Na chuť bazy ma naučila moja mama. Za socializmu to bol jeden z mála sirupov, ktoré si gazdinky dokázali doma vyrobiť bez toho, že by na potrebné ingrediencie museli v obchode hodiny stáť v rade.

Nikdy nezabudnem na bazovú malinovku pri Rusoveckých jazerách, bez ktorej by to neboli naše letné víkendové výjazdy mimo mesta. Ani dnes bazový sirup nenahradí žiadny sirup moderného 21. storočia.

Recept na chutný bazový sirup od mamy

Ešte pár rád: bez šiltovky na hlave na bazu nelezte, aspoň jeden kliešť tam na vás čaká. A ani bez nožníc. Ak budete bazu len tak trhať rukami, z kvetu zbytočne odpadne veľa lupienkov a vzácneho nektáru.

Bazový sirup a jeho účinky

  • podporuje imunitu
  • dá sa použiť ako protichrípkový nápoj, pretože podporuje potenie
  • podporujú trávenie a prečisťuje tráviaci trakt
  • pomáha liečiť zápaly, kašeľ a hlieny
  • pomáha uvoľniť a zmierňovať bolesti kolien (ako obklad) či brucha
  • pomáha zmierniť migrénu
  • Bazový čaj s citrónom má antibakteriálne a detoxikačné účinky
  • čaj, alebo olej z čertvej bazy dezinfikuje a urýchľuje hojenie kože

Bazový sirup z kvetov. Foto - autorka

Recept na bazový sirup - Ingrediencie:

70 a viac bazových kvetov – čím viac, tým je sirup výraznejší
6 l vody
100g kyseliny citrónovej
6 kg kryštálového cukru
3 citróny

Bazový sirup s cukrom. Foto - autorka

Recept na bazový sirup - postup:

1. Bazové kvety zbavíme čo najviac stoniek, aby sa do hrnca, ak sa dá, dali iba čisté kvety. Zalejeme 4 l vychladnutej vody, v ktorej prevaríte 100 g kyseliny citrónovej. Pridáme na tenko nakrájané kolieska citrónov aj s dobre umytou šupkou. Prikryjeme a necháme na šporáku odstáť minimálne 24 hodín až 1,5 dňa. Občas premiešame.

2. Zmes  potom preženiem nízkootáčkovým odšťavovačom spolu s citrónmi, systémom ani kvapka nazmar.  Sirup je potom výraznejší a hustejší. Do šťavy  dolejeme 2 l vody a vsypeme 6 kg kryštálového cukru a nechám prejsť varom asi minútu.

3. Ešte horúci sirup nalejem do pohárov, ktoré na 20 min otočím dole dnom. Potom prevrátim a dobre  utesním dekou. Po takmer 2 dňoch postupne vychladnuté ozdobím a odložím do chladnej komory. A okrem lahodného nápoja sa dá použiť aj ako sladidlo.

Potom už len dobrú chuť.

Pôvodný recept sme aktualizovali. Vyskúšajte aj recept na levanduľový sirup.

Dobrý bazový sirup ako do babičky, alebo od mamičky. Foto - autorka