Cvikla je plná zdravých živín a vitamínov
Pôvod cvikly radíme do Stredomoria, avšak vďaka jej rýchlo objavenej lahodnej chuti, rovnako ako zdravotných výhod sa stala obľúbenou nielen v Európe, ale postupom času aj v Severnej Amerike či mnohých ázijských krajinách. Cvikla je konkrétne bohatá na vitamíny skupiny B, ale aj vitamín C či E. Nájdeme v nej aj veľké zastúpenie minerálnych látok, ako napríklad železo, draslík, vápnik, horčík, jód, mangán, dokonca zinok.
Práve minerály stoja za mladnutím a krásnou hladkou pleťou, takže ak toto je niečo, po čom túžite, cvikla by vo vašich receptoch nemala chýbať. Rovnako podporuje aj pevné nechty a zdravé vlasy. Vďaka vysokému množstvu kyseliny listovej je cvikla výhodná aj pre tehotné ženy a pre lepší vývoj ich plodu. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že cvikla má kopec zdravotných a liečivých účinkov a výnimkou nie je ani betaín v cvikle, ktorý chráni pred rôznymi ochoreniami, ako napríklad mnohé srdcocievne problémy.
Tip z nášho eshopu
Zhrnutie, čo všetko cvikla dokáže s našim telom
- Regulovať náš krvný obeh
- Znižovať hladinu cholesterolu v našej krvi
- Priaznivo pôsobiť na rôzne choroby srdca, ktorými môžeme byť vystavení
- Čistiť aj pečeň aj obličky
- Znižovať náš krvný tlak
- Posilňovať imunitu vďaka vysokému obsahu vitamínov, ktoré v nej nájdeme
- Podporovať trávenie vlákninou, ktorá sa v cvikli nachádza v pomerne veľkom množstve
- Zlepšovať elasticitu ciev
- Podporovať tvorbu červených krviniek v našom tele
- Pomáhať pri detoxikácii a zbavovať naše telo všetkých odpadových látok
- Podporovať zdravý zrak
- Spomaľovať starnutie
Poďme pomaly do kuchyne: Tu je prvý recept z cvikle
Cvikla a jej využitie v kuchyni
Keď nahliadnete na náš zoznam vyššie, je skutočne plný zdravotných výhod, ktoré nám cvikla ponúka a preto sa nepochybne oplatí uplatniť ju v rôznych receptoch. Ide nielen o liečivú, ale aj o očistnú ingredienciu, ktorú viete využiť v predjedlách, polievkách, šalátoch, cestovinách či rizotách, dokonca aj v dezertoch. V obchodoch ju veľakrát dostanete už predvarenú a ošúpanú, čiže celková príprava akéhokoľvek jedla s cviklou je minimálna. Nech sa páči, tu je niekoľko tipov na recepty z cvikle pre vás, okrem spomínanej krémovej polievky vyššie. Veríme, že si mnohé obľúbite, pretože sedia deťom aj dospelým!
- Cvikla s chrenom, nielen na Veľkú noc
- Jednoduchý cviklový šalát s cottage syrom
- Krémové cviklové rizoto
- Cviklová omáčka na cestoviny
- Fantastická cviklová nátierka
- Cviklové carpaccio s kozím syrom
Cviklový šalát s cottage syrom. Fotka - Andrea Bunčeková