Baza rastie takmer všade. Baza čierna má nádhernú podmanivú vôňu, je skvelá predovšetkým pre svoje liečivé účinky - protizápalové, antioxidačné, protivírusové, analgetické, ukľudňujúce. Kvitne na konci jari a začiatku leta.

Správne sušená baza, domáci bazový čaj - fotorecept kliknite

Ako správne sušiť bazu? Ukážeme si jednoduchý, no účinný spôsob, ako na to tak, aby baza nestratila vôňu, chuť a účinné látky.

Bazové kvety zbieraj počas slnečného dňa, ideálne dopoludnia, keď už pominula rosa, no ešte nie je horúčava. Kvety by mali byť plne rozvité, zdravé, bez hmyzu a plesní. Vyhni sa zberu pri cestách alebo v znečistenom prostredí – ideálne sú lúky, okraje lesov či záhrady mimo civilizácie.

Po zbere kvety neumývaj, aby si zachoval ich arómu a peľ (ktorý má liečivé účinky). Stačí ich jemne pretriasť, aby si odstránil prípadné nečistoty alebo hmyz. 

Bazu môžeme usušiť a pripraviť čaj plný zdravia alebo pripraviť domáci bazový sirup, chutný bazový med, vynikajúci bazový džem, ale aj osviežujúcu bazovú limonádu. Aj tieto recepty nájdete so značkou Ženy v meste.

Vyskúšajte aj domáca bazová limonáda, recept na zdravú limonádu

Domáci bazový čaj, recept ako správne sušiť bazu

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas sušenia bazy: podľa poreby

 

Ako správne sušiť bazu, domáci bazový čaj - ingrediencie                                    

  • kvety bazy
  • nožnice
  • plech na pečenie
  • papier na pečenie

 

 

Ako správne sušiť bazu, recept na domáci bazový čaj. Foto - Nela

 

Ako správne sušiť bazu, domáci bazový čaj - postup receptu 

  1. Kvety bazy čiernej zbierame na odľahlých miestach, nie blízko ciest, ani na znečistených miestach. Je dobré ich zbierať do košíka, pomôžeme si nožnicami. Zbierame celé rozkvitnuté súkvetia, bez stoniek. Hlavičky bazy neumývame (kvôli peľu). Potom ich necháme postáť, aby chrobáčiky povyliezali. Ak by mali kvety bazy vošky, tieto časti taktiež odstránime. 
  2. Pripravíme si väčšie plechy, na ktoré uložíme papier na pečenie. Kvety bazy čiernej zbavené nečistôt, chrobáčikov a vošiek ukladáme kvetmi nadol a stopkami hore, vedľa seba. Je dôležité, aby neboli príliš blízko, aby sa dobre presušili. Nesušíme ich na priamom slnku, najlepšie pri izbovej teplote, v prievane. Sušíme dovtedy, pokiaľ nebudú aj stopky  dôkladne suché.
  3. Po správnom usušení odstránime stopky a iba vysušené kvety ukladáme do dobre uzatvárateľných nádob, aby vysušené kvety bazy nezvlhli. Čaj z bazy čiernej si môžeme pripraviť aj v kobminácii s lipou, môžeme pridať aj zázvor a med. Čaj má jemnú, sladkavú kvetinovú arómu. Bazový čaj je výborný pri nádche, nachladnutí, skvelý pri migrénach, bolestiach žalúdka.
  4. Čaj z čerstvých kvetov bazy čiernej si pripravíme tak, že si hrsť čerstvých kvetov (bez stopiek) zalejeme 1 litrom horúcej, nie úplne vriacej vody. Prikryjeme a neháme lúhovať 10 minút. Precedíme. Čaj zo sušenej bazy čiernej si pripravíme tak, že si vo väčšej šálke zalejeme 4 malé lyžičky usušených kvetov, prikryjeme a neháme lúhovať taktiež 10 minút, scedíme.

Tip na záver: Bazový čaj si môžeme pripraviť aj zo sušenej, ale aj čerstvej bazy. Je dôležité, aby kvety bazy nemali vošky, snažíme sa ich zbaviť aj chrobáčikov. Kvety môžeme aj prepláchnuť, ak ich však zbierame na čistých odľahlých miestach, nie je to potrebné. Práve  vtedy majú aj najviac zdraviu prospešného peľu.

Príjemné posedenie pri čajíku. Prípadne skúste aj tento recept na bazový sirup na uskladnenie.

Vybrali sme pre vás bazový sirup starej mamy