Tvarohová bublanina

Tvarohová bublanina je nielen lahodný, ale aj výživný dezert a to vďaka obsahu bielkovín a vápnika v tvarohu. Ponúka možnosti rôznorodých variácií s pridaním ovocia, orechov alebo korení podľa vlastných chutí. Tvarohová bublanina je obľúbená pre svoju mäkkosť, čerstvosť a schopnosť udržať si svoju kvalitu aj po vychladnutí.

Okrem výbornej chuti je príjemným bonusom tvaroh, ktorý je veľmi zdravý. Jesť ho je dobré z niekoľkých dôvodov. Tvaroh je vo svete tiež známy ako tvarohový syr alebo cottage cheese. Všade ide  mliečny výrobok, ktorý je bohatý na živiny a má viaceré zdravotné výhody.

Tu je niekoľko dôvodov, prečo je dobré zaradiť tvaroh do stravy:

  • Vysoký obsah bielkovín: Tvaroh je významným zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre rast, opravu a udržanie svalov, tkanív a buniek v tele. Bielkoviny z tvarohu sú tiež ľahko stráviteľné a majú vysokú biologickú hodnotu.
  • Nízky obsah tuku: Tvaroh je známy svojím nízkym obsahom tuku, čo ho robí výbornou voľbou pre ľudí, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo chcú znížiť príjem tukov. I tak však obsahuje zdravé tuky, ako je napríklad mononenasýtený tuk, ktorý je prospešný pre srdce a cievy.
  • Zdroj vitamínov a minerálov: Tvaroh obsahuje rôzne vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu. Patrí sem vitamín B12, vitamín B2 (riboflavín), vitamín B5 (kyselina pantoténová), vápnik, fosfor a selén.
  • Probiotické vlastnosti: Niektoré druhy tvarohu obsahujú probiotiká, čo sú prospešné baktérie, ktoré podporujú zdravie tráviaceho systému. Tieto probiotiká môžu pomôcť udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry a podporovať trávenie.
  • Všestrannosť vo varení: Tvaroh je veľmi všestranný a môže byť použitý v rôznych receptoch. Môžete ho konzumovať samotný, pridať ho do smoothies, dezertov, šalátov alebo ho použiť ako náplň do koláčov, palaciniek a zákuskov.

Máme pre vás aj recepty na ďalšie bublaniny, napríklad čerešňovú bublaninu, jahodovú, alebo špaldovú. Prípadne vyskúšajte recept na babičkine palacinky. Ale máme aj piškótovú bábovku. Skúste aj tento náš recept na tvarohové guľky. Tu sú aj naše rýchle recepty  s jablkami. Vyskúšajte aj náš recept na jahodový koláč s posýpkou.

Na tvarohovú bublaninu potrebujeme

  • Doba prípravy: 35 minút,
  • Doba pečenia: 25 minút,
  • Počet porcií: 8 kúskov,

Ingrediencie - (hrnček 300 ml)

Cesto

  • 2 hrnčeky polohrubej múky,
  • 3/4 hrnčeka cukru,
  • 1/2 hrnčeka oleja,
  • 2 vajcia,
  • 1 hrnček bieleho jogurtu,
  • 1/2 balíka prášku do pečiva,

Tvarohová vrstva

  • 1 hrnček hrudkovitého tvarohu (asi 250 g),
  • 1 vajce,
  • 1 vanilkový puding,
  • 4 polievková lyžica kryštálového cukru,

Ovocná vrstva

  • ľubovoľné množstvo ovocia (napríklad červené a čierne ríbezle, maliny či rebarbora)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup prípravy: tvarohová bublanina

  1. Príprava cesta - Na cesto budeme potrebovať hrnček 300 ml. Do hladkého cesta spolu vymiešame 2 hrnčeky polohrubej múky, 3/4 hrnčeku kryštálového cukru, 1/2 hrnčeka oleja, 2 vajcia, 1 hrnček bieleho jogurtu a 1/2 balíka prášku do pečiva. Ak sa vám bude zdať cesto husté, pridajte trochu mlieka. Vymiešané cesto vylejeme na hlbší plech. Ja som v tomto recepte použila plech s rozmermi 25 x 30 cm.


     
  2. Tvarohová vrstva - Na tvarohovú vrstvu potrebujeme: 1 hrnček hrudkovitého tvarohu ( cca 250 g),1 vajce,1 vanilkový puding, 4 PL kryštálového cukru. Všetko spolu vymiešame a rovnomerne nalejeme na cesto. ( ak je hmota hustá, tiež pridáme pár lyžíc mlieka).


     
  3. Pridáme ovocie - Na vrstvu tvarohu dáme ľubovoľné ovocie. Skvelo sa hodia červené a čierne ríbezle, maliny či rebarbora.


     
  4. Pripravíme si mrveničku - Urobíme mrveničku: 3 PL hrubej múky, 3 PL trstinového cukru, 3 PL masla. Všetko spolu vymiešame a rozmrvíme na koláč.


     
  5. Pečieme tvarohovú bublaninu - Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť, môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na koláče a zákusky.

 


  1.  

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na hrnčekový rebarborový koláč.