Langoše sú v našich domácnostiach skvelá pochúťka už po stáročia. Príprava skvelých domácich langošov vám potrvá približne pol hodinu. Inšpirujte sa receptom z dielne portálu Ženy v meste.

Langoše domáce - fotorecept, kliknite

  • Počet osôb: 6
  • čas prípravy: cca 30 minút

Všetci vieme, že langoš je smažená placka z kysnutého cesta vyhľadávaná najmä na trhoch a jarmokoch. Pomerne rýchlo a jednoducho sa pripraví a rýchlo sa potom aj zje.

Historické korene má v Uhorsku, ale podľa radov pred stánkami sa nezdá, že jeho popularita v dnešných časoch klesá. Dodnes je populárny po jarmokoch v celej strednej Európe.

Veľmi blízsko má aj k podplamenníku, v minulosti sa totiž pripravoval z chlebového cesta opekaním v blízskosti plameňov. Odtiaľ pochádza aj samotný názov - z maďarského slova láng, teda plameň.

Receptúra sa za posledné desaťročia trochu zmenila a dnes sa za najlepšie langoš považuje placka vypražená na oleji. Kedysi to bolo na plameni opečené chlebové cesto.

Pripravte túto pochúťku svojej rodine doma, určite sa budú oblizovať. Pokojne skúste do cesta pridať aj jogurt, vôbec to nebude zlé.

Tentoraz vám však portál Ženy v meste ponúka tradičný recept na prípravu výborných domácich langošov, ktorý si určite pridáte do svojej zbierky. Vyskúšajte aj recept na cesto z chladničky

Cesto na langoš - ingrediencie

  •  500 g hladká múka
  •  ½ čerstvé droždie (21 g)
  •  1 ks vajce
  •  250 ml plnotučné mlieko
  •  2 polievkové lyžice kyslej smotany
  •  1 kávová lyžička soli
  •  ½ lyžice kryštálového cukru

na vyprážanie:

  • olej

na oblohu:

  • kečup, tatárska omáčka alebo ochutený jogurt, nastrúhaný tvrdý syr 

 

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

 

Recept na najlepšie domáce langoše. Foto - Nela

 

Postup receptu na výborné langoše

  1. Cesto si pripravíme deň vopred, pretože musí kysnúť v chladničke.
  2. Pripravíme kvások. Do 1 dl vlažného mlieka (nie horúceho) pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť. Bude to trvať cca 5 minút (vytvorí sa pena).
  3. Do väčšej misky pridáme všetky ostatné suroviny a vykysnutý kvások. Všetko spolu vymiesime. Celé cesto potrieme olejom (aby sa nelepilo) a vložíme do väčšieho mikroténového vrecúška, uzol urobíme na voľno, nestláčame, pretože cesto ešte podkysne. Uložíme do chladničky.
  4. Na druhý deň  (cesto môžeme v chladničke skladovať 3-4 dni) vypražíme langoše a to tak, že si ruky poriadne naolejujeme (aby sa cesto nelepilo), odoberieme kúsok cesta, vytvoríme guličku a pomaly mastnými rukami naťahujeme do tenučkej placky. Ak chceme langoše menšie, vo veľkosti malej loptičky, ak väčšie, vo veľkosti vajíčka.
  5. Vyprážame na rozpálenom oleji z každej strany do zlatista. Langoše necháme na papierovom obrúsku odkvapkať, aby sa odstránil prebytočný tuk.
  6. Podávame s kečupom, tatárskou omáčkou alebo ochuteným jogurtom (biely smotanový jogurt, pretlačený cesnak, trošku soli a čierneho mletého korenia) a nastrúhaným tvrdým syrom, prípadne dozdobíme bylinkami.
  7. Táto dávka postačí na približne 12 menších langošov. Pripravte si skvelé langoše podľa nášho fotoreceptu - kliknite

     Dobrú chuť!  😍 👌

Vyskúšajte aj ďalší recept. Super rýchla polievka zo zeleného hrášku

 

Recepty pre vás