Klasický domáci kečup, recept z knihy Tak ma mama naučila. Vyskúšajte s nami vyrobiť doma skvelý domáci kečup podľa dlhými rokmi overeného receptu.

Klasický domáci kečup, recept

Domáci kečup sa s tým kupovaným jednoducho nedá porovnávať. A vedia tú už celé generácie kuchárov a kucháriek a rovnako aj celé generácie domácich ochutnávačov. 

A eštelen ako potom chutná domáce jedlo aj pri jeho príprave či k nemu ako prílohu ponúknete domáci kečup?

Veľmi dobre to vie aj Lucia Chrenko, autorka unikátnej kuchárskej knihy Tak ma mama naučila [kliknite], ktorá nie je len o varení.

Jej jedinečná kuchárka je aj o úcte k tradíciám a o zachovávaní rodinných rituálov. Lucia Chrenko v nej priniesla recepty svojej rodiny staré aj sto rokov. A všetkým dala aktuálnu podobu.

Vyskúšajte si s nami pripraviť skvelý domáci kečup a spoločne s autorkou aj ďalšie skvelé recepty.

 

Najlepší domáci kečup, klasický RECEPT

Najlepší domáci rajčinový pretlak, RECEPT

Skvelá paradajková polievka, recept originál

Paradajkové pesto, RECEPT originál 🍅

Najlepšie paradajkové recepty

 

Vybrali sme pre vás aj recept na výborná báleš, recept na kysnutý slaný koláč s kôprom

 

 

Domáci kečup - ingrediencie

Na 20 pohárikov po 250 ml

  • 5 kg rajčín
  • 2,5 kg jabĺk
  • 0,5 kg červenej repy
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 15 KL soli
  • 5 KL mletej červenej papriky
  • 10 bobkových listov
  • 15 ks klinčekov
  • oregano, bazalka, čierne korenie

 

 

Klasický recept na domáci kečup. Foto - Tak ma mama naučila

 

Klasický domáci kečup, postup receptu

  1. Umyjeme si červenú repu a neošúpanú ju dáme variť, kým nezmäkne.Rajčiny a jablká tiež umyjeme a nakrájame na štvrťky. Jablká nešúpeme a nevyberáme ani jaderníky. Dáme variť do osobitného hrnca.
  2. Keď sú jablká a rajčiny mäkké, rozmixujeme ich tyčovým mixérom.
  3. Uvarenú červenú repu ošúpeme, pridáme do hrnca k jablkám a rajčinám a opäť rozmixujeme. Rozmixované rajčiny, jablká a repu teraz prepasírujeme do čistého hrnca, pridáme cukor, soľ, ocot, červenú papriku.
  4. Bobkový list, oregano, bazalku, klinčeky a guľôčky čierneho korenia zabalíme do batôžka z čistej gázy alebo plátna. Varíme asi 15 minút v prepasírovanej hmote. Vyberieme batôžtek s koreninami a varíme ďalej kým zmes primerane nezhustne. Potom plníme do čistých pohárov.
  5. Rúru si zapneme na 250°C Keď dosiahne požadovanú teplotu, rúru vypneme. Poháre s kečupom dáme na plech, podlejeme vodou a dáme do rúry na 12 hodín.

Tip: Ak máte radi štipľavý kečup, stačí pridať 5-7 ks feferóniek. Dobrú chuť. 🍅

Vybrali sme pre vás aj recept na výborný mrkvovo-jablkový retro šalátik