Obdobie Troch kráľov trvá vo Francúzsku dlhšie ako Vianoce. Šiesty január spustí veselú reťaz stretnutí pri mandľových koláčoch z lístkového cesta.

Krémové farebné zákusky „bûches“ (polien stromu) vo výkladoch pekární nahradili zlatisté okrúhle „galettes des rois“ – koláče Troch kráľov, predávané spolu s papierovými zlatými korunami a zapečenou porcelánovou figúrkou.

Kupujú ich všetci počas celého januára, spolu s rannou alebo večernou čerstvou bagetou.

Jedia ich deti v škole v jedálni, my v práci v jedálni, deti na katechizme, na tenise, na hudobnej, večer doma tú, čo manžel kúpil cestou z práce, v práci poobede tú, čo kolegyňa priniesla cestou od očného. V sobotu večer s priateľmi ako dezert po pečenej kačici.

 

 

Diškurujeme, ktorá je lepšia, tá klasická okrúhla z lístkového cesta s mandľovou plnkou, alebo tá s citrónovou príchuťou, či tá s jablkovou, posudzujeme, ktorá je moc sypká, či má dosť plnky, či nemá v ceste príliš veľa masla. Na tácni v strede stola sa najslávnostnejšie vyníma okrúhly brioškový koláč v tvare koruny, zdobený  kandizovaným ovocím a posypaný hrudkami cukru, reprezentujúci tradíciu z Bordeaux.

Trojkráľovým koláčom sme oslávili synove januárové narodeniny. Ešte stihneme „galette“ so šéfom s novoročným prípitkom s pohárom jablčného muštu, so sestrou a jej rodinou, keď prídu z Nemecka na návštevu. Deti budú ich slovensko-nemeckého bratranca strážiť, aby figúrku z koláča neprehltol, na hlavu mu nasadia papierovú korunu.

Predchodcom porcelánovej figúrky bol bôb. Od Stredoveku sa udržiaval zvyk, že ten kto našiel v koláči bôb, platil všetkým rundu a tak tí lakomejší bôb prehĺtali. V druhej polovici 19. storočia sa bôb zamenil za porcelánovú figúrku, aby „kráľ“ nepodľahol lakomosti. Najprv v tvare drobných bábik, neskôr bábätok v plienkach, nasledovali symboly šťastia a zvieratká. Dnes sú témy „fèves“ bezhraničné.

 

 

Január je vo Francúzsku mesiac, kedy si pri mandľových koláčoch prajeme dobrý a pekný nový rok, s malými a veľkými šťastiami, bohatý na emócie. Pri udržiavaní tradície, ktorá bola pôvodne oslavou zimného slnovratu si prajeme, aby sme sa za stolom schádzali a jedlo spolu zdieľali tak, ako v januári pri krájaní trojkráľových koláčov.

Aspoň na chvíľku sa stávame kráľovnými a kráľmi, s korunami na hlavách, bozkávame svoje vyvolené a vyvolených, záhadne sa tvárime, keď v ústach identifikujeme porcelánovú figúrku, otvárame kovovú škatuľku s pokladmi figúrok z minulých rokov a radostne k nim pridávame tie tohtoročné.

 

Prečítajte si aj Paríž sa nedá opustiť