Perfektná ovocná torta s mascarpone, ktorá chutí ešte lepšie ako z cukrárne. Mäkká, nadýchaná piškóta, doladí ju krém z mascarpone, tvarohu, šľahačky a poriadnou porciou ovocia podľa overeného receptu od žien v meste.
Ovocná torta s mascarpone
Ovocná torta, kto by ju nepoznal? Obľúbený dezert, ktorý sa skladá z piškótového cesta, ktoré je plnené ovocím a krémom. Ovocné torty sú obľúbené po celom svete a bývajú v rôznych veľkostiach a tvaroch, najčastejšie kruhových, ale aj štvorcových alebo obdĺžnikových. Sú často ozdobené ovocím, čokoládou, kandizovaným ovocím alebo inými ozdobami.
Toľko definícia ovocnej torta. Táto naša ovocná torta s mascarpone je presne taká. K tomu dokonale chutná.
- Doba prípravy: 120 minút
- Doba pečenia: 40-50 minút
- Počet porcií: 12 kúskov,
Ovocie, ktoré viete využiť na ovocné torty môže byť čerstvé alebo konzervované a samozrejme dá sa pripraviť torta s jedným druhom ovocia alebo kombinácia rôznych. A tento náš recept ponúka mnoho kombinácií.
Krém, ktorý sa používa na ovocnú tortu s mascarone, môže byť z rôznych ingrediencií, tentoraz sme sa rozhodli využiť mascarpone, smotanu na šľahanie a aj tvaroh. Na vrchu ovocnej torty sa môže nachádzať ďalšie ovocie a čokoládová poleva.
Mascarpone v kréme na ovocnej torte
Mascarpone je aj u nás bežne dostupný a obľúbený krémový syr s jemnou a krémovou konzistenciou, ktorý pochádza z Talianska. Je vyrobený z kravského mlieka a má vysoký obsah tuku, ktorý mu dáva bohatú a hladkú chuť.
Tento syr sa používa ako dôležitá ingrediencia v rôznych dezertoch, vrátane tiramisu, cheesecakeov a rovnako ako v našom prípade aj ovocných tort. Tento syr sa často mieša s inými ingredienciami, ako sú smotana, vajcia a cukor, aby sme vytvoril krémový náter alebo náplň.
Mascarpone je tiež obľúbené pre svoju schopnosť ľahko sa miešať a kombinovať s inými prísadami, čo ho robí skvelým pre prípravu rôznych dezertov a dezertových omáčok. V mnohých krajinách vrátane Slovenska je dnes mascarpone k dispozícii v bežných obchodoch a dnes už je populárne nielen v Taliansku, ale aj v iných krajinách sveta.
Vyskúšajte aj náš recept na dezert s mascarpone, alebo ten na čokoládovú tortu s parížskym krémom. Máme pre vás aj recept na banánovú roládu. A tu je nepečená torta s bielou čokoládou.
Ingrediencie
Na korpus:
- 8 vajíčok,
- 160 g hladkej múky,
- 160 g kryštálového cukru,
- 20 g vanilkového cukru,
- 3 polievkové lyžice teplej vody,
Krém:
- 250 g mascarpone,
- 250 ml smotany na šľahanie,
- 33 % tuku,
- 250 g polotučného jemného tvarohu,
- 6 polievkových lyžíc práškového cukru,
- 200 g ovocia,
Na polevu:
- 200 g čokolády na varenie,
- 50 g masla,
- trošku mlieka,
- Džem a ovocie
Postup receptu na ovocnú tortu s mascarpone
- Vyšľaháme sneh z bielkov - Vajíčka oddelíme zvlášť žĺtky a zvlášť bielky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- Zmiešame žĺtky s cukrom – Do misy dáme žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom a zmiešame do peny.
- Primiešame múku – Do žĺtkovej zmesi primiešame múku.
- Zmiešame všetko dohromady - Do žĺtkov s cukrom a múkou, primiešame metličkou sneh.
- Pečieme – Cesto na korpus vylejeme do tukom vymastenej tortovej formy a dáme piecť na 1600C do rúry na 40-50 minút.
- Korpus rozkrojíme – Po vychladnutí korpus vyberieme z formy a rozkrojíme na 3 rovnaké pláty.
- Vyšľaháme šľahačku – Najskôr vyšľaháme šľahačku s cukrom do husta.
- Dokončíme krém – Do šľahačky pridáme mascarpone a tvaroh. Všetko premiešame.
- Plát potrieme džemom – Každý plát potrieme vrstvou džemu. Džem som zvolila jahodový.
- Potrieme krémom – Na džem dáme vrstvu krému.
- Dáme ovocie - Na krém dáme ovocie. Ovocie volíme aj aké máme radi. Jahody, čučoriedky, maliny alebo pokojne banán alebo kivi.
- Poskladáme – Tortu poskladáme nasledovne korpus, džem, krém, ovocie a znova korpus, džem, krém ovocia a posledný plát dáme len džem a krém.
- Pripravíme čokoládu na polevu – Na miernom ohni dáme maslo a čokoládu rozkúriť, keby bola poleva príliš hustá, zriedime mliekom.
- Polejeme tortu – Tortu polejeme čokoládovou polevou.
- Ozdobíme – Tortu ozdobíme ovocím. Ovocie volíme čerstvé, tiež ktoré máme radi.
Hotovo, dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na rýchlu tortu na narodeniny. Vyskúšajte aj naše nápady ako jednoducho ozdobiť tortu.