Zázračný lipový sirup, osvedčený recept. Lipový sirup vás možno prekvapí. Výrobky z lipy treba konzumovať pri zápaloch dýchacích ciest, nachladnutí, angíne, či horúčke. Znižujú horúčku, tíšia kŕče, rozpúšťajú hlieny.

Zázračný lipový sirup - fotorecept kliknite

Počas júna je najlepší čas na spracovanie lipového kvetu a vyrobiť z neho sirup. Rozkvitnutejšia a vhodnejšia lipa na výrobu sirupu než je v júni a v júli už nebude.

Najlepšie je ich totiž zbierať lipu ešte predtým, ako z kvetov vzniknú malé zelené guličky. Lipa je mimoriadne zdravá drevina. Učili nás to už naši starí rodičia. Aj preto vyrábame lipový čaj, lipový med, či lipový sirup. 

Vyskúšajte tento recept na lipový sirup a dajte nám v diskusii pod receptom vedieť, ako sa vám podaril. Želáme dobrú chuť. ✨🍵

Vyskúšajte aj skvelý recept na bazový sirup od mamy 👵- kliknite

Lipový sirup a čaj - účinky

  • Čaj z lipových kvetov využívali oddávna ľudia na liečbu všetkých ochorení z prechladnutia, pretože vďaka glykozidom má silný potopudný účinok.
  • Kvety obsahujú aj silice, veľa vitamínu C a E, triesloviny, sacharidy a flanovoidy. L
  • iečitelia odporúčajú výrobky z lipy konzumovať  pri zápaloch dýchacích ciest, nachladnutí, angíne, či horúčke.
  • Znižujú horúčku, tíšia kŕče, rozpúšťajú hlieny.

 

Zázračný lipový sirup

Dokonca účinky lipového kvetu odporúčajú aj pri chorobách žlčníka a tráviaceho traktu. Priaznivo účinkuje aj pri zápaloch obličiek, močového mechúra, riedi krv, čo má blahodárny dopad na kardiovaskulárne ochorenia.

Naše mami dokonca lipové kvety miešali aj do zmesí na utíšenie bolesti a podporu chuti do jedla.

Lipa rastie takmer všade. Stačí, ak si nájdete takú najvhodnejšiu mi cesty, či priemyselnej zóny, najlepšie po daždi. Zbieranie kvetov zo stromu s hustou košatou korunou je rýchle e a pohodlné. Jeden košík mi netrval viac ako 20 minút.

Výborný lipový sirup - ingrediencie

  •  mierne potlačený košík lipových kvetov
  •  4l vody
  •  5kg kryštálového cukru
  •  2ČL kyseliny citrónovej

 

Recept na výborný lipový sirup. Foto - Lucia Tomečková

 

Lipový sirup - postup a recept

  1. Kvety dáme do asi 8l hrnca a zalejeme prevarenou horúcou vodou. Prikryjeme a odložíme na 24 hodín. Na druhý deň kvety poriadne, najlepšie mužskou silou, vyžmýkame, aby sme z nich dostali maximum.
  2. Prisypeme cukor a necháme na strednom ohni priviesť až do varu. Občas premiešame. Sirup zhustne. Krátko ho prevaríme a pred nalievaním do zaváraninových fliaš pridáme dve lyžičky kyseliny citrónovej.
  3. Odporúčam pri nalievaní použiť sitko, aby sme odchytali všetky rastlinné zvyšky.

Dobrú chuť. 👌

Vyskúšajte aj náš recept na čerešňový džem

Rada na prípravu lipového sirupu

  • Každý má rád kyslé inak. Preto odporúčam ochutnať kyslosť sirupu hneď po prvej lyžičke kyseliny. My máme radi kyslejšie, ale kto nie, možno mu bude stačiť iba jedna zarovnaná lyžička. Kyselina sa však nepoužíva pre kyslosť, ale hlavne pre konzervačné látky.
  • Niekto ju nahrádza citrónom. Ja som však raz, keď som použila iba citrón zažila v lete sklamanie, keď som fľašu otvorila a z osviežujúcej malinovky nakoniec nič nebolo. Takže radšej používam kyselinu. Niekedy aj oboje.