Výborná špargľa na masle, s bryndzou. Zelená i biela špargľa, recept na obe. Varené, pečené, ako hlavné jedlo, v polievke alebo ako príloha. Zelená špargľa alebo biela špargľa.

Špargľa na masle, s bryndzou. Zelená i biela špargľa - fotorecept kliknite

Všetko, samozrejme, závisí od vašich chutí, ale určite nepremeškajte sezónu, ktorá sa začína už v apríli. Špargle chutia výborne a pritom sú veľmi zdravé (obsahujú okrem iného vitamín C, E a betakarotén) a majú málo kalórií – v 100 gramoch len 18 kcal!

Špargle určite kupujte čerstvé. Ako to rozoznať? Keď ich otriete jednu o druhu budú charakteristicky škrípať. Keď zlomíte – budú šťavnaté. Pri uskladňovaní vyžadujú tmu, chlad a vlhkosť. Preto pred tým, ako ich odložíte do chladničky, sa odporúča prikryť ich navlhčenou utierkou. 🌱

Vybrali sme pre vás aj recept výborná krémová brokolicová polievka a aj karfiolová, RECEPT ako pripraviť obe

 

Príprava - zelená a biela špargľa

  • Zelené špargle netreba šúpať, stačí len odrezať tvrdé končeky. Biele – treba ošúpať až po hlavičku (hlavičku nešúpeme!).
  • Zelené stačí variť 5 až 7 minút, biele – 12 až 15. Špargľu dávame do vriacej vody so štipkou soli a cukru, najlepšie po stojačky tak, aby hlavičky vyčnievali z vody - tak si zachovajú najviac svojej šťavy. Potom je dobré ich prepláchnuť vodou s ľadom.
  • V našom recepte boli špargle varené na pare (približne 8 až 12 minút).  A keďže sme sa nevedeli rozhodnúť: biele, či zelené, pripravili sme oboje na dva jednoduché spôsoby.

 

Výborná špargľa na masle, s bryndzou. Zelená i biela špargľa, recept na obe. Foto - Malgorzata Wojcieszynska 

 

Výborná špargľa na masle so strúhankou - recept

  1. Špargle uvaríme a uložíme na tanieri. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku, štipku soli, cukor a opražíme do zlatista. Opraženou strúhankou špargle polejeme.

Skvelá špargľa s bryndzou a kôprom

  1. Špargle uvaríme a uložíme na tanieri. Bryndzu roztopíme jednoducho tak, ako ju pripravujeme na bryndzové halušky, pridáme na drobno nakrájaný kôpor a špargle polejeme. Pokiaľ chceme ešte viac „napodobniť“ slovenskú špecialitu, môžeme k bryndzovej omáčke pridať opraženú slaninku.
  2. Nič jednoduchšie nepoznáme, ale veď v jednoduchosti je sila! Takto pripravené špargle poslúžia ako príloha k mäsu alebo... Keď k tomu pridáme volské oko, máme jarný obed. Takýto recept tiež môže byť silnou konkurenciou pre špenát na zelený štvrtok.

Dobrú chuť! 🌱

Vyskúšajte aj recept na vynikajúci kôprový prívarok so špargľou