Pripravte si s nami šalát z quinoi, ktorú svetoví experti označili za jednu z najzdravších potravín na svete.

Každá rodina v Izraeli si pripravuje šaláty podľa vlastných receptov, existuje preto veľa spôsobov ako si ich pripraviť. Tu sú niektoré z nich, ktoré považujem za zaujímavé, obľúbené a ktoré sa mi dostali pod ruku čí od židovských rodín alebo kuchárov. Dnes si urobíme izraelský quinoa šalát.

Izraelský quinoa šalát.   Foto - autorka

Ingrediencie na quinoa šalát:

1 uhorka (3 malé lebanese cucumber)

5 cherry rajčín

1 menšia fialová cibuľka

1 avokádo

1 šálka quinoa

½ šálka červenej / čiernej šošovice / cícer

2 lyžice jablčného octu

petržlenová vňať

špenátové listy

bobkový list

feta syr

korenie, soľ, kmín, cesnak

tekvicové / slnečnicové semienka / vlašské orechy

Postup prípravy na quinoa šalát:

1. Varíme quinoa vo vriacej vode 10 minút a potom necháme vychladnúť
2. Opláchneme si červenú šošovicu, uvaríme vo vode s bobkovým listom a pridáme 2x také množstvo vody ako šošovice. Akonáhle začne vrieť, znížime teplotu a varíme asi 15-20 minút. Po uvarení prebytočná vodu scedíme a necháme vychladnúť

3. Nakrájajte uhorky, rajčiny, avokádo na kocky a vložte do šalátovej misy s nakrájanou cibuľkou a petržlenovou vňaťou a špenátovými listami

4. Pripravíme si zálievku z olivového oleja, citrónu, jablkového octu, a podľa chuti okoreníme. Zmiešame quinou so šošovicou a potom aj s nakrájanými uhorkami, rajčinami a avokádom. Nakoniec pridáme zálievku, semienka alebo vlašské orechy. Dochutíme podľa chuti a na záver pridáme feta syr

Chuť by mala byť chrumkavá a kyslá. Odporúčam pred servírovaním zachladiť na 30 minút do chladničky.