Pesto z medvedieho medvedí cesnak je posledné roky u nás hitom. Už jeho príprava podľa nášho originálneho receptu je zážitkom.

Zber medvedieho cesnaku je spojený s prvými jarnými dňami. A keď je výsledkom výletu skvelá cesnaková pochúťka, poteší to dvojnásobne.

Pesto z medvedieho cesnaku - fotorecept kliknite

S teplejšími dňami začína každý rok rásť aj medvedí cesnak.  Kuchyňa nášho portálu ponúka mnoho nápadov na recepty s medvedím cesnakom, ale jeden je naozaj ten najlepší. 

Je to toto domáce pesto z medvedieho cesnaku. Vyskúšajte recept, ktorý nám poskytla Antónia Mačingová.

Medvedí cesnak a jeho zelené lístky môžeme každý rok hneď po nástupe jarnejších dní nájsť v južnejších polohách – napríklad v okolí Bratislavy v marci naplno začína sezóna jeho zberu.

Ide o trvácu bylinu z čeľade amarylkovitých, ktorá je blízko príbuzná s pestovaným cesnakom kuchynským, cibuľou, pažítkou a pórom.

„Druhový názov je odvodený od gurmánskych chúťok medveďov, ktoré si vyhrabávajú cibuľky najmä po prebudení zo zimného spánku,“ hovorí botanička z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Silvia Kubalová.

Prvé listy sa podľa nej začínajú objavovať každý rok už v marci. Zberajú sa až do zakvitnutia, dodáva Kubalová. Recepty ako spracovať medvedí cesnak - jeho účinky, využitie,a skvelé recepty nájdete aj na webe DobráKuchyňa.sk

To, či zbierame tie správne, odhalí podľa Kubalovej ich charakteristická cesnaková aróma. Listy sa dajú totiž ľahko zameniť s podobnými jarnými rastlinami, upozorňuje. A to napríklad s jedovatou konvalinkou voňavou alebo jedovatým áronom alpským. Na to pozor, ale cesnaková aróma veľa napovie.

FAQ o peste z medvedieho cesnaku

  • Ako dlho vydrží doma pesto z medvedieho cesnaku?

Veľmi dlho. V princípe záleží od surovín, ktoré na jeho výrobu použijete, ale platí, že je veľmi trvanlivé. Uložené v chlade, najlepšie v chladničke vám v pohode vydrží aj celý rok.

  • Kde ho kúpiť?

Najlepšie je si ho urobiť doma, vôbec to nie je zložité.

  • Aké má využitie pesto z medvedieho cesnaku? 

Veľmi široké. Viete ho použiť ako prísadu do cestovín, viete z neho počas roka pripraviť polievku, dá sa namazať na chlebék, alebo na hrianku. Len myslite na silnú cesnakovú arómu a svoj dych. :Vyskúšajte aj chutnú nátierku z medvedieho cesnaku, RECEPT na zdravú pomazánku

Pesto z medvedieho cesnaku - späť do kuchyne

„Pri zbieraní nechajme na každej rastlinke aspoň dva listy, aby mala šancu uložiť do cibuliek dostatok živín do ďalšej jari,“ hovorí. Bratislavčania si môžu listy natrhať počas prechádzok na Železnú studničku pri potoku Vydrica alebo v lužných lesoch okolo Rusoviec a Čunova, odporúča.

Pôvod názvu tejto bylinky po medveďoch potvrdzuje aj Antónia Mačingová, autorka stravovacieho programu a kníh Najedzte sa do štíhlosti a Harmónia zdravia, krásy a vitality. Medvede si ňou čistia žalúdok a črevá od nevhodných baktérií, mikróbov a plesní, vysvetľuje. Tiež je to zdroj minerálov a vitamínov.

„Naši predkovia boli kedysi dobrí pozorovatelia, vedeli, že čo je dobré zvieratám, nemôže ublížiť ani človeku,“ hovorí. Tak sa medvedí cesnak dostal do nášho jedálnička. Teraz sa podľa nej vracia táto bylinka vracia do našich kuchýň a domácich lekárni.

„Čerstvý cesnak sa po dôkladnom umytí môže použiť všade tam, kde sa zvykne používať pór, cesnak či cibuľa.,“ hovorí. Môžeme ho podľa nej pridávať do čerstvých šalátov. Vynikajúco chutí aj na špaldovom chlebíku s posoleným maslom, dodáva.

Ingrediencie na mesto z medvedieho cesnaku

  • Listy medvedieho cesnaku - 250 g
  • soľ (morská, kamenná, himalájska) - cca 10 g alebo podľa chuti 
  • olej (olivový, slnečnicový, sezamový či orechový. Vyberte si podľa chuti) - 180 - 200 ml

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Medvedí cesnak: Pesto podľa receptu Antónie Mačingovej. Foto - Zdenka Kollárová

Recept na prípravu pesta z medvedieho cesnaku

  1. Zmes listov medvedieho cesnaku, soli a oleja rozmixujeme. Vlejeme do pripravených pohárov s uzáverom.
  2. Celkom vhodne sú poháre od detskej výživy. Takto uzavreté a uložene na chladnom, tmavom mieste vydržia do ďalšej sezóny.
  3. Do základnej zmesi môžeme pridať – primixovať olivy, orechy alebo aj chili papričky, sušené paradajky či mandle.

Dobrú chuť. 😍🐻🍃 Vyskúšajte aj overený základný recept na medvedí cesnak pesto webu DobráKuchyňa.sk