Výborný cuketový koláč slaný. Recept aj z tekvice, či patizónu. Skúste recept na chutný slaný cuketový koláč, ktorý sa dá rovnako pripraviť aj z tekvice alebo patizónu.

Cuketový koláč slaný

Jeseň. Obdobie chrípky a oslabenej imunity. Je preto potrebné ju posilniť. Tekvica, patizón alebo cuketa?

Výborné druhy zeleniny, ktoré sú plné prospešných látok s pozitívnym účinkom na naše zdravie.  

Portál Ženy v meste vám ponúka opäť osvedčený recept, tentokrát na slaný koláč, ktorý si môžete pripraviť nielen z tekvice, ale aj z patizónu alebo cukety.

Každá táto zelenina má mnoho vitamínov a živín. Recept je jednoduchý a chutí fantasticky.

Vybrali sme pre vás aj recept na výborný tekvicový koláč slaný, recept z tekvice na pečenie

 

Cuketový hrnčekový koláč slaný

  • Počet porcií: 4 osoby
  • Čas prípravy: 50 minút

 

 

Skvelý cuketový koláč slaný - ingrediencie

hrnček 250 ml

  • 4 hrnčeky nastrúhanej tekvice, patizónu alebo cukety (1 ks tekvica strednej veľkosti) 
  • 2 ks vajce
  • 1/3 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček špaldovej múky (hladkej pšeničnej)
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 1 hrnček nastrúhaného tvrdého syra (mozzarelly) 
  • na dochutenie: soľ, kurkuma (výborná na kĺby), drvená rasca, korenie sušená bazalka (alebo oregano, provensálske korenie, korenie sušené paradajky s bazalkou) alebo čerstvé bylinky

 

 

Výborný cuketový koláč slaný. Foto - Nela

 

Chutný cuketový koláč slaný, koláč z tekvice, alebo patizónu - postup recepty

  1. Tekvicu si očistíme, odstránime striedku a nastrúhame (strúhadlo na jablká). Namiesto tekvice môžeme zvoliť cuketu, ale aj patizón. Najviac práce nám zaberie očistenie a nastrúhanie zeleniny (keď máme domácu a šupka je už tvrdá). Ak nemáme čas, je lepšie si ju pripraviť deň vopred a uskladniť v chladničke. Keď zvolíme cuketu a pustí veľa vody, trošku ju vyžmýkame.
  2. Pridáme vajcia, olej, múku, prášok do pečiva, nadrobno nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak a nastrúhaný syr. Dochutíme korením. Môžeme použiť aj čerstvé bylinky. Vymiešame. 
  3. Veľký plech si vymastíme olejom a vysypeme múkou. Papier na pečenie pri tomto recepte nepoužívam, mala som skúsenosť, že sa koláč prilepil. 
  4. Na plech rozotrieme cesto v tenkej vrstve. Pečieme pri teplote 180o C cca 30 minút do zlatista, aby sa urobila chrumkavá kôrka. Výhodou tohto koláča je, že si ho môžeme upraviť podľa svojej chuti, pridať nakrájanú šunku, slaninu, ale aj sušené paradajky, olivy.

Dobrú chuť.

Vybrali sme pre vás aj recept na výborné koláčiky, cesto plnené mletým mäsom. RECEPT originál