Pesto z mrkvovej vňate, skvelý nápad. Recept, čo s mrkvou. Kým na Slovensku je bežnou praxou, že vňať z mrkvy vyhodíme, v prímorských krajinách si takýto prepych nedovolia. Vňať je totiž naozaj domácim liečiteľom a má viac životne dôležitých látok ako samotná mrkva.

Pesto z mrkvovej vňate. Recept, čo s mrkvou - fotorecept kliknite

Kedysi , keď som bola ešte dieťa, končila mrkvová vňať u zajaca v klietke, korytnačky, alebo si na nej pochutnalo iné zviera z mojej detskej ZOO. Čo však s vňaťou z mrkvy, keď mám po štyridsiatke?! Určite nevyhadzovať. Dá sa z nej totiž urobiť jedinečné pesto! Neveríte? Vyskúšajte.

Kým na Slovensku je bežnou praxou, že vňať z mrkvy vyhodíme, v prímorských krajinách si takýto prepych nedovolia. Vňať je totiž naozaj domácim liečiteľom, preto jednoznačne nepatrí do smetného koša. Je to naozaj veľká chyba z nevedomosti. Má totiž viac životne dôležitých látok ako samotná mrkva. 🥕

Vybrali sme pre vás aj recept na výborné bazalkové pesto, RECEPT s chuťou Provensálska 🇫🇷

Dokonca mrkvová vňať má aj veľmi príjemnú chuť. Keď ju správne ochutíte a zmixujete, veľmi jednoducho si doma vyrobíte jednu skvelú delikatesu do šalátov, polievok, k mäsu, cestovinám, či ako nátierku na chlieb.

A ešte sa budete pri jedení aj liečiť. Vňať je totiž močovopudná, čo prečisťuje nie len cievy, ale aj obličky, pomáha pri infekcii močových ciest, regeneruje pečeň, upokojuje tráviaci trakt a zabraňuje zadržiavaniu vody v tele. Ešte máte chuť vyhodiť vňať pri varení do koša?

Pesto z mrkvovej vňate. Recept, čo s mrkvou - ingrediencie

  • vňať z jedného zväzku mrkvy
  • 3PL lupienkov mandlí
  • 3PL strúhaných lieskových orechov
  • 1 PL pažítky
  • 1 čili
  • strúčik cesnaku
  • šťava z ½ citrónu
  • ochutená bylinná soľ
  • olivový olej

Skvelý nápad, pesto z mrkvovej vňate. Recept na to, čo s mrkvou. Foto - Lucia Tomečková

Pesto z mrkvovej vňate - postup receptu

  1. Vňať zbavíme dlhých prebytočných stoniek . Pridáme všetky zvyšné ingrediencie a za postupného prilievania oleja mixujeme ručných mixérom do konzistencie, ktorá nám vyhovuje.
  2. Samozrejme, ak máte radšej pálivejšie, pridajte viac papričiek čili.  To je všetko. Nič jednoduchšie nepoznám.

Pesto z mrkvovej vňate - rada: Ak máte vňate viac, nevyhadzujte ju určite. Bez problémov si pesta urobte viac. Ak ho v poháriku zalejete tesne nad povrchom olejom, zatvoríte a uskladníte v chladničke, pesto vám v chladničke v chladničke vydrží až dovtedy, kým naň nedostanete chuť.

Dobrú chuť! 🥕

Vyskúšajte aj recept na výborné hráškové pesto, RECEPT sa osvedčil