Langoše sú v našich domácnostiach skvelá pochúťka už po stáročia. Príprava skvelých domácich langošov vám potrvá približne pol hodinu. Inšpirujte sa receptom z dielne portálu Ženy v meste.

  • Počet osôb: 6
  • Čas prípravy: cca 30 minút

Všetci vieme, že langoš je smažená placka z kysnutého cesta vyhľadávaná najmä na trhoch a jarmokoch. Pomerne rýchlo a jednoducho sa pripraví a rýchlo sa potom aj zje.

Langoše

Historické korene má v Uhorsku, ale podľa radov pred stánkami sa nezdá, že jeho popularita v dnešných časoch klesá. Dodnes sú langoše populárne po jarmokoch v celej strednej Európe

Veľmi blízsko má aj k podplamenníku, v minulosti sa totiž pripravoval z chlebového cesta opekaním v blízskosti plameňov. Odtiaľ pochádza aj samotný názov - z maďarského slova láng, teda plameň.

Receptúra sa za posledné desaťročia trochu zmenila a dnes sa za najlepší langoš považuje placka vypražená na oleji. Kedysi to bolo na plameni opečené chlebové cesto. Stále ale dokonale chutí k fazuľovej polievke.

Pripravte túto pochúťku svojej rodine doma, určite sa budú oblizovať. Pokojne skúste do cesta pridať aj jogurt, vôbec to nebude zlé.

Tentoraz vám však portál Ženy v meste ponúka tradičný recept na prípravu výborných domácich langošov, ktorý si určite pridáte do svojej zbierky. Vyskúšajte aj recept na cesto z chladničky. Skvele sa k langošom hodí sedliacka fazuľová polievka.

Cesto na langoš - ingrediencie

(približne na 12 langošov)

na vyprážanie:

  • olej

na oblohu:

  • kečup, tatárska omáčka alebo ochutený jogurt, nastrúhaný tvrdý syr 

 

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na langoše

  1. Cesto si pripravíme deň vopred, pretože musí kysnúť v chladničke. Pripravíme si kvások. Do 1 dl vlažného mlieka (nie horúceho) pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť. Bude to trvať cca 5 minút (vytvorí sa pena).


     
  2. Do väčšej misky pridáme všetky ostatné suroviny a vykysnutý kvások. Všetko spolu vymiesime. Celé cesto potrieme olejom (aby sa nelepilo) a vložíme do väčšieho mikroténového vrecúška, uzol urobíme na voľno, nestláčame, pretože cesto ešte podkysne. Uložíme do chladničky.


     
  3. Na druhý deň  (cesto môžeme v chladničke skladovať 3-4 dni) vypražíme langoše a to tak, že si ruky poriadne naolejujeme (aby sa cesto nelepilo), odoberieme kúsok cesta, vytvoríme guličku a pomaly mastnými rukami naťahujeme do tenučkej placky. Ak chceme langoše menšie, vo veľkosti malej loptičky, ak väčšie, vo veľkosti vajíčka.


     
  4. Vyprážame na rozpálenom oleji z každej strany do zlatista. Langoše necháme na papierovom obrúsku odkvapkať, aby sa odstránil prebytočný tuk.


     
  5. Podávame s kečupom, tatárskou omáčkou alebo ochuteným jogurtom (biely smotanový jogurt, pretlačený cesnak, trošku soli a čierneho mletého korenia) a nastrúhaným tvrdým syrom, prípadne dozdobíme bylinkami.

  6.  Táto dávka postačí na približne 12 menších langošov. Pripravte si skvelé langoše podľa nášho fotoreceptu - kliknite. Dobrú chuť!  Vyskúšajte si k langošom pripraviť aj skvelú polievku.

Videorecept