Sedliacka fazuľová polievka je jednoduchý recept na výbornú fazuľovú polievku s údeným kolenom, zeleninou a krúpami. Ide o skvelú variantu tradičnej fazuľovej polievky z tradičnej sedliackej kuchyne.
Sedliacka fazuľová polievka s údeným mäsom - fotorecept kliknite
Domáce fazuľové polievky sú u nás obľúbené v najrôznejších variantách. S mäsom, bez mäsa, so smotanou, na kyslo a mnohé ďalšie. Fazuľa je strukovina, ktorá je významným zdrojom bielkovín. Ale nielen ich, rovnako aj škrobov, vlákniny množstva vitamínov. Obľúbená bola nielen u našich babičiek, ale zamilovala si ju aj naša dnešná moderná kuchyňa.
Hoci fazuľa je strukovina pôvodom z Južnej a strednej Ameriky, Indiáni si ju domestikovali už pred tisícročiami, dokonale sa udomácnila aj u nás a po stáročia patrí medzi základné slovenské potraviny.
Je pomerne nenáročná na podmienky pestovania a dnes sa pestuje na všetkých kontinentoch zemegule. Dnes patria k jej najvýznamnejším svetovým producentom krajiny Ázie ako Čína, alebo Mjanmarsko. Fazule poznáme viac ako 600 odrôd.
Tentokrát si ju v našom recepte pripravíme s údeným mäsom. Veľmi obľúbená a výdatná tradičná, alebo aj sedliacka verzia. Vyskúšajte recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste na polievku s údeným kolenom, zeleninou a krúpami.
Rokmi overená dobrota, ktorá nielen zasýti, ale ak treba aj zahreje . Ďalšia skvelá novinka z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Dobrú chuť. Dobrá polievka je výborná nielen na obed, ale aj na večeru. Recepty na úžasné polievky nájdete aj na webe Dobrá kuchyňa
Fazuľová s údeným mäsom
- Čas prípravy: 1,5-2 hodiny
- Počet porcií: 6
Ingrediencie na prípravu sedliackej fazuľovej polievky
- dve plné hrste suchej bielej alebo hnedej fazule
- 1 ks menšie údené koleno predné (môžeme aj koleno zadné, je však väčšie, odstránime preto kusy mäsa, ktoré použijeme inokedy )
- jedna hrsť jačmenných krúpov strednej veľkosti
- 2 polievkové lyžice bravčovej masti (rastlinného oleja)
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti
- 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 1 ks petržlen strednej veľkosti
- 1 ks mrkva strednej veľkosti
- na dochutenie:
- soľ (podľa chuti, solíme nakoniec), 4 zrniečka celého čierneho korenie, štipka celej rasce, štipka kurkumy (výborná na kĺbky), 1 ks bobkový list, 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky, petržlenová vňať (nemusí byť)
Fazuľová polievka s údeným kolenom a zeleninou. Foto - Nela
Postup receptu na sedliacku fazuľovú polievka s údeným
- Najskôr si suchú fazuľu namočíme na pár hodín (najlepšie cez noc) do vody. Potom ju prepláchneme a vložíme do hrnca spolu s údeným kolenom (je dobré ho taktiež namočiť do studenej vody aspoň na 30 minút). Pridáme 2 litre studenej vody a varíme približne hodinu.
- Na začiatku si namočíme aj jačmenné krúpy stredné, ktoré pridáme do polievky po 30 minútach varenia. Pridáme aj koreniny (čierne korenie, rascu, kurkumu, bobkový list). Mrkvu a petržlen očistíme, umyjeme a nastrúhame, môžeme nakrájať aj na malé kocky.
- Cibuľu nakrájame nadrobno. Orestujeme ju na panvici s bravčovou masťou (olejom) do sklovita. Pridáme roztlačený (nastrúhaný) cesnak, premiešame. Cesnak pekne zavonia. Pridáme pripravenú zeleninu a ďalej restujeme približne 10 minút. Stále miešame.
- Takto orestovaná zelenina polievku výborne dochutí, pridá aj na farbe. Nakoniec zeleninu zasypeme mletou červenou paprikou, premiešame. Stiahneme zo sporáka. Keď je fazuľa s údeným kolenom takmer mäkká, pridáme do polievky zeleninu. Varíme 30 minút.
- Uvarené údené koleno (oddeľuje sa od kosti) vyberieme a nakrájame na menšie kúsky. Vrátime späť do polievky. Keď sa nám zdá polievka príliš hustá, môžeme doliať ešte horúcu vodu, necháme prevariť, osolíme a dochutíme. Môžeme pridať petržlenovú vňať.
- Pripravte si sedliacku fazuľovú polievku podľa nášho fotoreceptu - kliknite.
Tip na záver: Dobrú tradičnú chuť. Vybrali sme pre vás recept na výživnú fazuľovú nátierku pre celú rodinu