Výborný slivkový koláč. Slivky sú plné vitamínov, organických kyselín, pektínu a vlákniny. Slivky dokážu utíšiť pocit hladu, preto sú vhodné aj ako zdravá desiata alebo olovrant.

Toto ovocie môžeme konzumovať v akomkoľvek stave: surové, sušené, varené. Možno nie sú až tak, ako iné ovocie bohaté na vitamín C, ale považujeme ich za minerálnu bombu, pretože obsahujú fosfor, draslík, vápnik, síru, horčík a železo.


Výborný slivkový koláč s mrveničkou - fotorecept kliknite

A vďaka vitamínom skupiny B môžeme konzumáciou sliviek vylepšiť našu pokožku, nechty, vlasy, pamäť či srdce. Kombinácia vápnika a fosforu pôsobí na posilnenie kostí, vitamín A je nevyhnutný pre zdravé oči, vitamín E účinnou prevenciou pred rakovinou.

Keďže sezóna na slivky je tu každý rok, tak je na čase, aby sme ich využili do koláča. Neviem, či aj Vy máte na koláčoch najradšej mrveničku a ovocie? Ostatné ja mať nemusím. Recept, ktorým som sa inšpirovala na blogu: qchenne-inspiracje.blogspot.com, obsahuje ešte aj ovsenné vločky a nie je ponorený v ťažkom ceste. 💜

Vybrali sme pre vás aj recept na výborný hrnčekový rebarborový koláč s tvarohom, zdravý

Slivkový koláč s mrveničkou - Ingrediencie

  • 300 gramov ražnej múky
  • 200 gramov mäkkého masla
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 1/2 pohára ovsených vločiek
  • Asi 200 gramov sliviek (bez kôstiek)
  • lyžička masla na vymastenie plechu

Slivkový koláč s mrveničkou. Foto - Malgorzata Wojcieszyńska

Slivkový koláč s mrveničkou - Postup

  1. Múku, maslo, cukor mixujeme mixérom na najvyšších otáčkach, aby sme získali cesto a dame ho na vymastený plech. Pridáme trištvrte mrveničky, na ňu vysypeme ovsené vločky (pohlcujú vlhkosť sliviek).
  2. Potom ukladáme vykôstkované a na polovicu prekrojené slivky. Povrch prikryjeme zvyškom mrveničky. Pečieme v teplovzdušnej trúbe v 180 stupňoch asi 20 minút.
  3. Takýto ľahký a vlhký koláč Vás určite osloví, lebo je nielen chutný, ale aj zdravý. Vďaka slivkám a ovseným vločkám, ktoré majú veľa vlákniny, ho rýchlo strávite.

Dobrú chuť. 💜

Vyskúšajte aj recept na skvelú špaldovú bublaninu s ovocím 🍐