1. Zatvárajte dvierka a používajte pokrievku

Elektrická rúry štvorčlennej rodiny spotrebuje za rok 600 kilowatt hodín elektrickej energie. Nejako takto to porátali v Nemecku. A náklady sa dajú celkom jednoducho navýšiť, ak máte nepriehľadné dvierka a na kura sa potrebujete často pozerať. „Každým otvorením totiž rúra stratí až 20 % tepla,“ píše v tlačovej správe spoločnosť Slovakia Energy. Zbytočné je zase podľa webu uspornažiarovka.sk aj predhriatie rúry, hoci to v receptoch často býva napísané.

Až 75 percent energie sa dá ušetriť používaním pokrievky. Tlakové hrnce aj tú štvrtinu znížia ešte na osminu. Investícia do kvalitného tlakového hrnca teda vyzerá celkom hravo návratná. Samozrejme, ak varíte na elektrickom sporáku.

A veľa netreba ani vody. „Aj pri varení vajec môžete ušetriť: na dno hrnca postačí množstvo vody na hrúbku prsta - vajcia sa uvaria vo vodnej pare. Bez problémov to funguje aj so zemiakmi či brokolicou,“ píše úsporná žiarovka.

Ak však potrebujete vodu na cestoviny a máte elektrický sporák, zohrejte si ju v rýchlovarnej kanvici.

 

2. Umývačka riadu ušetrí vodu aj čas

„Ušetriť môžete okolo 30 percent nákladov na umývanie riadu a viac ako 80 percent času, ktorý by ste pri umývaní strávili,“ píše Slovakia Energy. Časovú úspora len pri umývaní riadu znamená podľa portálu energia.dennikn.sk asi dva týždne dovolenky ročne.

„Úspora predstavuje viac ako 50 percent vody v porovnaní s ručným umývaním a 35 až 60 percent elektrickej energie. Ročne ušetríte viac ako 100 EUR,“ vysvetľuje energetický portál.

Všetko pri umývaní riadu ručne 4x denne a ak umývačku riadu zapnete raz denne. Ročne stojí ručné umývanie 194 eur, umývačka 90 eur. Rozdiel sú však vstupné náklady, prístroj čosi stojí. A často platí, že čím je úspornejší, tým je aj drahší

.

3. Vyberte si šikovne

Ak sa vám starší spotrebič pokazí a je možnosť za prijateľnú cenu kúpiť nový, zvážte to. Oprava staršieho čosi stojí a najmä nový bude energeticky výrazne úspornejší. Techniky ide veľmi dopredu.

Hodí sa chladnička s mrazničkou, ktoré majú oddelené motory. Keď sa vám pokazí jeden, druhý funguje ďalej. Dôležitá je aj nastaviteľná teplota, v chladničke by malo byť 5 až 7 stupňov. Pre jednoduchú manipuláciu oceníte displej. A no frost úpravu, nič nemíňa energiu zbytočnejšie ako namrznutá chladnička.

Dobrou kúpou môže byť aj indukčná varná doska. Je energeticky najvýhodnejšia. „Ohrev platne sa vždy prispôsobí veľkosti hrnca,“ píše web setri.sk. Aj na veľkej platni tak môžete zohrievať malý hrniec, ohrieva sa vždy iba kontaktná plocha.