Bývam v hlavnom meste, takže som doma pohľadala všetko, čo sa hodí do „mestskej hory“ a vyrazila do mestského parku na agát. Dala som si pozor, aby bolo čerstvo po daždi a, samozrejme, som kvety agátu zbierala na verejnom pozemku.

Recept na agátový sirup

Nemala som totiž so sebou občiansky preukaz a krásne ráno po daždi som teda naozaj nemienila prežiť hádkou s mestskými policajtmi, či vlastníkom pozemku. Nazbierala som jednu väčšiu igelitovú tašku. Odporúčam kvety strihať a nie trhať, nie sú tak potom zberom poškodené. Ja som si zobrala záhradné nožnice.

 

Recept na agátový sirup - postup

1. Kvetmi aj so stonkami som nasypala do 10 litrového hrnca. Ostal ešte z čias, keď som v ňom dcére vyvárala plienky. Nestláčala som kvety nasilu. Zasypala som ich 4 kg repkového kryštálového cukru. Nemá takú výraznú chuť ako iné cukre a agátová vôňa a chuť sú nezameniteľné, tak je škoda túto výnimočnú kombináciu potlačiť inou chuťou.

2. Pridala som kopcovitú lyžicu kyseliny citrónovej. Všetko dobre premiešala a odložila  do špajze na tri dni. Vo všetkých receptoch píšu, že nechať lúhovať 48 hodín, ale ja mám osvedčené, že najlepšiu chuť dostanem až po 3 dňovom odstavení. Každý deň som zmes aspoň 2x dobre premiešala.

3. Po 72 hodinách som vytiahla môj nízkootáčkový odšťavovač. Od bežných odšťavovačov je výnimočný tým, že funguje na špeciálne veľmi nízke otáčky a tak ovocie, zelenina, či bylinky neprichádzajú o živiny a vyťažím z nich maximum. Už počas tohto procesu sa celým bytom niesla taká vôňa, že nos vytáčal aj náš pes.

4. Vytlačenú šťavu, teda čistý sirup, som už iba zohriala na teplotu tesne pred varom a celý čas miešala. Penu som stiahla malým sitkom preč a ešte horúcim sirupom napĺňala do malých fliaš. Obrátila som ich dole viečkom na 20 min, potom opäť prevrátila a na noc šupla pod deku na sedačke. Už sa teším, ako sa ráno zobudím a mojich 10 ranných liekov zapijem čerstvým agátových sirupom. Teda ak sa k nim,  po tej všade polepenej kuchyni sirupom , aj dostanem.

Agátový sirup - ingerdiencie

 - Igelitka agátového kvetu
 - 4kg cukru
 - Kyselina citrónová

Vyskúšajte aj recept na zázračný púpavový sirup.