Sedliacka fazuľová polievka je jednoduchý recept na výbornú fazuľovú polievku s údeným kolenom, zeleninou a krúpami. Ide o skvelú variantu tradičnej fazuľovej polievky z tradičnej sedliackej kuchyne. 

Sedliacka fazuľová polievka s údeným mäsom - fotorecept kliknite

Domáce fazuľové polievky sú u nás obľúbené v najrôznejších variantách. S mäsom, bez mäsa, so smotanou, na kyslo a mnohé ďalšie.  Fazuľa je strukovina, ktorá je významným zdrojom bielkovín. Ale nielen ich, rovnako aj škrobov, vlákniny množstva vitamínov. Obľúbená bola nielen u našich babičiek, ale zamilovala si ju aj naša dnešná moderná kuchyňa. 

Hoci fazuľa je strukovina pôvodom z Južnej a strednej Ameriky, Indiáni si ju domestikovali už pred tisícročiami, dokonale sa udomácnila aj u nás a po stáročia patrí medzi základné slovenské potraviny.

Je pomerne nenáročná na podmienky pestovania a dnes sa pestuje na všetkých kontinentoch zemegule. Dnes patria k jej najvýznamnejším svetovým producentom krajiny Ázie ako Čína, alebo Mjanmarsko. Fazule poznáme viac ako 600 odrôd.

Tentokrát si ju v našom recepte pripravíme s údeným mäsom. Veľmi obľúbená a výdatná tradičná, alebo aj sedliacka verzia. Vyskúšajte recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste na polievku s údeným kolenom, zeleninou a krúpami. 

Rokmi overená dobrota, ktorá nielen zasýti, ale ak treba aj zahreje . Ďalšia skvelá novinka z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Dobrú chuť. Dobrá polievka je výborná nielen na obed, ale aj na večeru. Recepty na úžasné polievky nájdete aj na webe Dobrá kuchyňa 

Fazuľová s údeným mäsom

  • Čas prípravy: 1,5-2 hodiny
  • Počet porcií: 6 

Ingrediencie na prípravu sedliackej fazuľovej polievky

  • dve plné hrste suchej bielej alebo hnedej fazule
  • 1 ks menšie údené koleno predné (môžeme aj koleno zadné, je však väčšie, odstránime preto kusy mäsa, ktoré použijeme inokedy )
  • jedna hrsť jačmenných krúpov strednej veľkosti
  • 2 polievkové lyžice bravčovej masti (rastlinného oleja)
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti
  • 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 1 ks petržlen strednej veľkosti
  • 1 ks mrkva strednej veľkosti
  • na dochutenie:
  • soľ (podľa chuti, solíme nakoniec), 4 zrniečka celého čierneho korenie, štipka celej rasce, štipka kurkumy (výborná na kĺbky), 1 ks bobkový list, 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky, petržlenová vňať (nemusí byť)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Fazuľová polievka s údeným kolenom a zeleninou. Foto - Nela

 

Postup receptu na sedliacku fazuľovú polievka s údeným

  1. Najskôr si suchú fazuľu namočíme na pár hodín (najlepšie cez noc) do vody. Potom ju prepláchneme a vložíme do hrnca spolu s údeným kolenom (je dobré ho taktiež namočiť do studenej vody aspoň na 30 minút). Pridáme 2 litre studenej vody a varíme približne hodinu.
  2. Na začiatku si namočíme aj jačmenné krúpy stredné, ktoré pridáme do polievky po 30 minútach varenia. Pridáme aj koreniny (čierne korenie, rascu, kurkumu, bobkový list). Mrkvu a petržlen očistíme, umyjeme a nastrúhame, môžeme nakrájať aj na malé kocky.   
  3. Cibuľu nakrájame nadrobno. Orestujeme ju na panvici s bravčovou masťou (olejom) do sklovita. Pridáme roztlačený (nastrúhaný) cesnak, premiešame. Cesnak pekne zavonia. Pridáme pripravenú zeleninu a ďalej restujeme približne 10 minút. Stále miešame.
  4. Takto orestovaná zelenina polievku výborne dochutí, pridá aj na farbe. Nakoniec zeleninu zasypeme mletou červenou paprikou, premiešame. Stiahneme zo sporáka. Keď je fazuľa s údeným kolenom takmer mäkká, pridáme do polievky zeleninu. Varíme 30 minút.
  5. Uvarené údené koleno (oddeľuje sa od kosti) vyberieme a nakrájame na menšie kúsky. Vrátime späť do polievky. Keď sa nám zdá polievka príliš hustá, môžeme doliať ešte horúcu vodu, necháme prevariť, osolíme a dochutíme. Môžeme pridať petržlenovú vňať.
  6. Pripravte si sedliacku fazuľovú polievku podľa nášho fotoreceptu - kliknite. 

Tip na záver: Dobrú tradičnú chuť. Vybrali sme pre vás recept na výživnú fazuľovú nátierku pre celú rodinu