Výnimočná divina, recept ako urobiť guláš z diviny. Poznáte to. Vrátite sa z dovolenky, v chladničke nič a nedeľa pred vami. Cez kopu špinavého šatstva z dovolenky sa neviete ani dostať z domu do obchodu. Jedinou záchranou je mrazák a pár potravín, ktoré máte doma.

Výnimočná divina, fotorecept ako urobiť guláš z diviny - kliknite

A tak vznikol tento jedinečný divinový guláš, na ktorom sme si nesmierne pochutili. Pôvodne to mal byť nedeľný obed, ale bola z toho nakoniec večera, pretože som zabudla na to, že  divina, skutočne dobrá divina, potrebuje na sporáku svoj čas. Ale výsledok určite stojí za to.

Vybrali sme pre vás aj recept na pravé domáce čerstvé lečo, osvedčený RECEPT

 

 

Výnimočná divina, guláš z diviny - Ingrediencie

  • olivový olej
  • 0,7 kg  stehna z jeleňa
  • 0,9 kg zmes krk, lopatka a bôčik z diviaka
  • 4 väčšie cibule, 7 strúčikov  cesnaku
  • 5 jabĺk, 15 borievok
  • nastrúhaná kôra z citróna
  • 4 kocky zeleninového bujónu
  • čerstvo mleté čierne korenie, 4 ČL sušeného tymianu
  • 4PL čučoriedkového džemu
  • 3 PL kryštálového cukru, voda podľa potreby
  • 0,5 l červeného vína
  • múka, u nás bezlepková

 

Výnimočná divina, recept ako urobiť guláš z diviny. Foto - Lucia Tomečková

 

Výnimočná divina, recept ako urobiť guláš z diviny - postup

  1. Mäso som umyla, usušila, odblanila a pokrájala na kocky. Na oleji som spenila cibuľu do zlatista. Pridala som divinu a na najvyššom stupni som ho opekala asi 10 minút. Stále som miešala, aby mäso neprihorelo. Posypala som hojne múkou a miešala približne ďalších 10 minút.
  2. Pridala som pretlačený cesnak, tymian a polovicu kôry z citrónu. Prihodila borievku, stále miešala. Dokonca som o pomoc musela poprosiť na chvíľu aj manžela. Naliala som asi 1 l vody a 0,5 l červeného vína. Prihodila bujóny.
  3. Počas celého varenia som už nemusela potom podlievať. Dávala som len pozor, aby „guláš“  neprihorel. Pod pokrievkou som mäso dusila na nízkom stupni hodinu. Potom som prihodila jablká pokrájané na mesiačiky, bez jadierok a dusila ďalších 40 minút. Pred koncom som pridala kryštálový cukor, čerstvo pomleté čierne korenie.
  4. Dosoliť som už nemusela vďaka bujónu. Pridala som čučoriedkový džem a zvyšok citrónovej kôry. Nechala opäť prevrieť. Manžel už nechcel citrónovú šťavu, kto má chuť, môže ale pridať. Nám to chutilo s opekanými zemiakmi. Inak ani nemohlo, lebo sme doma nemali po dovolenke ani chlieb a ani ryžu.

Ponaučenie:

Ak chcete obedovať divinu, začni ju variť už o polnoci, inak ju budeš až večerať. Ja som začala o 11,00 hod a skončila o 15,15 hod.

Dobrú chuť! 👌

Vybrali sme pre vás aj recept na  kuracie rezne s uhorkovou omáčkou, RECEPT (nielen) pre deti