Výborné tradičné makové súľance. Recept na slovenskú klasiku z kuchyne portálu Ženy v meste. Pripravte si makové šúľance s nami.

Tradičné makové šúľance - fotorecept kliknite

Môj kamarát z Fínska si raz objednal v reštaurácii v rámci denného menu makové šúľance, hoci nevedel, čo presne mu príde.

Keď sa k nemu želané jedlo dostalo, chcel ho reklamovať, pretože on chcel predsa hlavné jedlo, a až potom dezert.

A tak mu bolo vysvetlené, že makové šúľance môžu byť u nás hlavným jedlom napriek tomu, že sú sladké. 😍

Príbeh má však dobrý koniec - šúľance mu chutili a bol taký sýty, že žiaden dezert za nimi už ani nezvládal zjesť.

Tradičné makové šúľance je možné spraviť si aj doma, a to bez toho, aby mal človek skrytý celý arzenál zvláštnych surovín. Koniec koncov - je to slovenská klasika!

Makové šúľance

  • Recept na 2 až 3 porcie

Vybrali sme pre vás aj recept na vynikajúci biskupský chlebíček

 

 

Tradičné makové šúľance - ingrediencie

(2-3 porcie)

  • 4 väčšie zemiaky
  • 2 vajcia
  • 1,5 hrnčeka polohrubej múky
  • štipka soli
  • 0,25 hrnčeka mletého maku (respektíve podľa chuti)
  • 0.25 hrnčeka práškového cukru (respektíve podľa chuti)
  • 60 gramov masla

 

 

Najlepšie tradičné makové súľance, recept na slovenskú klasiku. Foto - Jaja

 

Najlepšie tradičné makové šúľance - postup receptu

  1. Zemiaky aj so šupkou necháme variť až kým nezmäknú (približne pol hodiny). Necháme ich vychladnúť - cesto sa spracúva, až keď sú zemiaky studené.
  2. Zemiaky ošúpeme a buď pretlačíme lisom na zemiaky, alebo nastrúhame najemno. Pridáme vajcia a postupne i múku. Ideálne cesto už drží pekne formu, ale je ešte stále trošku lepkavé. Aby sa nám s ním na drevenej doske dobre pracovalo, pomúčime si ju.
  3. Z cesta vytvarujeme dlhší valec a rozkrojíme ho na niekoľko menších častí.
  4. Z každej časti takto na pomúčenej doske vyvaľkáme dlhý, tenký valček.
  5. Valčeky pokrájame na menšie kúsky a z každého ušúľame šúľok. Znie to ako komplikovaná robota, ale v skutočnosti to je raz-dva hotové.
  6. Šúľky dáme do vriacej, osolenej vody a čakáme, kým vyjdú na povrch. Tie, čo vyjdú hore, sú hotové a môžeme ich sitkom odobrať do osobitnej misy.
  7. Keď sú šúľky hotové, pridáme do misy roztopené maslo, práškový cukor a pomletý mak. Poriadne premiešame. Hotovo! Môžeme servírovať.

Dobrú chuť.

 

 

Vybrali sme pre vás aj recept na výborné šišky, tradičné, domáce, fašiangové