Čokoládová torta s parížskym krémom. Radi by ste upiekli tortu ale neviete ako na to? Nemáte odvahu? Vyskúšajte jednoduchý osvedčený recept na tortu s parížskym čokoládovým krémom a banánmi. Pohostíte aj 16 maškrtníkov.

Recept čokoládová torta s parížskym krémom, jednoduchá - fotorecept kliknite

Váš  obľúbený portál Ženy v meste vám ponúka upravený recept na kubánsku tortu v zdravšej verzii. Torta je ľahká, svieža, nie príliš sladká, s čokoládou, so špaldovou múkou a trstinovým cukrom. 

Vyskúšajte aj recept na skvelé karamelové grilážky

Torta s parížskym krémom

  • Čas prípravy: 45 minút
  • Doba pečenia: 30 minút
  • Počet kusov: 16 ks 

Ingrediencie - skvelá čokoládová torta s banánmi                                                     

na parížsky (čokoládový) krém:

  • 500 ml smotana  na šľahanie
  • 200 g kvalitná čokoláda (min. 52% kakaa)

na korpus: hrnček 200 ml

  • 4 ks vajce
  • 1 hrnček špaldová múka T630 (polohrubá)
  • ½ hrnčeka trstinový cukor (kryštálový)
  • 2 polievkové lyžice olej
  • 2 polievkové lyžice vlažná voda
  • 2 čajové lyžičky prášok do pečiva
  • 2 kopcovité polievkové lyžice kakao
  • štipka soli

ďalšie suroviny:

  • 4-5 ks banán
  • obľúbený džem (ríbezľový, marhuľový, slivkový)

na polevu

100 ml smotana  na šľahanie

100 g kvalitná čokoláda (min. 52% kakaa)

Recept na čokoládovú tortu s parížskym krémom. Foto - Nela

Recept na fantastickú tortu s parížskym krémom

  1. Suroviny na čokoládový krém je potrebné pripraviť aspoň 12 hodín vopred. Do kastrólika vylejeme smotanu na šľahanie a polámeme do nej kúsky čokolády. Pomaly zohrievame a privedieme do varu. Ihneď odstavíme. Miešame, aby sa čokoláda rozpustila a spojila so smotanou. Po  vychladnutí  uložíme do chladničky.
  2. Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky si vyšľaháme so štipkou soli do tuha. Po lyžiciach zašľaháme cukor, potom žĺtky, olej a vodu. V miske vymiešame múku s práškom do pečiva a preosiatym kakaom. Varechou jemne zapracujeme do cesta.
  3. Okrúhlu formu (priemer cca 25 cm) potrieme tukom a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie (vystrihneme kruh podľa spodnej  časti a dlhý pás po obvode). Ak použijeme papier na pečenie, upečené cesto sa jednoduchšie oddelí.
  4. Do formy vylejeme kakaové cesto a pečieme pri teplote 180o C cca 30 minút podľa potreby. Po upečení necháme vychladnúť. Z korpusu  odstránime vrchnú šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení. 
  5. Prevarenú čokoládovú šľahačku preložíme do  misky a vyšľaháme tuhý krém. Dávame pozor, aby sme ju neprešľahali a krém sa nezrazil.
  6. Korpus prerežeme ostrým nožom cez stred napoly. Prvý plát bohato  potrieme obľúbeným džemom. Položíme  druhý plát. Po celej ploche pritlačíme. Banány narežeme cez dĺžku  a postupne ukladáme, aby sme zaplnili celú plochu torty.
  7. Vyšľahanú šľahačku – krém navrstvíme na banány, zarovnáme a potrieme aj boky torty. Nakoniec namočíme príborový nôž v horúcej vode, osušíme a krém ešte zahladíme.
  8. Tortu odložíme do chladu.
  9. Pripravíme si polevu. Môžeme použiť čokoládu na varenie, ktorú nad parou rozpustíme s Cerou, necháme trošku stuhnúť  a ňou polejeme tortu. Keď nepoužívame stužené tuky, smotanu zohrejeme, nesmie prísť do varu, lebo by poleva nestuhla. Pridáme nalámanú čokoládu, miešame, aby sa rozpustila. Necháme vychladnúť.
  10. Tortu polejeme čokoládovou polevou. Zdobíme podľa vlastnej fantázie, banánmi (namáčame ich  v citrónovej šťave, aby nezhnedli) alebo podľa sezóny – jahodami, malinami, môžeme aj šľahačkou, mätou alebo medovkou.
  11. Možno túto tortičku poznáte aj pod názvom kubánska. Ja  som ju však upravila a niektoré ingrediencie nahradila zdravšími. K tomuto receptu nepotrebujete ani váhu, aby  ste sa nezdržiavali. 

Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj recept na najlepšie tradičné linecké koláčiky