Manžel mi domov priniesol toľko sliviek, že som sa od sporáku nepohla niekoľko dní. Raz som varila slivkový džem, raz klasický, raz s mätou, raz s medovkou či kakaom, a napadlo mi, prečo neuvariť slivkovú nutelu. A poviem vám, že som po jej dovarení ostala na seba naozaj hrdá.

Za víťaza tohtoročnej spracovateľskej sezónu som doma so súhlasom manžela vyhlásila za víťaza práve slivkovú nutelu. No uvidíme, či ju neskôr na druhé miesto odsunie nutela z jabĺk. Ale o tom, potom .

Suroviny:

4-5 kg sladkých mäkkých sliviek

1 kg kryštálového cukru

300 g holandské kakao

1 čokoláda na varenie

1x škoricový cukor

3x vanilínový cukor

300 g mletých lieskových orechov

väčší hrnček vlašských orechov



Postup:

Umyté , ale vysušené slivky odkôstkujeme a postupne prekladáme do hrnca systémom slivky na dno, cukor, slivky, cukor až skončíme cukrom a odložíme prikryté do ďalšieho dňa.

Slivky pustia šťavu, ktorú varením potrebujeme odstrániť, takže na miernom ohni varíme aj hodinu tak, aby sa nám zmes nepripálila.

Na záver dobre rozmixujeme ponorným mixérom a krátko necháme prejsť varom. Teplotu stiahneme na minimum. Pridáme vanilínový a škoricový cukor, čokoládu polámanú na kocky, kakao a orechy. Dobre na miernom ohni všetko premiešame a odstavíme do ďalšieho dňa, aby slivková nutela prešla všetkými chuťami. Musia sa pospájať. Minimálne tento čas doma ušetríte na vonných sviečkach, tak vám bude celý byt voňať po čokoláde, škorici a sliviek.

Na druhý deň za miešania na strednom privedieme nutelu do takmer bodu varu, ale iba takmer a neustále na malom ohni prihrievame a miešame. Aj keď to znie neuveriteľne, zároveň na vedľajšom ohrievači na vyššom stupni si zohrejem najširšiu panvicu akú máme a postupne naberačkou prelejeme nutelu z hrnca na panvicu, par naberačiek.

Zmes na panvici privedieme do varu, stále miešame, až kým nie je nutela dostatočne tuhá, ale nesmieme ju pripáliť. Ešte horúce dáme do pohárov, ktoré na 10 minút otočíme na vrchnák, aby sme nutelu sterilizovali. Potom otočíme a už iba šup pod deku najmenej na noc.

Po 4 dňoch máme domácu nutelu hotovú. Ale stojí to za to.

Rada:

Domácu nutelu môžme v podstate uvariť z čohokoľvek, nie len sliviek. Ja som varila aj z jabĺk, je rovnako fantastická. Miesto škorice, som však pridala perníkové korenie. Záleží len na našej kreativite a trpezlivosti. Aj čili. Tak držím palce, aby ich bolo čo najviac, pretože výsledok naozaj stojí za to!

Prečítajte si aj RECEPT: Slivkový koláč s mrveničkou a ovsenými vločkami

Ďakujeme, že ste článok dočítali až do konca. V tejto chvíli už pripravujeme ďalší.

podporte nás a vyhrajte

Spoplatnené s PlatbaMobilom.sk.