Cvikla, repa cviklová, repa červená alebo repa obyčajná cviklová. Nárečovo cviklovka. Je naozaj tak zdravá? Aké má účinky na naše zdravie a aké dôležité živiny obsahuje? Prečítajte si zaujímavý článok, ktorý sme pre vás pripravili.

Pôvod cvikly je v Stredomorí, známa a veľmi obľúbená nielen v Európe, ale aj v Severnej Amerike a mnohých ázijských krajinách. Prvé záznamy sú staré asi 3 000 rokov.

Cvikla plná živín a vitamínov, cvikla účinky

Cvikla je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín C a E, obsahuje veľké množstvo minerálnych látok ako sú železo, draslík, vápnik, horčík, jód, mangán, zinok, minerály úžasné predovšetkým pre nás ženy.

Žiadna žena totiž neodmietne krásnu pleť, pevné nechty a zdravé vlasy. Obsahuje taktiež veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá sa odporúča predovšetkým budúcim mamičkám, ale aj tehotným ženám pre lepší vývoj plodu. Ďalej je to betaín, ktorý je veľmi prospešný, pretože nás chráni pred rôznymi ochoreniami.

 

 

Cvikla a účinky - naozaj lieči, robí zázraky s našim telom

  • reguluje krvný obeh
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • priaznivo pôsobí pri chorobách srdca
  • čistí pečeň a obličky
  • znižuje krvný tlak
  • posilňuje imunitu
  • je bojovníčkou proti rakovine
  • podporuje trávenie
  • zlepšuje elasticitu ciev
  • podporuje tvorbu červených krviniek
  • pomáha pri detoxikácii, zbavuje telo odpadových látok 
  • je výborná pre náš zrak 
  • spomaľuje starnutie
  • POZOR na cukry

 

 

Cvikla. Všetko, čo by sme mali vedieť

Cvikla dozrieva na jeseň. Je to ideálny čas, pretože toto obdobie je časom chrípky, prechladnutia a oslabenej imunity. Hneď po zbere má najviac vitamínov a živín. Kvôli skladovaniu sa totiž upravuje, aby vydržala čo najdlhšie.

Navonok obyčajná zelenina, ale, zaslúži si našu veľkú pozornosť. Cvikla je nositeľkou zdravia a krásy. Okrem toho je veľmi lacná a dostupná zelenina. 

 

Cvikla v kuchyni

Čerstvá šťava, ale aj smothie sú ideálne pri očistných kúrach. Koncentrát z cvikly je vhodné doplniť šťavou z citrusov, prípadne inou zeleninovou šťavou, pretože samotná cvikla obsahuje veľa cukrov. Šaláty, polievky, nákypy, kaše, rizotá chutia aj deťom aj dospelým. V obchodoch ju dostať kúpiť už predvarenú a ošúpanú, takže pripraviť si šalát či inú dobrotu nám zaberie iba minimum času.  

ponúkame zopár receptov:

 

Cvikla a skvelé rady pre jej využitie

  1. Surová alebo varená?

Určite surová, pretože tepelnou úpravou stráca na živinách. Avšak, aj varená či pečená má svoju silu.

  1. Je šťava z cvikly naozaj zdravá?

Jednoznačne áno. Už jeden pohár šťavy tohto zázraku pôsobí ako prevencia proti rakovine, ale aj pri jej liečbe.

  1. Ako ju pripraviť tepelne, aby si zachovala čo najviac živín a vitamínov?

Najlepšie je cviklu variť v tlakovom hrnci alebo upiecť v rúre zabelenú do alobalu. Vtedy si zachová najviac vitamínov.

  1. Je cvikla diétna?

Rozhodne áno. Odporúča sa pri rôznych diétach, pretože má málo kalórií.

  1. Máte moč alebo stolicu zafarbenú do červena?

Nemajte strach, je to v poriadku. Príčinou je červené farbivo v tejto zelenine.

  1. Pre športovcov áno, diabetici opatrne

Pre športovcov je cvikla významným zdrojom energie. Diabetici by ju mali konzumovať opatrne, pretože je to zelenina s vysokým obsahom cukru.

  1. Veľká noc a cvikla

Cvikla k Veľkej noci tradične patrí. Skvele dopĺňa údené výrobky a jedlá z vajec, pretože napomáha tráveniu a vyprázdňovaniu.

  1. Dlhovekosť a cvikla

Červená repa priaznivo pôsobí na náš organizmus, udržiava ho v dobrej kondícii. Je teda predpoklad, že sa dožijeme aj vyššieho veku. V zdravom tele je predsa zdravý duch.

Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pravidelne pripravuje chutné, zdravé, ale aj tradičné recepty. Nech sa páči, inšpirujte sa.

Najlepšie recepty, kliknite a vyskúšajte

A čo dodať na záver? Doprajme si každý deň cviklu, budeme zdravší, a nebudeme potrebovať rôzne výživové doplnky. Nie nadarmo sa hovorí, ZDRAVÝ AKO REPA https://ssl.gstatic.com/chat/emoji/8plxssjuw1/emoji_u1f44d.pnghttps://ssl.gstatic.com/chat/emoji/8plxssjuw1/emoji_u1f60d.png