Kamarátka raz o mojom zázvorovom sirupe povedala, že jej pretiahne celé telo. Vždy sa na tom z chuti kamarátsky zasmejeme. Faktom je, že je mimoriadne silný a vhodný najmä pri prechladnutí, chrípke a iným ochoreniam, hlavne v zimnom období.

Ale POZOR! So zázvorovým sirupom to nikdy nepreháňajte večer predtým, ak na druhý deň skoro ráno potrebujete niekde byť načas!!! Vyliečiť vás síce môže, ale aj zaskočiť na toalete!

Ingrediencie:

2kg čerstvého zázvoru

2 kg kryštálového cukru

2 citrón

2 čl kyselina citrónová

voda

Postup:

Zázvor jemne očistím a nakrájam, na čo najmenšie kúsky. Je to naozaj prácne, tak odporúčam kvalitný nôž. Inak prídete o zápästie.

Citróny umyjem a nakrájam na kolieska. Napíšem si niekde poznámku, koľko plátkov citróna bolo, aby mi citrón neostal v zaváraninovej fľaši. Sirup by potom mohol, aj keď nemusel, zhorknúť.

Zázvor s citrónmi zalejem vedou tak, aby bola asi 5 cm nad surovinami. Zmes necháme prejsť varom za stáleho miešania. Keď vrie, varíme asi 5 minút. Potom vyberieme citrón s tým, že si prepočítame, či sme z hrnca vybrali všetky kolieska.

Pridáme kyselinu citrónovú, zamiešame a nalievame do pripravených pohárov. Rýchlo zatiahneme viečko a otočíme hore dnom na 20 min. Sirup tak sterilizujeme.

Rada:

Nesnažte sa uvariť viac sirupu naraz, ako z 2 kg. Inak si nebudete ruku, hlavne jej zápästie, cítiť aspoň týždeň.

Ak spracúvate viac zázvoru, určite to robte v rukaviciach a nikdy si potom, aj pár hodím, nešúchajte oči.

Ja som mala pocit, že mi vypáli zreničku alebo sa moje modré oči minimálne prefarbia na čierne. Viem, o čom píšem, tak si nechajte poradiť. Nebol to príjemný pocit. Hlavne bolestivý.

Prečítajte si aj RECEPTY: Ďatelinový sirup