Recept originál na vynikajúci biskupský chlebíček. Tradičný vianočný či veľkonočný koláč s fantastickou vôňou. Vianočné pečenie od žien v meste.

Biskupský chlebíček

Keď robím biskupský chlebíček, veľmi sa teším na to, ako už bude konečne hotový. (Teda, nie, že by som sa pri iných sladkostiach netešila, ale pri tomto obzvlášť!).

Veľmi si totiž užívam jeho príjemnú vôňu. Predtým, než nejaký kúsok zjem, musím k nemu zásadne najskôr privoňať.

Vyskúšajte vynikajúci biskupský chlebíček tiež! Je vhodný počas veľkonočných i vianočných sviatkov...a vlastne i kedykoľvek medzi nimi. Vybrali sme pre vás aj recept na medové rezy, alebo recept na metrový koláč

Ingrediencie na vynikajúci biskupský chlebíček

  • 300 gramov polohrubej múky,
  • 250 gramov Hery (prípadne iného tuku na pečenie),
  • 250 gramov práškového cukru,
  • 6 vajec,
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva,
  • 100 gramov posekaných orechov,
  • Hrsť datlí,
  • Hrsť sušených sliviek,
  • Hrsť sušených brusníc,
  • Hrsť hrozienok,
  • 2-3 centimetre z čerstvého zázrvoru,
  • 1 pomaranč (kôra),
  • 1 citrón (kôra),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Vynikajúci biskupský chlebíček, recept originál. Foto - Jaja

 

Postup receptu na prípravu biskupského chlebíčka

  1. Vajcia si rozbijeme a žĺtka oddelíme od bielkov.
  2. Jednu polovicu práškového cukru zmiešame so žĺtkami na hladkú hmotu. Druhú polovicu vymiešame spolu s margarínom.
  3. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Aby bol sneh dostatočne tuhý, môžeme mu pomôcť pridaním pár kvapiek citrónu a štipky soli.
  4. Datle a sušené slivky pokrájame na malé kúsky. Ak máme celé orechy, posekáme ich na menšie kúsky. Zázvor, pomarančovú kôru a citrónovú kôru nastrúhame najemno.
  5. Do snehu z bielkov postupne pridávame všeky ostatné ingrediencie: žĺtkovú a margarínovú zmes, múku, kypriaci prášok, datle, sušené slivky, hrozienka, zázvor, pomarančovú a citrónovú kôru. Zmes poriadne premiešame.
  6. Hotovú zmes dáme do vymastenej a omúčenej formy. Pečieme vo vopred predhriatej rúre na 170 stupňoch približne jednu hodinu.
  7. Upečený biskupský chlebíček necháme vychladnúť a vyklopíme. Povrch môžeme na dozdobenie buď posypať práškovým cukrom, alebo potrieť čokoládou na varenie roztopenou vo vodnom kúpeli.

Hotovo - dobrú chuť!   Vyskúšajte aj recept na jablkový koláč s pudingom