Skvelý baklažánový šalát s paprikou, recept na izraelský spôsob. Baklažánový šalát môžete podávať ako teplý i ako studený. V Izraeli sa zvykne podávať na studeno. Môžeme to servírovať k ryži, k pečivu alebo ku quinoa.

Baklažánový šalát s paprikou - fotorecept kliknite

Izraelská kuchyňa je rôznorodá, pozostáva z mnohých národných kuchýň. Je ovplyvnená Blízkym východom. Tvorí ju taktiež ruská, turecká, stredo - európska kuchyňa, no i arabská a to prevažne z Maroka.

Pestrosť jedál je tu naozaj veľká a na chuť si tu príde skoro každý. Ja ako vegetarián zbožňujem rôznorodosť šalátov, ktorých sú tu naozaj desiatky. A nie sú to len tie klasické ktoré poznáme; grécky, tuniakový alebo cesar šalát.

Neboja sa kombinovať viacero surovín či chuti dokopy ako napr. sladká, slaná, kyslá či ostrá. V niektorých šalátoch sa vyskytujú strukoviny napr. cícer, arašidy, fazuľa, červená či čierna šošovica Beluga; obilniny ako krupica, vločky ale aj bulgur, couscous, quinoa, amarant. 🍆

Vybrali sme pre vás aj recept na skvelý šalát z quinoi - kliknite

 

 

 

Vo veľkom počte šalátov nájdete kôpor, baklažán, cviklu, tekvicu, olivy, no i nasekanú vňať s mätou, špenát či hrušky. Hrozienka, sušené brusnice alebo zrniečka z granátového jablka tiež prispievajú k delikátnej chuti šalátu.

V neposlednom rade dotvára šalát zálievka, ktorá pozostáva hlavne z kvalitného olivového oleja a citrónu, taktiež kôprová zálievka alebo postačí len biely jogurt. Rada si šaláty podávam ku pite, k focaccia , humusu alebo tahini paste.

Každá rodina v Izraeli si pripravuje šaláty podľa vlastných receptov, keďže je veľa spôsobov ako si ich pripraviť. Tu sú niektoré z nich, ktoré považujem za zaujímavé, obľúbené a ktoré sa mi dostali pod ruku čí od židovských rodín alebo kuchárov.

Skvelý baklažánový šalát s paprikou - ingrediencie

  • 2 veľké baklažány
  • 2 červené alebo žlté papriky
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovka rajčinovej omáčky
  • 1 šálka vody
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica cukru
  • ½ lyžičky rozdrvených vločiek
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • petržlenová vňať

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Skvelý baklažánový šalát s paprikou. Foto - Eliška Sabo

 

 

Baklažánový šalát s paprikou - postup receptu

  1. Olúpeme baklažán v pruhoch vertikálne, aby nám ostala aj časť šupky. Tieto šupky nám pomôžu držať baklažán pohromade a pridávajú na chuti. Alebo ich jednoducho nakrájame na kolieska.
  2. Zohrejeme dve lyžice olivového oleja na panvici. Medzitým nakrájame baklažán na 1 cm kúsky. Vložíme do panvice polovicu nakrájaných kociek baklažánu. Necháme pražiť zhruba 10 minút.
  3. Keď baklažán dostane zlatohnedú farbu, premiestnime ho do väčšieho hrnca. Druhú dávku baklažánu upravíme tým istým spôsobom.
  4. Na dvoch lyžiciach olivového oleja opečieme nakrájané kusy papriky asi 3 minúty. Pridáme prelisovaný cesnak, a pečieme ešte asi dve minúty, kým sa spojí cesnak s paprikou. A potom pridáme do hrnca s baklažánom
  5. V miske rozmiešame paradajkový omáčku s vodou, soľou, cukrom, drvenými vločkami a čiernym korení
  6. Všetko spojíme dokopy a privedieme k varu. Znížime teplotu a zakryjeme pokrievkou s malou medzierkou pre vzduch. Necháme to prejsť asi jednu hodinu, kým sa omáčka nezredukuje.
  7. Šalát môžeme podávať teplý i studený. V Izraeli sa zvykne podávať na studeno. Môžeme to servírovať k ryži, k pečivu alebo ku quinoa. Na vrch posypeme nasekanú vňať.

Dobrú chuť. 🍆

 

 

Vybrali sme pre vás aj originál recept na lasagne bez bešamelu, jednoduchý RECEPT