Tradičný podplamenník a náš najlepší recept, podľa ktorého si ho doma upečiete. Skvelý domáci podplamenník si určite obľúbite.

Podplamenník

Podplamenník je skutočný odkaz našich predkov. Výborný slaný koláč, ktorý s pripravuje sa na našom území už stáročia. Podplamenník alebo podpecník či posúch je tradičná slovenská pochúťka s históriou ešte v časoch Rakúska-Uhorska má mnoho názvov, no chuť je spoločná, vynikajúca. Chrumkavé, vláčne a mäkké cesto, na to obloha, akú má kto najradšej.

Ak by ste hľadali tjomstvo toho pravého,ozaj tradičného podplamenníka spočíva k druhu cesta. Po upečení nesmie byť príliš vysušené, ani tvrdé. Odspodu je dôležité mať ho správne chrumkavé, zvnútra mäkké

Možno najzvláštnejšou prísadou je ocot, ktorý sa do cesta pridáva, no práve ten zaručí, že bude spĺňať požadované atribúty.

Ďalšou dôležitou vecou je obloha. Treba zvoliť takú, akú kto má rád – či to bude paradajkový alebo smotanový základ; klobáska, slaninka, šunka alebo bezmäsitá verzia, napríklad s vajíčkami.

Nespornou súčasťou je syr, rovnako podstatný ako pri pečení pizze. Treba si vybrať druh, ktorý sa rozteká a je pre vás ten najchutnejší. Prípadne viacero a nakombinovať ich. Samozrejme, každý si môže dať na svoj podplamenník, čo je chce. Fantázii sa medze nekladú. Tradičný podplamenník (30 kusov)

Ingrediencie na prípravu podplamenníka

  • 1 kg hladkej múky,
  • 1 plechovka kukurice,
  • 3 dcl paradajkového pyré, alebo omáčka napr. Bonduelle Mexico s fazuľami alebo niečo podobné paradajkové,
  • 1 ks údenej klobásy,
  • 1 dcl mlieka,
  • 4 dcl horúcej vody,
  • 1 kávová lyžička cukru,
  • 1 ks čerstvé droždie 42 g,
  • 1 PL octu,
  • 1 kávovej lyžičky oregana,
  • 200 g obľúbeného druhu syra,
  • 2 polievkové lyžice bravčovej masti,
  • 1 polievková lyžica soli,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Tradičný podplamenník, postup receptu

  1. Z droždia, vlažného mlieka a cukru si pripravíme kvások.


     
  2. Pridáme múku, soľ, vlažnú vodu a 1 polievkovú lyžicu octu a vymiesime vláčne cesto. Necháme nakysnúť aspoň hodinu.


     
  3. Cesto si preložíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme na asi 1 cm plát a dvakrát preložíme do tvaru šatôčky. Necháme chvíľu oddýchnuť.


     
  4. Spracujeme si rovnomerne veľké tri bochníky, budú z toho tri plechy.


     
  5. Dáme na vymastený plech. Cesto stačí ponaťahovať ručne.


     
  6. Na povrch cesta rozprestrieme paradajkovú omáčku, alebo paradajkové pyré, podľa toho čo máme. Pridáme kukuricu, oregano.


     
  7. Na to ešte nakrájanú klobásku, nastrúhaný syr, prípadne čo kto má rád ako oblohu. Pečieme na 200 stupňov Celzia asi pol hodinu.

Dobrú chuť. Pripravte si podľa nášho receptu aj skvelé kapustníky. Vyskúšajte aj náš recept na chrumkavé bagety.