Tento púpavový med a púpavový sirup sú dokonalé sezónne produkty. Využiť púpavu, ktorej je u nás počas jarných týždňov naozaj neúrekom je skvelý nápad. V podobe púpavového medu a sirupu vám zostane na dlhšie.

Púpavový med a púpavový sirup

Ak si počas týždňov na prelome apríla a mája urobíte prechádzku do lesa či na neďalekú lúku a nazbierate si púpavu, určite nebudete ľutovať. Má to hneď viacero benefitov. Jednak strávite príjemný čas na prechádzke a výsledkom môže byť aj púpavový med, alebo púpavový sirup.

K tomu všetkému sa samozrejme pridávajú pozitívne zdravotné účinky.  Tento recept na najlepší domáci púpavový med je rokmi overený. Púpavový sirup si rovnako môže doma urobiť každý. Jednoduchý, zdravý a chutný. Možno by ste nečakali, že púpava je naozaj liečivá.

Rastie hádam na každej lúke, v záhradách a parkoch, vlastne úplne všade takmer ako burina. A ak je práve sezóna, tak s jej zberom nie je problém. 

Pritom možno neviete, že jej kvet, listy i koreň sú plné zdravia. Jej pravý názov hovorí pritom jasne: púpava lekárska. Aj ten napovedá, že ide o úžasnú bylinku a sotva nájdete v našom okolí inú takto liečivú rastlinku. Napríklad aj na púpavový sirup.

Recepty na prípravu púpavového medu a sirupu

Spotrebovať ju môžeme úplne celú, od listov do jarných šalátov, cez pečený liečivý koreň až po žiarivo žlté kvety, z ktorých si doma môžeme vyrobiť sirup med, alebo sirup. Či dokonca víno.

Z vitamínov sa v nej nachádza najmä C, K, A, B6, thiamín, riboflavím, z minerálnych látok železo, vápnik, draslík, horčík, zinok, kyselina listová. Púpava aj detoxikuje, lieči alergie, znižuje cholesterol, má žlčopudné a močopudné účinky. Preto toľká pozornosť.