Skvelá sedliacka fazuľová polievka s údeným mäsom. Vyskúšajte tradičný recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste.

Sedliacka fazuľová polievka s údeným mäsom - fotorecept kliknite

Fazuľová polievka s údeným kolenom, zeleninou a krúpami. Vynikajúca polievka, ktorá nielen zahreje, ale aj zasýti. Ďalšia skvelá novinka z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Dobrú chuť.

Fazuľa je strukovina, ktorá je významným zdrojom bielkovín. Obľúbená bola nielen u našich babičiek, ale zamilovala si ju aj moderná kuchyňa.

Dobrá polievka je výborná nielen na obed, ale aj na večeru. Ponúkame vám jednoduchý recept na tradičnú fazuľovú polievku s údeným kolenom, zeleninou a krúpami. Skvelá fazuľová polievka so značkou Ženy v meste.

 

Najlepšia fazuľová polievka. Tradičný recept (a bez múky)

Skvelá sedliacka fazuľová polievka s údeným mäsom

Fazuľová polievka bez mäsa so zemiakmi , jednoduchý recept

Skvelá fazuľová polievka na kyslo, RECEPT za 30 minút

 

Sedliacka fazuľová polievka s údeným mäsom

  • Čas prípravy: 1,5-2 hodiny
  • Počet porcií: 6

 

Sedliacka fazuľová polievka s údeným mäsom - ingrediencie

  • dve plné hrste suchej bielej alebo hnedej fazule
  • 1 ks menšie údené koleno predné (môžeme aj koleno zadné, je však väčšie, odstránime preto kusy mäsa, ktoré použijeme inokedy )
  • jedna hrsť jačmenných krúpov strednej veľkosti
  • 2 polievkové lyžice bravčovej masti (rastlinného oleja)
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti
  • 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 1 ks petržlen strednej veľkosti
  • 1 ks mrkva strednej veľkosti
  • na dochutenie:
  • soľ (podľa chuti, solíme nakoniec), 4 zrniečka celého čierneho korenie, štipka celej rasce, štipka kurkumy (výborná na kĺbky), 1 ks bobkový list, 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky, petržlenová vňať (nemusí byť)

 

🛒 [Pračky, chladničky, TV, notebooky, kávovary a mnoho ďalšieho. Doprava ZADARMO na tisíce produktov - kliknite]

 

Fazuľová polievka s údeným kolenom a zeleninou. Foto - Nela

 

Sedliacka fazuľová polievka s údeným mäsom - postup receptu

  1. Suchú fazuľu namočíme na pár hodín (najlepšie cez noc) do vody. Potom ju prepláchneme a vložíme do hrnca spolu s údeným kolenom (je dobré ho taktiež namočiť do studenej vody aspoň na 30 minút). Pridáme 2 litre studenej vody a varíme približne hodinu.
  2. Na začiatku si namočíme aj jačmenné krúpy stredné, ktoré pridáme do polievky po 30 minútach varenia. Pridáme aj koreniny (čierne korenie, rascu, kurkumu, bobkový list). Mrkvu a petržlen očistíme, umyjeme a nastrúhame, môžeme nakrájať aj na malé kocky.   
  3. Cibuľu nakrájame nadrobno. Orestujeme ju na panvici s bravčovou masťou (olejom) do sklovita. Pridáme roztlačený (nastrúhaný) cesnak, premiešame. Cesnak pekne zavonia. Pridáme pripravenú zeleninu a ďalej restujeme približne 10 minút. Stále miešame.
  4. Takto orestovaná zelenina polievku výborne dochutí, pridá aj na farbe. Nakoniec zeleninu zasypeme mletou červenou paprikou, premiešame. Stiahneme zo sporáka. Keď je fazuľa s údeným kolenom takmer mäkká, pridáme do polievky zeleninu. Varíme 30 minút.
  5. Uvarené údené koleno (oddeľuje sa od kosti) vyberieme a nakrájame na menšie kúsky. Vrátime späť do polievky. Keď sa nám zdá polievka príliš hustá, môžeme doliať ešte horúcu vodu, necháme prevariť, osolíme a dochutíme. Môžeme pridať petržlenovú vňať.

Tip na záver: Dobrú tradičnú chuť.

Vybrali sme pre vás recept na výživnú fazuľovú nátierku pre celú rodinu