako sa treba vyhýbať sladeným nápojom. Želám Vám, aby zmena na Vašom tanieri bola úspešná a vydržala čo najdhšie, teda do prvých jarných dní.

Držím Vám palce!

(Autorka je v našom vyhľadávači expertiek Ženyinak.sk)