Tradičný bazový sirup doma robíme podľa receptu od mojej mamy.S bazovým sirupom sa mi spája to krásne obdobie bezstarostného detstva. 

Nikdy nezabudnem na bazovú malinovku pri Rusoveckých jazerách, bez ktorej by to neboli naše letné víkendové výjazdy mimo mesta. Ani dnes bazový sirup nenahradí žiadny iný sirup moderného 21. storočia.

Bazový sirup

Vždy bol tento sirup jednou z vecí, ktoré si gazdinky dokázali doma vyrobiť bez toho, aby potrebné ingrediencie museli akokoľvek komplikovane zháňať. Chutí nám doma aj dnes.

Ak sa rozhodnete pre prípravu bazového sirupu, tak tu je pár dobrých rád. Bez šiltovky na hlave na bazu nechoďte, aspoň jeden kliešť tam na vás čaká. A ani bez nožníc.

Ak budete bazu len tak trhať rukami, z kvetu zbytočne odpadne veľa lupienkov a vzácneho nektáru.

Tradičný bazový sirup a jeho účinky

  • podporuje imunitu
  • dá sa použiť ako protichrípkový nápoj, pretože podporuje potenie
  • podporujú trávenie a prečisťuje tráviaci trakt
  • pomáha liečiť zápaly, kašeľ a hlieny
  • pomáha uvoľniť a zmierňovať bolesti kolien (ako obklad) či brucha
  • pomáha zmierniť migrénu
  • Bazový čaj s citrónom má antibakteriálne a detoxikačné účinky
  • čaj, alebo olej z čertvej bazy dezinfikuje a urýchľuje hojenie kože

Bazu dokážete doma aj usušiť a pripraviť si z nej čaj, prečítajte si ako. Z bazy dokážete doma pripraviť aj výbornú limonádu, ale vybrali sme pre vás aj recept ako pripraviť výborný domáci bazový med

Ingrediencie na bazový sirup

  • 70 a viac kvetov bazy – čím viac, tým je sirup výraznejší,
  • 6 l vody,
  • 100g kyseliny citrónovej,
  • 6 kg kryštálového cukru,
  • 3 citróny,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Tradičný bazový sirup - postup receptu

  1. Prípravu bazového sirupu začneme tým, že bazové kvety zbavíme čo najviac stoniek, aby sa do hrnca, ak sa dá, dali iba čisté kvety. Zalejeme 4 l vychladnutej vody, v ktorej prevaríte 100 g kyseliny citrónovej. Pridáme na tenko nakrájané kolieska citrónov aj s dobre umytou šupkou. Prikryjeme a necháme na šporáku odstáť minimálne 24 hodín až 1,5 dňa. Občas premiešame.


     
  2. Následne zmes preženiem nízkootáčkovým odšťavovačom spolu s citrónmi, systémom ani kvapka nazmar.  Sirup je potom výraznejší a hustejší. Do šťavy  dolejeme 2 l vody a vsypeme 6 kg kryštálového cukru a nechám prejsť varom asi minútu.


     
  3. Ešte horúci bazový sirup nalejem do pohárov, ktoré na 20 minút otočím dole dnom. Potom prevrátim a dobre utesním dekou. Po takmer 2 dňoch postupne vychladnuté ozdobím a odložím do chladnej komory. A okrem lahodného nápoja sa dá použiť aj ako sladidlo.


    Foto - Pexels.com

Potom už len dobrú chuť. Pôvodný recept sme aktualizovali. Vyskúšajte aj náš recept na levanduľový sirup